Reuters
StoryEditor

Trump odložil rozhodnutie o clách na oceľ a hliník, výnimku predĺžil o 30 dní

01.05.2018, 07:16
Autor:
ČTKČTKTASRTASR
Americký prezident Donald Trump v marci oznámil zavedenie ciel vo výške 25 percent na oceľ a desať percent na hliník.

Biely dom odkladá rozhodnutie o clách na dovoz ocele a hliníka z Európskej únie (EÚ), Kanady a Mexika o 30 dní, informovala v utorok agentúra AP.

V utorok 1. mája totiž vypršala platnosť dočasnej výnimky pre Európsku úniu (EÚ) a ďalšie štáty na troch kontinentoch.

Trumpova administratíva uviedla, že po diskusiách týkajúcich sa revízie dohody o voľnom obchode dosiahla s Južnou Kóreou dohodu o dovoze ocele. Biely dom ďalej dodal, že v zásade tiež dosiahol dohodu ohľadom ocele a hliníka s Argentínou, Austráliou a Brazíliou, ktoré sa "uzatvoria čoskoro".

Brusel: Len predlžuje neistotu

"Európska únia dáva trvalo najavo ochotu diskutovať o aktuálnych otázkach vzájomného prístupu na trh, ale dala tiež najavo, že ako dlhodobý partner a priateľ Spojených štátov nebude vyjednávať pod tlakom hrozieb. Každý budúci transatlantický pracovný program musí byť vyvážený a vzájomne výhodný," upozornila v vyhlásenia Európska komisia.

Komisia teraz vzala rozhodnutie USA "na vedomie" s tým, že krok len predlžuje neistotu na trhu a už teraz ovplyvňuje obchodné rozhodovanie. Opatrenia proti EÚ nemožno podľa komisie zdôvodňovať otázkou americkej národnej bezpečnosti.

Nemecko po predĺžení výnimky uviedlo, že očakáva trvalé riešenie colnej otázky. Úrad kancelárky Angely Merkelovej povedal, že Berlín sa teraz ako člen EÚ zapojí do diskusie o tom, ako v rokovaní pokračovať. "Transatlantické ekonomické vzťahy majú obrovský význam pre obe strany. Ani EÚ a ani USA tak nemôžu mať záujem na vyhrocovaní svojich obchodných vzťahov," uviedol Merkelovej úrad s tým, že naopak obe strany z prehĺbenia obchodnej spolupráce budú ťažiť.

Merkelová aj Macron rokovali s Trumpom

Európske združenie výrobcov ocele Eurofer označilo americký krok za "vítaný, aj keď len dočasný" a tiež podľa neho sa Washington rozhodol pre pokračujúcu neistotu v medzinárodnom obchode. EÚ podľa šéfa združenia Axela Eggerta nesmie podľahnúť jednostranným obchodným opatreniam a ďalej musí presadzovať multilaterálne riešenia problémov v rámci pravidiel Svetovej obchodnej organizácie (WTO).

Komisárka EÚ pre obchod Cecilia Malmströmová bola v minulých týždňoch opakovane v kontakte s americkým ministrom obchodu Wilburom Rossom a tieto diskusie budú podľa EK pokračovať. Obaja politici spolu naposledy hovorili telefonicky v pondelok, minulý týždeň tiež vo Washingtone s Trumpom rokovala osobne nielen Merkelová, ale aj francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Európska komisia dnes pripomenula, že Európa nie je zdrojom nadmernej kapacity v produkcii ocele a hliníka. "EÚ sa naopak v posledných mesiacoch na najrôznejších úrovniach zapájala spolu s USA a ďalšími partnermi do snáh nájsť riešenie tejto otázky," dodala EK.

Ohrozenie národnej bezpečnosti

Americký prezident Donald Trump v marci oznámil zavedenie ciel vo výške 25 percent na oceľ a desať percent na hliník s odôvodnením, že dovoz "dotovaných" kovov ohrozoval národnú bezpečnosť USA a ubližoval domácim výrobcom.

Predtým, než tieto clá nadobudli platnosť, Washington dočasne, do mája, oslobodil od poplatkov EÚ, Austráliu, Argentínu, Brazíliu, Kanadu, Mexiko a Južnú Kóreu.

Americký minister obchodu Wilbur Ross v nedeľu (29.4.) v rozhovore pre Bloomberg News povedal, že Washington predĺži výnimky na clá len niektorým z týchto krajín.

Clá zvýšili obchodné napätie

Južná Kórea od udelenia výnimky v marci súhlasila s revíziou dohody o voľnom obchode s USA výmenou za trvalé oslobodenie od amerických taríf.

Trump sa minulý týždeň stretol s francúzskym prezidentom Emmanuelon Macronom aj nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, pričom na programe ich rokovaní boli aj clá a ďalšie dôležité obchodné otázky.

Clá na oba kovy zvýšili aj obchodné napätie medzi USA a Čínou, pričom Trump naďalej obviňuje Peking z udržania obrovského obchodu prebytku s USA prostredníctvom "nekalých praktík".

01 - Modified: 2024-04-19 14:22:40 - Feat.: - Title: V Gaze zahynulo vyše 34-tisíc Palestínčanov, USA zostávajú skeptické pri evakuácii Rafahu 02 - Modified: 2024-04-19 13:00:51 - Feat.: - Title: Batohy, súpravy, detektory. Finančná správa získala od USA techniku na odhaľovanie rádioaktívnych materiálov 03 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma 04 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 05 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 17:08