TASR/AP
StoryEditor

Čína ponúkla Trumpovi balík opatrení na zlepšenie obchodnej bilancie

18.05.2018, 08:54
Autor:
ČTKČTK
Tieto opatrenia zahŕňajú obchodné ústupky a vyššie nákupy amerického tovaru.

Čína ponúka americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi balík opatrení, ktorý má znížiť deficit amerického obchodu s Čínou až o 200 miliárd USD ročne.

Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na amerických úradníkov oboznámených s návrhom. Zástupcovia USA a Číny teraz rokujú vo Washingtone o vzájomnom obchode a snažia sa vyriešiť hrozbu zavedenia ciel medzi oboma krajinami.

Podľa jedného zo zdrojov prinášajú ponuky Číny veľkú výhodu pre amerického výrobcu lietadiel Boeing. Ten je najväčším amerických vývozcom a v súčasnosti sa klienti z Číny na predaji jeho komerčných lietadiel podieľajú zhruba štvrtinou.

Ďalšie zdroj dodal, že balík môže zahŕňať tiež zrušenie niektorých ciel na obchod s americkými poľnohospodárskymi výrobkami v objeme zhruba štyri miliardy USD ročne. Patrí medzi ne ovocie, orechy, bravčové a víno.

Ponuka Číny na zníženie obchodného deficitu do značnej miery zodpovedajú požiadavke predloženej čínskym úradníkom zástupcom Trumpovej vlády pred dvoma týždňami v Pekingu. Avšak zníženie deficitu obchodu USA s Čínou o 200 miliárd USD na udržateľnom základe by vyžadovalo masívnu zmenu v zložení obchodu medzi oboma krajinami, upozornila agentúra Reuters.

Deficit obchodu USA s tovarom vlani predstavoval 375 miliárd USD. Najväčšími vývoznými položkami USA do Číny boli lietadla a sója. Hodnota vývozu lietadiel z USA do Číny predstavovala 16 miliárd USD a sóje 12 miliárd USD.

Niektorí pozorovatelia sú však skeptickí k tomu, že možno rýchlo dosiahnuť zníženie deficitu obchodu o 200 miliárd USD. Podľa nich ponuka môže zahŕňať už skôr oznámené záväzky Číny, akurát v novej forme.

Zdroje nemali informácie o požiadavkách Číny výmenou za ústupky. Denník The New York Times napísal, že Čína požaduje, aby Trump zabudol na svoje hrozby, že zavedie clá na čínsky tovar a obmedzí investície čínskych firiem v USA. Čína tiež chce, aby USA zrušili zákaz predaja niektorých technologických produktov amerických spoločností do Číny.

Trump vo štvrtok okrem iného kritizoval Čínu, že je veľmi rozmaznaná v otázke obchodu so Spojenými štátmi. Dodal ale, že jeho cieľom je dosiahnutie dohody s Čínou. Naznačil tiež možnú zmenu obmedzenia, ktoré paralyzovalo čínskeho výrobcu telekomunikačných zariadení ZTE, ktorá by mohla byť súčasťou dohody o obchode.

01 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 02 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 03 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 04 - Modified: 2024-04-19 20:34:25 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, výrazne oslabili technologické podniky 05 - Modified: 2024-04-19 20:08:10 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Chery plánuje zamestnať v španielskom závode 1250 ľudí
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 09:40