Minister financií Peter KažimírTASR/M: Baumann
StoryEditor

Kažimír: Taliansko je krstným otcom eurozóny, má príliš veľký vplyv na jej osud

24.05.2018, 17:55
Autor:
TASRTASR
Únia bude podľa Petra Kažimíra dianie v Ríme pozorne sledovať.

Ministri financií eurozóny (Euroskupina) sa vo štvrtok poobede v Bruseli stretli s veriteľmi Grécka, ktorí im spolu s gréckym ministrom financií Euklidom Tsakalotosom predstavili prebiehajúce preskúmanie prispôsobovania sa Grécka tretiemu záchrannému programu EÚ. Ten pre Grécko vyprší 20. augusta tohto roku, potom by už Gréci mali byť schopní vlastnými silami odolávať tlakom finančných trhov.

Minister financií SR Peter Kažimír po príchode na zasadnutie Euroskupiny uviedol, že Grécko je autonómna krajina s vlastnou vládou a predstavami o budúcnosti, zároveň však zdôraznil, že všetky záchranné programy EÚ boli robené preto, aby Grécko vedelo stáť na svojich nohách.

"Všetky tie nepopulárne receptúry predpísané gréckej vláde boli, dúfam, založené na dobrej viere a na najlepších skúsenostiach zo sveta v oblasti trhu práce, privatizácie, právneho štátu a pravidiel pre správu vecí verejných. Verím, že Gréci si vedia sami spravovať veci aj v ekonomickej oblasti," zhodnotil situáciu.

Podľa jeho slov bude veľmi dôležité, aby Gréci aj naďalej vysielali signály dôveryhodnosti, že nemajú v úmysle strhnúť kormidlo na inú stranu, ako sú reformy, že sami uverili, že to je správna cesta. Aj v prípade, ak po voľbách príde celkom iná vláda. Spresnil, že ktokoľvek bude pri moci, bude mať zodpovednosť plniť dané záväzky, pretože to v praxi znamená zabezpečiť funkčnosť štátu.

Ministri financií eurozóny by mali na svojom stretnutí 21. júna oficiálne oznámiť ukončenie programu pomoci pre Grécko. Grécka vláda má dovtedy za cieľ implementovať požadované opatrenia. Kažimír upozornil, že dovtedy sa ešte uskutoční niekoľko technických rokovaní, možno dôjde aj k stretnutiu na ministerskej úrovni, Euroskupina však naozaj má úmysel v júni uzavrieť pomocný program pre Grécko.

Na otázku, ako vníma situáciu v Taliansku, kde sa zrodila vláda z euroskeptických strán, z ktorých jedna spochybňuje členstvo krajiny v eurozóne, Kažimír priznal, že má obavy. "Nemám zatiaľ žiadne osobné kontakty s členmi novej exekutívy Talianska. Som politik a viem, že mnohé veci sa pred voľbami hovoria a po voľbách je to ináč," skonštatoval. Pripomenul, že Taliansko je zakladateľskou krajinou EÚ a "krstným otcom" eurozóny a má obrovskú spoluzodpovednosť za nás všetkých, lebo euro je "spoločný osud miliónov Európanov".

"Môžeme veriť v to, že nový premiér, nový minister financií a nová väčšina v parlamente bude chcieť dodržiavať pravidlá, ktoré sú platné pre nás všetkých," odkázal do Ríma. Spresnil, že ide napríklad o Maastrichtské kritériá alebo pravidlá Paktu stability a rastu. Vyjadril nádej, že nová talianska vláda nezvolí iný scenár a dodal, že EÚ bude dianie v Ríme pozorne sledovať. Už aj preto, že vplyv Talianska na osud eurozóny je príliš veľký, "aby sme to mohli ignorovať".

01 - Modified: 2024-04-25 11:45:55 - Feat.: - Title: Benátky začali vyberať poplatok za vstup, väčšina využila výnimku. Pre časť obyvateľov to nie je riešenie 02 - Modified: 2024-04-23 21:17:35 - Feat.: - Title: Pro-palestínski demonštranti narušili konferenciu v talianskom Turíne, vnikli do budovy 03 - Modified: 2024-04-23 19:00:15 - Feat.: - Title: V centre Ríma evakuovali hotel pre únik toxických výparov 04 - Modified: 2024-04-22 08:12:17 - Feat.: - Title: V obľúbenej dovolenkovej destinácii si v noci zmrzlinu už nedáš. Talianske mesto zakáže nočný predaj jedla 05 - Modified: 2024-04-22 06:32:56 - Feat.: - Title: Miláno mierni nočný život. Zakáže jedlo aj zmrzlinu v uliciach, predajcovia sa búria
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 16:08