Reuters
StoryEditor

BMW sa chystá vybudovať testovacie centrum v Česku. Vláda ho môže zadotovať miliónmi

30.04.2018, 21:45
Autor:
ČTKČTK
Česká vláda uzavrela s nemeckou automobilkou memorandum o spolupráci.

Česká vláda schválila memorandum o spolupráci s nemeckou automobilkou BMW. Na jeho základe by firma mohla dostať investičný stimul 18,75 milióna eur na vybudovanie testovacieho centra na Sokolovsku. Hovorkyňa Barbora Peterová ČTK povedala, že o žiadosti o stimul sa bude ešte rokovať.

BMW plánuje do testovacieho polygónu pre autonómne riadenie investovať 250 miliónov eur a vytvoriť niekoľko sto pracovných miest. Vývojové a testovacie centrum bude zahŕňať viac ako 100 kilometrov skúšobných tratí vrátane rôznych technických zariadení na celkovej ploche približne 525 hektárov.

Významná investícia

"Investícia má pre Českú republiku, konkrétne pre Karlovarský kraj, znamenať stovky pracovných miest vrátane tých vysoko kvalifikovaných, ako sú technici alebo odborníci na digitalizáciu a autonómne riadenie," uviedol dnes minister priemyslu a obchodu v demisii Tomáš Hüner (za ANO).

"Ide teda o investíciu s vyššou pridanou hodnotou, na ktoré sa chce ČR viac zamerať tak, ako s tým počíta pripravovaná novela zákona o investičných stimuloch," dodal.

Budú potrebovať špeciálny štatút

Spoločnosť môže dostať stimuly vo forme hmotnej podpory pre strategickú investičnú akciu do výšky až desať percent oprávnených nákladov, zľavy na dani z príjmov, hmotnej podpory vytvárania nových pracovných miest a hmotnej podpory rekvalifikácie alebo školenie zamestnancov.

Nutnou podmienkou pre získanie týchto stimulov je získanie štatútu strategickej investičnej akcie. Za týmto účelom bude vypracovaný nadväzujúci materiál na rokovanie vlády, akonáhle budú zo strany spoločnosti pripravené potrebné podklady v súlade so zákonom. V nadväzujúcom materiáli budú tiež vyhodnocovať prínosy a náklady investičnej akcie.

Vybudované do štyroch rokov

Vláda by mala s BMW podpísať vyhlásenie o strategickej spolupráci. Súčasťou vyhlásenia je zámer získať stavebné povolenie vo štvrtom štvrťroku roku 2019 a zabezpečiť začatie prevádzky najneskôr vo štvrtom štvrťroku 2022.

Vláda má zároveň uznať, že BMW potrebuje dokončiť výkup pozemkov od súčasných vlastníkov do 31. decembra budúceho roka, aby mohli byť zahájené práce.

Lokalita pre projekt sa využívala ako výsypka pri ťažbe hnedého uhlia a po ukončení ťažby začala Sokolovská uhoľná s rekultiváciou. Karlovarský kraj už sľúbil, že vybuduje napojenie ciest a zázemie pre vývojové centrum.

01 - Modified: 2024-04-25 08:58:51 - Feat.: - Title: Ďalší odchod z Fialovej vlády, končí ministerka pre vedu a výskum 02 - Modified: 2024-04-25 09:04:50 - Feat.: - Title: Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne, mnohí hlásia stopercentnú škodu 03 - Modified: 2024-04-25 07:10:38 - Feat.: - Title: Toyota zaznamenala rekordný celosvetový predaj, prvýkrát prekročila hranicu desiatich miliónov áut 04 - Modified: 2024-04-24 10:55:28 - Feat.: - Title: Česká polícia rozbila gang falošných bankárov. Spáchali škody vo výške desiatok miliónov korún 05 - Modified: 2024-04-24 09:16:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Slovák dohliadne aj na tvary MG
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 10:11