CEFCReuters
StoryEditor

J&T dostane od Číňanov svoje milióny. Tí na oplátku dostanú späť svoje firmy

25.05.2018, 11:42
Skupina J&T sa dohodla s čínskou CITIC Group na predaji pohľadávok J&T za firmu CEFC.

Sporných 450 miliónov eur by malo byť vyplatených dnes čínskou štátnou firmou CITIC Group, ktorá v CEFC vlastní 49-percentný podiel. J&T na oplátku stiahne krízový manažment z podnikov, ktoré po neobdržaní platby obsadila. Zároveň sa obe strany dohodli na ďalšej spolupráci.

Skupina J&T sa dohodla s čínskou CITIC Group na predaji pohľadávok J&T za firmu CEFC. Číňania prostredníctvom spoločnosti Rainbow Wisdom, ktorú ovláda CITIC, odkúpi od česko-slovenských finančníkov všetky pohľadávky a zároveň získa 9,9 percenta pôvodný podiel CEFC v J&T Finance Group.

​Informovala o tom dnes hovorkyňa J&T Banky Monika Veselá, čo potvrdil aj zástupca CEFC v Európe Jaroslav Tvrdík. „V priebehu dňa budú vyplatené pôžičky CEFC China a uvoľnené všetky zástavy. Z CEFC bude dnes odvolaný 'krízový' manažment J&T,“ napísal ráno podpredseda predstavenstva CEFC Europe Jaroslav Tvrdík na Twitter.

CITIC chce v Česku rásť

Správy potvrdil aj kancelár prezidenta Miloša Zemana Vratislav Mynář. Pre Českú tlačovú agentúru povedal, že v priebehu dnešného dňa budú vyplatené pôžičky CEFC a uvoľnené všetky zástavy. „Zo CEFC Europe bude dnes odvolaný manažment, ktorý tam dosadila J&T,“ dodal Mynář. Súdi, že „čiastočné peripetie“ na oboch stranách zavinili právnici a je rád, že mnoho týždňové úsilie o prevzatie pohľadávok bolo dnes zavŕšené.

„To znamená, že s definitívnou platnosťou spoločnosť CITIC Group prevzala všetky aktíva spoločnosti CEFC Europe,“ uviedol Mynář. V ďalšom kroku sa podľa neho dohaduje hlbšia spolupráca CITIC Group v Českej republike, teda ďalšie plánované investície.

Zástupcovia J&T a CITIC sa dohodli na ďalších rokovaniach o možnom rozvoji spolupráce a investíciách do spoločných projektov. Prvým krokom v tomto smere budú, po získaní súhlasu regulátora, recipročné nominácie zástupcu každej strany do vrcholných orgánov J&T Finance Group a CEFC Europe.

Problémom boli stovky miliónov

CEFC dlhuje skupine J&T 11,5 miliardy českých korún, čo je v prepočte približne 450 miliónov eur. J&T minulý týždeň prevzala jej aktivity v Česku, pretože dlhy Číňania podľa J&T nezaplatili v termíne. CEFC označila zmeny v CEFC Europe za pokus o nepriateľské prevzatie firmy a jej aktív v Česku. J&T k zmenám podľa svojho vyjadrenia pristúpila aj preto, že získala informácie, že CEFC začala podnikať opatrenia, ktorými chcela brániť veriteľom vo výkone akcionárskych práv. Čínsky štátny konglomerát CITIC Group má aktuálne v CEFC Europe podiel 49 percent.

Čínska CEFC si pred časom vybrala Česko ako sídlo svojich európskych aktivít, v Česku zároveň kúpila podiely v niekoľkých firmách. Má ich napríklad v aerolíniách Travel Service alebo cestovnej agentúre Invia.cz, ovláda Pivovary Lobkowicz Group, strojársky a metalurgický podnik ŽĎAS Žďár nad Sázavou, futbalovú Slaviu aj štadión v Edene. Ďalej je vlastníkom budovy bývalej Živnobanky v centre Prahy. V Česku CEFC Europe spravuje aktíva cez 1,5 miliardy eur.

01 - Modified: 2023-07-27 22:27:07 - Feat.: - Title: Veľký biznis v maloobchode na Slovensku. Známy reťazec chce prevziať top firmu zo sektora 02 - Modified: 2023-06-20 15:19:43 - Feat.: - Title: Firma blízka J&T chystá pod Tatrami novú štvrť za 25 miliónov eur 03 - Modified: 2023-06-21 22:01:57 - Feat.: - Title: Luxusný kemp, vily aj hotel za 50 miliónov eur. Chorvátsko prilákalo finančníkov z J&T 04 - Modified: 2023-04-22 08:56:24 - Feat.: - Title: Historický kaštieľ je známy bizarnou prístavbou obchodného reťazca. Teraz v ňom majú byť luxusné byty 05 - Modified: 2023-04-17 13:28:40 - Feat.: - Title: J&T ide vzkriesiť staré Hypernovy: schátrané megapredajne chytia druhý dych
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 02:30