CEFC China EnergyReuters
StoryEditor

Sme pripravení sa brániť, reagujú Číňania na právne kroky J&T

17.05.2018, 21:50
Skupina J&T odvolala celé predstavenstvo čínskej spoločnosti CEFC vrátane bývalého českého ministra obrany Jaroslava Tvrdíka či niekdajšej šéfky Slovenskej pošty Marcely Hrdej.

Problémy čínskej skupiny CEFC, ktorá si na svoju expanziu do Európy vybrala Prahu, sa čiastočným zoštátnením cez vstup investorskej CITIC Group pod kontrolou vlády z Pekingu nekončia. Firmu totiž ťaží obrí 450 miliónový úver od česko-slovenskej finančnej skupiny J&T. Debaty okolo jeho splatnosti sa pritom ťahajú od marca tohto roka.

K dohode nedošlo ani s novým 49-percentným akcionárom CITIC Group. Finančníci zoskupení okolo Jozefa Tkáča a Ivana Jakaboviča preto spory s európskou pobočkou priemyselného gigantu z Čínu riešia prevzatím kontroly nad spoločnosťou.

Vymenili predstavenstvo

„J&T Private Investments k tomuto kroku pristupuje z dôvodu neplnenia záväzkov zo strany CEFC. Napriek verejným prehláseniam čelných predstaviteľov CEFC nedošlo k úhrade v deklarovanom termíne. V posledných dňoch spoločnosť naviac získala informácie, že CEFC začala podnikať opatrenia, ktorými bránila veriteľom vo výkone ich práv,“ uvádza hovorca J&T Private Investments Petr Málek.

Skupina J&T odvolala jej celé predstavenstvo vrátane bývalého ministra obrany Jaroslava Tvrdíka či niekdajšej šéfky Slovenskej pošty Marcely Hrdej. Do firmy následne dosadila vlastný krízový manažment.

Nové predstavenstvo na čele s Petrom Kubíkom a Dušanom Palcrom má zaistiť stabilitu všetkých súčastí CEFC Europe a vytvoriť tak podmienky pre ďalšie rokovania veriteľov s čínskou CITIC Group.

Číňania sa bránia

CEFC China označila zmeny v CEFC Europe za pokus J&T o nepriateľské prevzatie firmy a jej aktív v Česku. Je tiež pripravená proti J & T podniknúť právne kroky. Z vyhlásenia CEFC China vyplýva, že neuznáva zmeny v predstavenstve CEFC Europe, pri ktorých prišiel Tvrdík o funkciu, počíta však so splatením záväzkov voči J&T. 

"Pred pokusom o nepriateľské prevzatie kontroly nad CEFC Europe skupina J&T už vedela, že na účet CITIC Group vedený v banke v Českej republike bola 17. mája 2018 pripísaná čiastka prevyšujúca všetky záväzky CEFC vyčíslené zo strany skupiny J&T, a bola informovaná o pripravenosti CITIC group v stanovenom termíne záväzky CEFC splatiť," uviedla spoločnosť v piatkovom vyhlásení.

Všetko splatia

Podľa Tvrdíka odoslal čínsky konglomerát CITIC Group na účet ČSOB Praha 475 miliónov eur.

"Aj napriek tomuto, úplne nepochopiteľnému a protiprávnemu kroku zo strany skupiny J&T, legitímne predstavenstvo CEFC Europe robí všetky kroky potrebné na zabezpečenie riadneho chodu spoločnosti a svojich aktív, vrátane krokov vedúcich k okamžitému splateniu všetkých záväzkov voči skupine J&T," dodala spoločnosť.

Chystajú audit

Česko-slovenskí finančníci sa pritom chystajú na finančný a právny audit manažérsky ovládnutej spoločnosti. Česká odnož čínskeho kongolomerátu za úver od J&T ručí svojimi nehnuteľnosťami – budovou bývalej Živnobanky v centre Prahy, kancelárskym komplexom Florentinum, ktorý kúpila od skupiny Penta či futbalovou Slaviou.

CEFC Group v Česku posledné dva roky nakupovala aktíva v rýchlom tempe. Od horehronskej železiarenskej skupiny ŽP Group Vladimíra Sotáka kúpila české strojárne Žďas. Medzi jej ďalšie akvizície patrí pivovarnícka skupina Lobkowicz Group či letecká spoločnosť Travel Service.

Z veľkého obchodu zišlo

Jej najvýznamnejšou investíciou bol vstup do skupiny J&T, v ktorej vlastní necelých desať percent. Podiel pritom mala zvýšiť až na konečných 50 percent. Transakcia sa odhadovala na necelú miliardu eur.

Z obchodu pritom zišlo iba nedávno po tom, čo sa v médiách objavili informácie o vyšetrovaní jej šéfa Jie Ťien-minga. Poradca českého prezidenta Miloša Zemena sa najskôr z očí verejnosti nenápadne vytratil. Neskôr čínske úrady potvrdili, že ho podozrievajú z ekonomickej trestnej činnosti.

01 - Modified: 2023-07-27 22:27:07 - Feat.: - Title: Veľký biznis v maloobchode na Slovensku. Známy reťazec chce prevziať top firmu zo sektora 02 - Modified: 2023-06-20 15:19:43 - Feat.: - Title: Firma blízka J&T chystá pod Tatrami novú štvrť za 25 miliónov eur 03 - Modified: 2023-06-21 22:01:57 - Feat.: - Title: Luxusný kemp, vily aj hotel za 50 miliónov eur. Chorvátsko prilákalo finančníkov z J&T 04 - Modified: 2023-04-22 08:56:24 - Feat.: - Title: Historický kaštieľ je známy bizarnou prístavbou obchodného reťazca. Teraz v ňom majú byť luxusné byty 05 - Modified: 2023-04-17 13:28:40 - Feat.: - Title: J&T ide vzkriesiť staré Hypernovy: schátrané megapredajne chytia druhý dych
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 11:17