Reuters
StoryEditor

Nová talianska vláda môže ohroziť stabilitu eurozóny, tvrdí francúzsky minister

20.05.2018, 13:15
Autor:
ČTKČTK
Vodcovia talianskych koaličných strán Luigi Di Maio and Matteo Salvini mienia predložiť koaličnú zmluvu prezidentovi Sergiu Mattarellovi v pondelok.

Stabilita eurozóny môže byť ohrozená, ak budúca talianska vláda nesplní záväzky v otázke verejného dlhu, rozpočtového deficitu a sanácie bánk.

V Paríži to dnes vyhlásil francúzsky minister hospodárstva Bruno Le Maire. Všetci si podľa neho musia uvedomiť, že budúcnosť Talianska je spojená s Európou a jej pravidlami, ktoré treba rešpektovať.

Le Maire reagoval na konečnú verziu koaličnej zmluvy medzi talianskym protestným Hnutím piatich hviezd a protiimigračnou Ligou. Obe antisystémové strany sa v nej odvracajú od úsporných opatrení, ktoré po Taliansku vyžaduje Európska únia, aj keď zmienka o odchode z eurozóny v zmluve nie je.

"Vláda sa pokúsi znížiť verejný dlh, nie prostredníctvom príjmov z daní a pomocou úsporných opatrení - politík, ktoré sa neosvedčili - ale skôr oživením vnútorného dopytu," uvádza podľa talianskych médií text koaličnej zmluvy.

Obe strany chcú "revidovať s partnerskými štátmi rámec správy európskych ekonomických záležitostí, okrem iného menovú politiku, Pakt stability a rastu a finančný fiškálny dohovor".

Podľa francúzskeho ministra musia "všetci v Taliansku chápať, že budúcnosť krajiny je v Európe a nikde inde. A spolupatričnosť s Európou vyžaduje rešpekt voči pravidlám". Záväzky, ktoré Taliansko prijalo, sa podľa ministra vzťahujú na všetky talianskej vlády. Dlhodobé plnenie záväzkov zaisťuje stabilitu všetkých, povedal minister.

Podľa agentúry AFP mienia vodcovia talianskych koaličných strán Luigi Di Maio and Matteo Salvini predložiť koaličnú zmluvu prezidentovi Sergiu Mattarellovi v pondelok. Svoju vládu chcú zostaviť budúci týždeň.

01 - Modified: 2024-04-18 14:41:34 - Feat.: - Title: Vstup Bulharska do eurozóny sa môže oneskoriť, tvrdí guvernér centrálnej banky 02 - Modified: 2024-04-18 11:32:05 - Feat.: - Title: Európska stavebná produkcia vo februári vzrástla, najviac v Rakúsku a Nemecku 03 - Modified: 2024-04-17 09:51:26 - Feat.: - Title: Rast inflácie v eurozóne sa v marci spomalil 04 - Modified: 2024-04-17 07:48:04 - Feat.: - Title: Je potrebné prímerie. Šéf talianskej diplomacie Tajani vyzval Izrael na zastavenie bojov v Pásme Gazy 05 - Modified: 2024-04-15 20:51:38 - Feat.: - Title: Plán na výstavbu záchytných centier pre migrantov v Albánsku sa odkladá, informuje talianske ministerstvo
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 17:14