Patrik TkáčPeter Mayer
StoryEditor

Spor J&T a Číňanov eskaluje. Ostro vystúpil aj slovenský milionár

18.05.2018, 11:30
Autor:
pkpkČTKČTK
Patrik Tkáč a Jaroslav Tvrdík si posielajú ostré odkazy cez Twitter.

Spolumajiteľ a zakladateľ firmy J&T Patrik Tkáč na svojom Twitteri napísal, že Jaroslav Tvrdík "klame". Namiesto toho, aby Tvrdík poslal peniaze, mal vraj podať 40 predbežných opatrení. Tkáč tak reagoval na tvrdenie od šéfa "európskej" CEFC, že banka J&T odmieta prijať splátku. Tvrdík pod príspevkom od Tkáča kontroval tým, že bolo predbežných opatrení len päť, navyše je následne stiahol.

Potom, čo vo štvrtok J & T Private Investments (JTPI) uviedla, že CEFC neuhradila v dohodnutom termíne všetky pohľadávky, sa k situácii vyjadrila aj samotná skupina CEFC. Podľa CEFC China sú peniaze pripravené a termín na zaplatenie bol dohodnutý až na piatok.

Jaroslav Tvrdík, odvolaný podpredseda predstavenstva európskej CEFC, na svojom Twitteri uviedol, že J&T odmieta prijať peniaze, aj keď je CITIC (čínsky konglomerát, ktorý po zmenách v Číne CEFC prevzal) na zaplatenie za CEFC China riadne splnomocnený.

Táto reakcia nenechala kľudným Patrika Tkáča, ktorý sa inak na verejnej sieti príliš nevyjadruje. Spolumajiteľ J & T napísal, že "Jardo (Tvrdík) klame," namiesto zaplatenia dlhov mal podľa Tkáča podať 40 predbežných opatrení. Ďalej uviedol, že je J&T pripravená platbu prijať a odovzdať kľúče.

Pod Tkáčovým príspevkom reagoval aj Jaroslav Tvrdík: "Paťo, bolo ich päť (predbežných opatrení)." Tvrdík ďalej tvrdí, že opatrenie podal, pretože protistrana spochybňovala právnu garanciu predsedu predstavenstva CITIC Group. "Po dohode o zaplatení boli všetky stiahnuté a bol si o tom informovaný," napísal Tvrdík.

Čínska CEFC si pred časom vybrala Česko ako sídlo svojich európskych aktivít, v Česku zároveň kúpila podiely v niekoľkých firmách. Má ich napríklad v aerolíniách Travel Service alebo cestovnej agentúre Invia.cz, ovláda Pivovary Lobkowicz Group, strojársky a metalurgický podnik ŽĎAS Žďár nad Sázavou, futbalovú Slaviu aj štadión v Edene. V Česku CEFC Europe spravuje aktíva cez 1,5 miliardy eur.

O problémoch CEFC sa začalo písať po tom, čo vyšlo najavo, že jej šéfa Jie Ťien-minga, ktorý je stále poradcom prezidenta Miloša Zemana, vyšetrujú čínske úrady pre podozrenie z ekonomickej kriminality. Za dlhy ručí CEFC okrem iného budovou bývalej Živnobanky v centre Prahy, administratívnym komplexom Florentinum alebo futbalovou Slaviou.

Zemanov hovorca Jiří Ovčáček dnes uviedol, že Hrad aktuálne záležitosť nebude komentovať. Podľa premiéra v demisii Andreja Babiša (ANO) ide o vec súkromných firiem. "Je v záujme našich firiem, aby bolo jasno, kto je majiteľ. Dúfajme, že sa to vyjasní čo najskôr," povedal novinárom Babiš. "Myslím si, že je to dôležité hlavne vo vzťahu k Travel Servisu, čo má samozrejme dopad na našich ľudí a ďalšie firmy," doplnil šéf vlády.

01 - Modified: 2023-12-21 11:28:40 - Feat.: - Title: Finančník Patrik Tkáč dá peniaze na umelú inteligenciu. Chce, aby slovenčina nebola diskriminovaná 02 - Modified: 2023-07-27 22:27:07 - Feat.: - Title: Veľký biznis v maloobchode na Slovensku. Známy reťazec chce prevziať top firmu zo sektora 03 - Modified: 2023-06-20 15:19:43 - Feat.: - Title: Firma blízka J&T chystá pod Tatrami novú štvrť za 25 miliónov eur 04 - Modified: 2023-06-21 22:01:57 - Feat.: - Title: Luxusný kemp, vily aj hotel za 50 miliónov eur. Chorvátsko prilákalo finančníkov z J&T 05 - Modified: 2023-06-01 22:00:00 - Feat.: - Title: Otvorí jeden z najbohatších Slovákov nový pivovar v Bratislave? Zvažujem to, potvrdil pre HN Patrik Tkáč
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 23:03