Reuters
StoryEditor

Spojené štáty a Čína sú blízko dohode, zrejme zrušia sankcie voči čínskemu gigantovi

22.05.2018, 09:45
Autor:
TASRTASR
Čínsku spoločnosť ZTE tvrdo zasiahol aprílový 7-ročný zákaz zo strany USA týkajúci sa dodávok súčiastok a technológií spoločnosti.

Washington a Peking sú blízko k dohode, ktorá by znamenala zrušenie zákazu pre americké firmy dodávať čínskemu výrobcovi telekomunikačného vybavenia ZTE Corp súčiastky a softvér. Pre agentúru Reuters to povedali dva zdroje oboznámené s rokovaniami.

Zdroje, ktoré nechceli byť menované, keďže rokovania sú tajné, uviedli, že to môže byť súčasťou širšej dohody, ktorá bude zahŕňať zrušenie čínskych ciel na dovoz poľnohospodárskych produktov z USA rovnako ako záväzok Pekingu nakupovať viac farmárskych produktov z USA.

ZTE tvrdo zasiahol aprílový 7-ročný zákaz zo strany USA týkajúci sa dodávok súčiastok a technológií spoločnosti. Spoločnosť bola nútená zastaviť svoje hlavné podnikateľské aktivity.

​ZTE je spoločne s firmami, ako sú Huawei, Ericsson a Nokia, jedným z najväčších výrobcov telekomunikačného vybavenia na svete. Spoločnosť je závislá od firiem v USA, ako sú Qualcomm a Intel, od ktorých dostáva až tretinu súčiastok. Podľa analytikov by pre ZTE bolo ťažké zostať konkurencieschopnou aj v prípade, ak by firma dokázala nájsť dodávateľov mimo USA.

Poradcovia Bieleho domu sa už verejne vyjadrili, že sa prehodnocuje zákaz týkajúci sa ZTE. Firma však bude musieť podľa nich aj v prípade jeho zrušenia čeliť tvrdým trestom, vrátane vynútených zmien vo vedení. Dôvodom zákazu bolo porušenie exportných reštrikcií Spojených štátov, keď firma nelegálne dodávala tovary do Iránu a Severnej Kórey.

Podľa jedného zdroja sa na zrušení zákazu týkajúceho ZTE ústne dohodli americký minister financií Steven Mnuchin a čínsky vicepremiér Liou Che počas minulotýždňových rokovaní vo Washingtone. Podľa oboch zdrojov dohoda ešte nie je spečatená a zrejme sa ešte na nej bude pracovať ešte pred alebo počas plánovanej budúcotýždňovej návštevy Pekingu amerického ministra obchodu Wilbura Rossa.

01 - Modified: 2024-04-24 12:28:15 - Feat.: - Title: Nemecká vláda očakáva v najbližších rokoch ďalší pokles zadlženosti 02 - Modified: 2024-04-24 12:17:40 - Feat.: - Title: Výsledky Boeingu v prvom kvartáli prekonali očakávania trhu 03 - Modified: 2024-04-24 09:21:16 - Feat.: - Title: Nálada v nemeckej ekonomike sa v apríli zlepšila 04 - Modified: 2024-04-24 06:38:31 - Feat.: - Title: Ceny ropy dnes ráno vzrástli 05 - Modified: 2024-04-23 14:57:47 - Feat.: - Title: SaS predložila ústavný návrh zákona na ochranu druhého piliera. Koalícia z ľudí urobí žobrákov, vraví Gröhling
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 15:26