George SorosReuters
StoryEditor

EÚ je v existenčnej kríze, tvrdí miliardár Soros. A ponúkol riešenie

29.05.2018, 21:49
Autor:
ČTKČTK
Podľa Sorosa by Európa mala začať migračnou krízou a upustiť od systému kvót.

Rastúce spory medzi Spojenými štátmi a Európou, nárast populizmu a migračnej krízy spôsobili existenčnú krízu Európskej únie.

V prejave na výročnom zasadnutí Európskej rady pre zahraničné vzťahy to dnes v Paríži podľa agentúry Reuters povedal americký miliardár maďarského pôvodu George Soros. Pre riešenie situácie finančník ponúkol trojbodový program.

Podľa Sorosa by Európa mala začať migračnou krízou a upustiť od systému kvót, na základe ktorého musia štáty únie prijať určitý počet utečencov z utečeneckých táborov v Taliansku a Grécku.

"Členské štáty by nemali byť nútené prijímať utečencov, ak to nechcú, a utečenci by nemali byť nútení usadzovať sa tam, kam nechcú ísť," uviedol Soros.

Predstava Európy ako nedobytnej pevnosti je podľa neho nereálna. EÚ by mala chrániť svoje vonkajšie hranice, ale nechať ich otvorené pre legálnu migráciu, dodal.

Plán na financovanie Afriky

Finančník ďalej načrtol plán pre financovanie školstva a nezamestnanosti v Afrike v hodnote 30 miliárd eur, čo by podľa neho migráciu obmedzilo. EÚ by tak mohla využiť svoju "do značnej miery nevyužitú" úverovú bonitu.

Soros upozornil tiež na to, že geopolitické napätie a oslabenie vzťahov s Washingtonom môže viesť k ďalšiemu hospodárskemu spomaleniu Európy. Investície do afrických štátov by tak mohli zmierniť niektoré ekonomické problémy a znížiť obavy veriteľov.

"Chcel by som zdôrazniť, že návrh obsahuje dômyselný mechanizmus, ktorý by umožnil EÚ požičať si z trhu za veľmi výhodnú sadzbu, bez toho aby pre ňu alebo jej členské štáty vznikol priamy záväzok," citovala Sorosa americká televízia CNBC.

Odchod Británie z EÚ

V poslednom bode sa Soros zameral na "územný rozpad", ktorého príkladom je odchod Británie z EÚ. Brexit je podľa neho nesmierne škodlivý pre obe strany. Brusel by tak mal vytvoriť pre EÚ novú značku, ktorá by mala predstavovať združenia, do ktorého krajiny vstúpiť chcú.

Toho môže dosiahnuť tým, že prijme, že euro ako mena má mnoho nevyriešených problémov a že dvojstupňový štatút krajín v eurozóne a mimo nej musí skončiť.

Brusel by podľa Sorosa mal upustiť aj od projektu takzvanej viacrýchlostnej Európy a nahradiť ho "Európou viacerých ciest". Členovia únie by tak mali väčší vplyv na jej politický a ekonomický smer.

01 - Modified: 2024-03-26 17:00:00 - Feat.: - Title: Islamský štát, ďalší postrach Putina. Udrieť v Rusku je jednoduchšie ako v Európe 02 - Modified: 2024-03-16 21:21:00 - Feat.: - Title: Na taliansky ostrov Lampedusa dorazilo od piatku 546 migrantov 03 - Modified: 2024-03-11 19:35:19 - Feat.: - Title: Taliani zadržali nemeckú loď, ktorá na ich územie priviezla migrantov 04 - Modified: 2024-02-14 13:12:07 - Feat.: - Title: Brexit poškodil britskú ekonomiku a znížil jej rast, ukázala analýza 05 - Modified: 2024-01-21 15:38:27 - Feat.: - Title: Lídri labouristov podporujú užšie vzťahy s Európskou úniou, uvažujú aj o zvrátení brexitu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 20:48