CEFC China EnergyReuters
StoryEditor

CEFC má nové vedenie. Krízový manažment J&T skončil

28.05.2018, 18:58
Autor:
ČTKČTK
Firmy našli dohodu a dlhy boli vyplatené.

Spoločnosť CEFC Europe dnes vymenovala nové štatutárne orgány. Podpredsedom predstavenstva sa stal opäť Jaroslav Tvrdík, jeho členkou potom je aj Marcela Hrdá. ČTK o tom informoval hovorca firmy Pavel Bednář.

Skončil krízový manažment, ktorý predminulý týždeň dosadila skupina J&T, aby ochránila svoje pohľadávky. Predsedníčkou predstavenstva je konateľka spoločnosti Rainbow Wisdom Žen Sia.

Problém s dlhmi

V päťčlennom orgáne je okrem Tvrdíka a Hrdej ešte Štefan Füle a Čchan Cchao-tuo. Z dozornej rady boli odvolaní Füle a Wang Ming-tchaj, členkou sa naopak stala Ming Li.

J&T nedávno prevzala aktíva CEFC v Česku, pretože Číňania podľa J&T nezaplatili v termíne dlhy. Odvolala okrem iného predstavenstvo spoločnosti. CEFC označila zmeny za pokus J&T o nepriateľské prevzatie firmy a jej aktív v ČR.

Našli dohodu

J&T k zmenám podľa svojho vyjadrenia pristúpila aj preto, že získala informácie, že CEFC začala podnikať opatrenia, ktorými chcela brániť veriteľom vo výkone akcionárskych práv. Čínsky štátny konglomerát CITIC Group má v CEFC Europe podiel 49 percent.

Minulý týždeň sa ale J&T dohodla s čínskou CITIC Group na predaji pohľadávok J&T za firmou CEFC. V piatok potvrdila, že už dostala 11,5 miliardy českých korún, ktoré jej dlhovala CEFC. Číňania prostredníctvom spoločnosti Rainbow Wisdom, ktorú ovláda CITIC, odkúpi od J&T všetky pohľadávky za spoločnosťami zo skupiny CEFC a Rainbow Wisdom zároveň získa 9,9 percenta v J & T Finance Group.

Zástupcovia J & T a CITIC sa tiež dohodli na ďalších rokovaniach o možnom rozvoji spolupráce a investíciách do spoločných projektov. Prvým krokom budú, po získaní súhlasu regulátora, recipročné nominácie zástupcu každej strany do vrcholných orgánov J & T Finance Group a CEFC Europe.

CEFC expanduje

CEFC si pred časom vybrala ČR ako sídlo svojich európskych aktivít, v Česku zároveň kúpila podiely v niekoľkých firmách.

Má ich napríklad v aerolíniách Travel Service alebo cestovnej agentúre Invia.cz, ovláda Pivovary Lobkowicz Group, strojársky a metalurgický podnik ŽĎAS Žďár nad Sázavou, futbalovú Slaviu aj štadión v Edene. Ďalej je vlastníkom budovy bývalej Živnobanky v centre Prahy. V Česku CEFC Europe spravuje aktíva cez 1,5 miliardy eur..

01 - Modified: 2024-01-26 15:15:30 - Feat.: - Title: Slovenské veľhory hlásia päť nových projektov. Finančníci a developer J&T si rozdeľujú Tatry 02 - Modified: 2023-07-27 22:27:07 - Feat.: - Title: Veľký biznis v maloobchode na Slovensku. Známy reťazec chce prevziať top firmu zo sektora 03 - Modified: 2023-07-03 08:21:51 - Feat.: - Title: Medzi akcionárov J&T pribudli jej dlhoroční manažéri Ašer a Kováč 04 - Modified: 2023-06-20 15:19:43 - Feat.: - Title: Firma blízka J&T chystá pod Tatrami novú štvrť za 25 miliónov eur 05 - Modified: 2023-06-21 22:01:57 - Feat.: - Title: Luxusný kemp, vily aj hotel za 50 miliónov eur. Chorvátsko prilákalo finančníkov z J&T
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 19:04