StoryEditor

VIDEO: Vizionári budujú umelý ostrov. Má mať vlastné zákony aj menu

26.05.2018, 13:01
Autor:
emoemo
Ostrov má slúžiť všetkým, ktorí nie sú spokojní s vládou zákonov.

V spolupráci s vládou Francúzskej Polynézie vzniká pri tichomorskom Tahiti projekt Plávajúceho ostrova. Tristo domov by mali už za štyri roky zabývať prvý osadníci, na ktorých sa nemajú vzťahovať regulácie žiadneho z existujúcich štátov - komunita si má vládnuť sama. Dlhodobo projekt počíta so stovkami nových "mikroštátov" plávajúcich po oceáne.

Pre ľudí, ktorým robí problém podnikať alebo len žiť pod vládou zákonov pripravuje skupina filantropov, akademikov a investorov na čele s kolumbijskou politologičkou Nathaliou Mezza-Garciovou alternatívu.

Ľudia z celého sveta

Bojujú za možnosť žiť na mori "mimo štruktúry". Koncept Plávajúceho ostrova vyvíja kalifornská spoločnosť Blue Frontiers, informuje stanica CNBC.

Firmu Blue Frontiers vlani založili manažéri inštitútu Seasteading, ďalej bieloruský podnikateľ, bývalý polynézsky minister a francúzsky podnikateľ. V tíme majú ľudí pochádzajúcich z celého sveta.

Pilotný projekt vzniká v spolupráci s vládou Francúzskej Polynézie. Ostrov o troch stovkách domov, kde bude aj pár hotelov, reštaurácií a kancelárií, sa bude spravovať sám a bude používať vlastnú virtuálnu menu Varyon.

Projekt financujú filantropi

"Ak sa prvému ostrovu bude dariť, máme dôkaz, že to funguje, a môžu vziknoúť ďalšie," hovorí Mezza-Garciová. Vznik pilotného ostrova financujú príspevky od filantropov, medzi ktoré podľa Daily Mail patrí aj zakladateľ platobného systému PayPal Peter Thiel. Prvý ostrov by mal začať fungovať okolo roku 2022 a stáť okolo 50 miliónov dolárov.

"Že ho skúsime vybudovať zrovna v Polynézii, má svoj význam. Zem sa tu opiera o koraly a so zvyšujúcou sa hladinou mora by zmizla," vysvetľuje politologička.

Stabilita je perfektný inkubátor nápadov

Ostrovy budú slúžiť aj ako biznis centrá mimo dosahu vládnych regulácií. Fungovať bez vplyvu meniacich sa geopolitických vplyvov, obchodných dohôd a menových výkyvov znamená mať stabilitu. To je perfektný inkubátor nápadov napríklad pre nováčikmi, dopĺňa vedkyňa.

"Plávajúce komunity" si budú podľa plánu vládnuť samy. "Keď obyvateľ jedného ostrova nebude spokojný pod konkrétnou vládou, bude môcť jednoducho vziať svoj dom a odplávať na iný ostrov," popisuje koncept projektu Mezza-Garciová, podľa ktorej by mohli v dlhodobom horizonte vzniknúť stovky nových "štátov".

01 - Modified: 2024-03-25 11:06:48 - Feat.: - Title: Umelých ostrovov je stále viac. Mohli by pomôcť obetiam klimatických zmien, no stále sú výsadou bohatých 02 - Modified: 2023-05-13 06:23:14 - Feat.: - Title: Francúzska Polynézia si zvolila nového lídra, podporuje jej nezávislosť 03 - Modified: 2022-12-13 13:00:00 - Feat.: - Title: Mysteriózny kruhový ostrov sa vznáša a otáča. Nikto si túto záhadu nevie vysvetliť 04 - Modified: 2021-03-18 15:32:01 - Feat.: - Title: Nová štúdia: Francúzsko vystavilo Polynéziu väčšej radiácii, ako pripúšťalo 05 - Modified: 2018-01-16 06:49:00 - Feat.: - Title: Lepšiu dovolenku asi nenájdete. Francúzska Polynézia je ako zo sna
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 20:10