Donald Trump, Angela MerkelováReuters
StoryEditor

Washington vyzval nemecké firmy na prerušenie obchodov s Iránom, tie výzvu ostro kritizujú

09.05.2018, 16:35
Autor:
TASRTASR
Nemecké firmy apelovali na spolkovú vládu a EÚ, aby ochránili európsky obchod s Iránom.

Rozhodnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa obnoviť sankcie proti Iránu, môže zasiahnuť nemecké firmy. Tie dúfajú, že im pomôže Európska únia (EÚ).

Nemecké firmy dúfajú po odstúpení USA od jadrovej dohody, že im budú pri obchodoch s Iránom kryť chrbát vláda a EÚ. Popredné nemecké podnikateľské zväzy v stredu ostro kritizovali výzvu Washingtonu, aby nemecké firmy okamžite prerušili obchody s Iránom. Zväz priemyslu BDI a obchodná a priemyselná komora DIHK apelovali na spolkovú vládu a EÚ, aby ochránili európsky obchod s Iránom. Obchodný zväz BGA varoval pred chaosom.

Nemecko je okrem Francúzska jedným z najdôležitejších európskych obchodných partnerov Iránu. Nemecko-iránsky obchod je však zanedbateľný, aj keď sa zvýšil po uvoľnení sankcií po jadrovej dohode z roku 2015. V roku 2017 podľa BGA jeho objem dosiahol 3,4 miliardy eur.

Americký prezident Donald Trump oznámil vystúpenie USA z jadrovej dohody s Iránom rovnako ako nové sankcie proti krajine. Nový veľvyslanec USA v Nemecku Richard Grenell vyzval nemecké firmy, aby okamžite prerušili obchody s Iránom.

Šéf BDI Dieter Kempf to kritizoval a povedal, že pre to nemá pochopenie. Šéf DIHK Eric Schweitzer uviedol, že "vyjadrenia nového amerického veľvyslanca vyvolali veľkú neistotu a znepokojenie v nemeckej ekonomike". Keďže EÚ aj spolková vláda zdôraznili, že trvajú na jadrovej dohode a zrušení sankcií. Sú to USA, ktoré odstupujú od dohody. "Prečo by tým mali trpieť aktivity nemeckých firiem, je nepochopiteľné," dodal Schweitzer.

Podľa spolkového ministerstva hospodárstva sa konkrétne dôsledky amerických sankcií pre nemecké firmy zatiaľ len ťažko odhadujú. EÚ sa tiež môže pokúsiť zmierniť ekonomické dôsledky sankcií voči Iránu.

BGA upozorňuje, že nemecké firmy, ale aj ich zmluvní partneri budú ešte viac zneistení, než boli doteraz. Americké úrady by mali čo najrýchlejšie zverejniť pokyny týkajúce sa novej situácie. "Avšak aj to len mierne zníži chaos, ktorý očakávam," uviedol šéf BGA Holger Bingmann.

"Firmy sa obávajú, že pre obchody s Iránom stratia kontrakty v USA," objasnil zväz DIHK. "Koniec koncov teraz hrozia aj európskym firmám skutočné ekonomické tresty v USA, ak sa ich iránsky obchodný partner bude opäť nachádzať na sankčných zoznamoch USA." Mnohé sankcie sa dotknú nemeckých firiem, aj keď EÚ od sankcií upustí. Takisto nie je jasné, či USA uznajú platnosť existujúcich kontraktov.

01 - Modified: 2024-04-18 11:00:00 - Feat.: - Title: Muž tvrdil, že je jasnovidec, ľudí pripravil o takmer 200 miliónov dolárov. 10-ročné väzenie vo svojej budúcnosti ale nevidel 02 - Modified: 2024-04-17 04:35:57 - Feat.: - Title: Spojené štáty plánujú nové sankcie voči Iránu a rovnaký krok očakávajú aj od spojencov 03 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Zomreli najstaršie spojené dvojčatá. Lori a George boli spätí hlavami, nezávislé životy dokázali žiť viac ako 60 rokov 04 - Modified: 2024-04-11 08:30:00 - Feat.: - Title: Spojené štáty sa doslova vracajú do stredoveku. Súd rozhodol, že Arizona môže vymáhať 160 rokov starý zákaz potratov 05 - Modified: 2024-04-14 08:00:00 - Feat.: - Title: Na škole zastrelil štyroch spolužiakov, no odsúdili jeho rodičov. O úmysloch svojho syna vedeli, no nijako nezasiahli
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 21:30