MAFRA/Tomáš Krist
StoryEditor

J&T prevzala vedenie v niektorých dcérskych firmách čínskeho giganta

21.05.2018, 10:26
Autor:
ČTKČTK
​CEFC China Energy dlhuje skupine J&T 450 miliónov eur.

Skupina J&T prevzala vedenie aj v niektorých dcérskych firmách CEFC Europe. Ide napríklad o projekt Florentinum (na snímke), hotel Mandarin Oriental, budovu bývalej Živnobanky na ulici Na Příkopě alebo fond Tradičnej čínskej medicíny. Informujú o tom v dnešnom vydaní české Hospodářske noviny (HN). J&T vo štvrtok odvolala predstavenstvo CEFC Europe kvôli tomu, že čínska spoločnosť CITIC Group nezaplatila za CEFC Europe dlh 450 miliónov eur.

V krízovom manažmente zasadli Dušan Palcr a Peter Kubík z J&T. Práve Palcr vo štvrtok podpísal notársky zápis, ktorým prevzal riadenie CEFC Europe. Potom zasiahol do ďalších firiem. Palcr, ktorý je v čele dozornej rady futbalovej Sparty Praha, sa menoval do predstavenstva spoločnosti Stadion Eden, ktorá prevádzkuje štadión v Edene. Zmeny však neurobil vo firme Eden Arena, ktoré štadión vlastní, ani v samotnej futbalovej Slavii.

​CEFC China Energy dlhuje skupine J&T 450 miliónov eur. Pohľadávku má zaplatiť čínsky štátny konglomerát CITIC Group, ktorý má v CEFC Europe podiel 49 percent. J&T už skôr uviedla, že bude rokovať s firmou CITIC, ktorú považuje za dôveryhodného a transparentného partnera. České HN uviedli, že rokovací tím CITIC je v Prahe a rokovania pokračujú.

Spolumajiteľ J&T Patrik Tkáč v piatok na twitteri napísal, že spoločnosť je pripravená okamžite prijať platbu zákonnou cestou a "odovzdať kľúče". Podľa českých HN je problém v tom, aby prípadné splatenie dlhu bolo v súlade so zmluvami a aby ho v budúcnosti nikto nenapadol. Teda aby napríklad pri krachu materskej CEFC v Číne žiadny z veriteľov nechcel zrušenie platieb kvôli tomu, že bol uprednostnený iný veriteľ.

Doterajší podpredseda CEFC Europe Jaroslav Tvrdík v piatok večer uviedol, že splateniu dlhu zabránili kroky J&T. Prezident Miloš Zeman minulý týždeň podľa Lidových novín Tvrdíka poveril prípravou zasadnutia čínsko-českého centra pre spoluprácu v meste Yiwa, septembrovým investičným fórom v Prahe a Zemanovou návštevou Expa v Šanghaji v novembri.

O problémoch CEFC sa začalo písať po tom, čo vyšlo najavo, že jej šéfa Jie Ťien-minga, ktorý je poradcom prezidenta Zemana, vyšetrujú čínske úrady pre podozrenie z ekonomickej kriminality.

01 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský 02 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho 03 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister 04 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 05 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 05:19