Reuters
StoryEditor

Škótsko ako prvé na svete zaviedlo minimálnu cenu za alkohol, chce inšpirovať celú Európu

02.05.2018, 18:05
Autor:
divdiv
Cena jednej fľaše whisky tak po novom vzrastie o päť libier na 16 libier, čo je v prepočte približne 18 eur.

Škótsko v utorok ako prvá krajina na svete zaviedlo minimálnu cenu za jednotku čistého alkoholu. Tento krok má obmedziť predaj lacných a silných alkoholických nápojov. "Táto politika v oblasti verejného zdravia zachráni životy," uviedla premiérka Nicola Sturgeonová na svojom Twitteri.

Z vládnych štatistík vyplýva, že Škóti spotrebujú v priemere takmer o 20 percent viac alkoholu než obyvatelia Anglicka alebo Walesu.

Úradníci tvrdia, že každý týždeň zomrie na príčiny súvisiace s alkoholom približne 24 ľudí a že 60 percent mladých páchateľov v škótskych väzniciach bolo v čase priestupku pod vplyvom alkoholu. Uviedol to nemecký denník Deutsche Welle.

O možnosť zavedenia minimálnej ceny alkoholu sa podľa slov Sturgeonovej zaujímajú aj iné časti Spojeného kráľovstva. "Myslím, že sa týmto krokom čoskoro inšpirujú aj ďalšie krajiny v celej Európe," povedala Sturgeonová spravodajskej agentúre AFP.

Ceny vyskočia v supermarketoch

Podľa novej politiky sa od predajcov alkoholu očakáva, že za každú jednotku čistého alkoholu budú účtovať minimálne pol libry (asi 57 centov). Vo Veľkej Británii predstavuje jednotka objemovo 10 mililitrov alebo váhovo 8 gramov čistého alkoholu. To sú zhruba 3 jednotky na približne pol litra piva alebo dva štandardné poháre vína. Tieto údaje sa líšia podľa značky alkoholu.

Množstvo jednotiek alkoholu sa dá vypočítať vynásobením množstvo alkoholu jeho percentami, pričom výsledok vydelíte číslom tisíc. V fľaši whisky s objemom 0,7 litra so 40 percentami alkoholu je tak podľa BBC 28 jednotiek alkoholu.

Fľašu whisky, ktorá v Škótsku doteraz stála minimálne 11 libier (12,5 eura), sa tak po novom bude predávať za minimálne 16 libier (18 eur). Výrazne vzrastú aj ceny cideru. Rast cien sa dotkne hlavne alkoholu v supermarkete, v krčmách a baroch by ceny rásť nemali.

Škótska vláda uviedla, že nízke ceny alkoholu boli neprijateľné, pretože ľudia v Škótsku mohli prekročiť odporúčania odborníkov pre konzumáciu alkoholu, ktoré v rámci boja proti alkoholizmu propaguje aj škótska vláda, len za 2,5 libry (2,8 eura).

Vláda vs. výrobcovia whisky

Za túto cenu si ľudia doteraz mohli dopriať 14 jednotiek alkoholu týždenne, ktoré sú podľa škótskych odborníkov hranicou pre tých, ktoré chcú udržať riziká vyplývajúce z konzumácie alkoholu na nízkej úrovni. Rovnaký nákup bude Škótov teraz stáť najmenej 7,5 libry (8,5 eur). Uviedla to agentúra CNN.

Opatrenie sa pravdepodobne bude týkať hlavne lacnejšieho bieleho jablčného vína, extra silného piva a liehovín. "Takmer všetky nápoje, ktoré dnes kúpite v krčmách, sa už predávajú značne nad akoukoľvek minimálnou cenou, takže ceny to neovplyvní," uviedla vláda na svojich internetových stránkach.

Škótsky parlament opatrenie prijal prvýkrát v roku 2012, ale na súde ho napadla Asociácia škótskej whisky a ďalší zástupcovia tohto odvetvia. To začalo dlhoročnú súdnu bitku, ktorá sa v roku 2015 dostala až na Európsky súdny dvor. V minulom roku sa britský Najvyšší súd dohodol so škótskou vládou.

V utorok premiérka Sturgeonová odmietla obavy, že by minimálne ceny poškodili škótske odvetvie whisky. "Prémiovej whisky, ktorou je škótsky priemysel preslávený, sa to príliš netýka," oznámila Sturgeonová agentúre AFP.

01 - Modified: 2024-04-15 12:51:07 - Feat.: - Title: VIDEO Opitý Slovák sa preháňal po Brne na bicykli. Rovnováhu mu pomáhali udržať dva krígle v rukách, s policajtmi žartoval 02 - Modified: 2024-03-30 08:00:00 - Feat.: - Title: Vedci zaznamenali výrazný úhyn netopierov. Môže za to alkohol, z ktorého ti určite bolo už minimálne raz zle 03 - Modified: 2024-03-22 10:27:49 - Feat.: - Title: Vo vodnej nádrži našli muža bez známok života. Má ísť o autobusára, ktorý zamkol cestujúcich vo vozidle a s tržbou odišiel 04 - Modified: 2024-03-21 14:01:12 - Feat.: - Title: Rodičia roka: Jedni sa opili do bezvedomia na pláži a ďalšia matka nechala doma batoľa a odišla na dovolenku, zomrelo na hlad a smäd 05 - Modified: 2024-03-19 14:32:05 - Feat.: - Title: Na opitého autobusára na východe Slovenska zavolali cestujúci políciu. Ten ich zamkol v autobuse a pešo ušiel preč
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 18:12