Svoje si v tomto roku prežila aj britská libra. Od začiatku roka mierne klesala. Trhy sa totiž obávali, ako dopadne referendum o brexite a o to, čo by prípadný odchod spôsobil. Ďalší pokles prišiel po referende, ktoré prinieslo rozhodnutie Británie odísť z Európskej únie. „Od júna oslabila voči euru o viac ako desať percent, pričom počas najväčšieho prepadu zaznamenala až takmer 24-percentný pokles,“ vysvetľuje Tomáš Rajtar z J&T Banky. Britská mena je aj koncom roka vystavená volatilite, a to najmä kvôli tomu, že doposiaľ nie je jasné, ako bude odchod Veľkej Británie z Únie vyzerať. „Mene nenahráva ani to, že Brusel chce z Veľkej Británie spraviť exemplárny príklad dôsledkov odchodu z Únie,“ dodáva Rajtar.TASR/AP
StoryEditor

Dotácia desať tisíc po dosiahnutí veku 25 rokov. Nadácia tak chce vyrovnávať generačné rozdiely

12.05.2018, 19:00
Autor:
areare
Mladí Briti sú zadĺžení a oproti generácii svojich rodičov nie sú v takej dobrej situácii.

Mileniáli by mali v dvadsiatich piatich rokoch veku dostať od štátu jednorazovú dávku vo výške zhruba desať tisíc libier.

Navrhuje to britská nezisková organizácia Resolution Foundation, podľa ktorej by opatrenie pomohlo ekonomicky naštartovať mladých v období, kedy si zháňajú bývanie a rozbiehajú kariéru, a napraviť medzigeneračnú nerovnováhu.

Vyrovnať ekonomickú nerovnováhu

"Mladá generácia nesie na ramenách viac rizík a drží v rukách oveľa menej aktív než jej predchodcovia. Ak chceme zostať trhovou demokraciou, je potrebné znovu otvoriť tému rozdielov v príjmoch a majetku," zdôvodňuje nadácia svoj návrh v záverečnej správe dva roky trvajúceho výskumu.

Podľa nadácie je medzi mileniálmi, teda ľuďmi narodenými v rokoch 1981-2000, a generáciou z obdobia baby boomu, čo sú ľudia narodení v rokoch 1946-1965, veľká ekonomická nerovnováha.

Jednorazová finančná injekcia

Nadácia preto navrhuje, aby vláda mladým ľuďom vyplácala pri dovŕšení veku dvadsiatich piatich rokov jednorazovú dávku vo výške desaťtisíc libier. Suma by sa podľa výskumníkov mohla stať odrazovým mostíkom k vyrovnaniu rozdielov medzi generáciami.

Viac ako šesť z desiatich opýtaných britských mileniálov v štúdii uviedlo, že by sa ich aktíva po obdržaní peňazí takmer zdvojnásobili, a vďaka tomu by boli schopní si zaplatiť magisterské štúdium či rekvalifikačný kurz.

Navrhovaná suma nestačí

Niektorí mileniáli však podľa denníka The Guardian uviedli, že by poskytnuté peniaze, takzvané "občianske dedičstvo", sotva pokryli ich výdavky na splatenie študentských pôžičiek a bývanie.

Správa z Inštitútu fiškálnych štúdií z roku 2017 oznamuje, že študenti vo Veľkej Británii absolvujú školy s priemerným dlhom 50 800 libier, uviedol časopis Newsweek.

Rovnako podľa nadácie Resolution Foundation ľudia, ktorí si prvýkrát zariaďujú bývanie mimo Londýn, vynaložia dvadsať tisíc libier, iba ako zálohu.

Peniaze s obmedzením

Aby peniaze z vyplatenej sumy plnili svoj účel a neprišli navnivoč, mohli by ich mladí ľudia využiť iba na financovanie bývania, vzdelania, rozjazd v podnikaní či dôchodkové poistenie.

Súčasťou návrhu komisie sú aj ďalšie odstupňované finančné balíčky pre Britov, ktorí v roku 2020 dosiahnu vek tridsaťpäť rokov. Sumu na podporu mladých by štát podľa nadácie získal lepším výberom daní.

Podľa prieskumu je Británia jedna z najpesimistickejších svetových ekonomík. Päťdesiat percent opýtaných Britov si myslí, že nemôžu dosiahnuť lepšiu ekonomickú situáciu ako ich rodičia. V pomyselnom rebríčku sa krajina umiestnila na druhom mieste hneď za Francúzskom.

01 - Modified: 2024-04-24 12:28:15 - Feat.: - Title: Nemecká vláda očakáva v najbližších rokoch ďalší pokles zadlženosti 02 - Modified: 2024-04-24 12:17:40 - Feat.: - Title: Výsledky Boeingu v prvom kvartáli prekonali očakávania trhu 03 - Modified: 2024-04-24 09:21:16 - Feat.: - Title: Nálada v nemeckej ekonomike sa v apríli zlepšila 04 - Modified: 2024-04-24 06:38:31 - Feat.: - Title: Ceny ropy dnes ráno vzrástli 05 - Modified: 2024-04-23 14:57:47 - Feat.: - Title: SaS predložila ústavný návrh zákona na ochranu druhého piliera. Koalícia z ľudí urobí žobrákov, vraví Gröhling
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 10:09