Roman AbramovičReuters
StoryEditor

Z Abramoviča je Izraelčan, stal sa najbohatším mužom židovského štátu

29.05.2018, 12:23
Autor:
ahaahaČTKČTK
Oligarcha, ktorý udržuje blízke kontakty s ruským režimom, podľa ruských médií kúpil v Tel Avive niekdajší luxusný hotel a priľahlý pozemok.

Ruský oligarcha Roman Abramovič získal izraelské občianstvo a presťahuje sa do Tel Avivu. Majiteľ anglického futbalového klubu Chelsea musel nedávno dočasne opustiť svoje doterajšie britské bydlisko, pretože mu britské úrady zatiaľ nepredĺžili víza.

"Roman Abramovič dorazil ako každý iný človek na izraelské veľvyslanectvo v Moskve. Vyplnil si žiadosť o povolenie na imigráciu, jeho dokumenty boli preverené podľa zákona o návrate a bol uznaný za oprávneného," vyhlásil v pondelok podľa denníka The Guardian hovorca izraelského ministerstva vnútra.

Kontakty s ruským režimom

Oligarcha, ktorý udržuje blízke kontakty s ruským režimom, podľa ruských médií kúpil v Tel Avive niekdajší luxusný hotel a priľahlý pozemok. Získaním izraelského pasu sa stal najbohatším človekom v židovskom štáte.

Miliardár, ktorý mal doteraz stále bydlisko na britskom ostrove Jersey, stál o izraelské občianstvo hlavne preto, že mu umožňuje polročný bezvízový pobyt v Spojenom kráľovstve. Izrael ľuďom s židovskými koreňmi dáva v rámci repatriačných programov občianstvo automaticky, ak sa rozhodnú do Izraela presťahovať. Pas dostávajú okamžite.

Londýn chce viac preverovať majetok ruských miliardárov

Abramovič, ktorého rodina pochádza z Litvy, je predsedom Federácie ruských židovských obcí a je považovaný za veľkého mecenáša. Izraelské médiá uvádzajú, že podnikateľ za posledných dvadsať rokov venoval štátu Izrael a židovským organizáciám v Rusku celkovo poldruha miliardy dolárov.

Abramovič je podľa britskej tlače s majetkom vyše 12 miliárd dolárov trinástym najbohatším obyvateľom Spojeného kráľovstva. V poradí ruských oligarchov mu patrí jedenáste miesto.

Po otrave bývalého ruského agenta Sergeja Skripala na juhu Anglicka, z ktorej Londýn obviňuje Rusko, chcú britské úrady majetok ruských boháčov žijúcich na ostrovoch dôkladnejšie preverovať. Podľa britskej tlače sa hlavne zaujímajú o pôvod majetku. V prípade Abramoviča ale údajne neexistuje podozrenie, že by ho získal nezákonne.

01 - Modified: 2024-04-23 19:17:45 - Feat.: - Title: Izraelská armáda poprela, že pochovala v nemocnici v Pásme Gazy Palestínčanov. Vojaci mali telá len preskúmať 02 - Modified: 2024-04-23 18:47:38 - Feat.: - Title: Pri izraelskom údere na juhu Libanonu zomrela žena a 12-ročné dieťa. Napätie sa zvyšuje 03 - Modified: 2024-04-23 16:05:42 - Feat.: - Title: "Nič z neho neostane." Iránsky prezident sa na návšteve Pakistanu vyhrážal Izraelu jeho zničením 04 - Modified: 2024-04-23 14:29:52 - Feat.: - Title: Nesmieme zabudnúť na závažnosť ľudského utrpenia. Šéf európskej diplomacie naliehal na ukončenie bojov v Gaze 05 - Modified: 2024-04-22 08:05:35 - Feat.: - Title: V súvislosti s útokom zo 7. októbra končí šéf spravodajcov izraelskej armády Aharon Chaliva
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 04:05