Paul KagameReuters
StoryEditor

Navštívte Rwandu. Africký diktátor nariadil reklamu na dresoch Arsenalu

30.05.2018, 12:25
Reklamu zariadil Paul Kagame, oddaný fanúšik z Rwandy, kde je diktátorom.

Futbalové mužstvá z anglickej Premier League ako prvé pochopili, že nestačí mať fanúšikov doma, ale kvôli predaju suvenírov a televíznej sledovanosti svojich zápasov je dobré mať sieť podporovateľov po celom svete - a to aj v tých najchudobnejších kútoch. Preto sa na dresoch slávneho Arsenalu objaví aj pozvánka do Rwandy.

Od budúcej sezóny budú mať Mesut Özil, Pierre-Emerick Aubameyang či kapitán Laurent Koscielny na ľavom ramene nápis: Navštívte Rwandu. Netýka sa to len známych hviezd, rovnaké nápisy prídu aj na rukávy tričiek juniorského a ženského tímu.

Reklamu zariadil Paul Kagame, oddaný fanúšik z Rwandy, kde je diktátorom. A krajina za sponzoring platí ročne v prepočte 290 miliónov českých korún.

Tamojší úrad pre cestovný ruch vychádza z toho, že jeden zápas Arsenalu vidí v priemere 35 miliónov pozemšťanov. Trebárs by sa mohol niekto z nich inšpirovať k tomu, aby pôvabnú krajinu tisícoch pahorkov navštívil.

Budovanie turistického raja

Rwandská ekonomika je založená predovšetkým na vývoze kávy a čaju, ale Kagame dlhodobo usiluje o to, aby zo seba jeho domovina zmyla krv z mačetovej genocídy roku 1994 a stala sa turistickou destináciou.

Hlavným ťahákom sú horské gorily, ktoré sa okrem tamojšieho parku vulkánov dajú vo voľnej prírode navštíviť oveľa zložitejšie iba v Ugande a Kongu. Hoci povolenie k návšteve ľudoopov zdvojnásobili zo 750 na 1500 dolárov, záujem cudzincov to nijako neodrádza.

Kagame v túžbe po vylepšení obrazu 11 miliónovej krajiny dal tiež dohromady park Akagera na východe, ktorý rýchlo rastúca ľudská populácia v 90. rokoch takmer vyjedla.

Nechal doň poslať nové zvieratá vrátane levov a nosorožcov. Okrem toho cudzincom ponúka v Afrike neobvyklú čistotu (igelitové tašky sú prísne zakázaným tabu) a bezpečnosť - v Kigali sa dá chodiť aj po zotmení bez rizika prepadnutia. Počty návštevníkov vytrvalo rastú, avšak ich súčet 1,3 miliónov ročne stále zostáva za očakávaním.

Teraz má aspoň istotu, že mu sem počas trojročného kontraktu raz za rok zaletí VIP výprava z Londýna. Tá však nepôjde na safari, ale bude rwandských chlapcov a dievčatá učiť fígle s loptou. Ak Peter Čech udrží svoje miesto v bránke Arsenalu, bude mať tú pochybnú česť pustiť Kagamemu penaltu, keď sa bude šesťdesiatročný prezident snažiť využiť prítomnosti futbalových hviezd na rovníku pre budovanie kultu osobnosti.

Otázka je, či sa to režimu oplatí. Oficiálne čiastka za sponzoring nebola zverejnená, ale v médiách sa objavuje suma 10 miliónov libier za sezónu. To vyzerá, že skóroval skôr Arsenal, ktorý v budúcej sezóne nebude hrať Ligu majstrov, takže pre sponzorov nebude tak atraktívny ako úspešnejšie kluby.

Internetové poštekávanie

V Rwande, kde má vyziabnutý Kagame všetko plne pod palcom od roku 1994, kedy so svojimi rebelmi zvrhol režim organizujúci genocídu, sa jeho rozhodnutím nikto nestavia na odpor, pretože taká pochabosť je životu nebezpečná.

Sťažnosti však zaznievajú od exilantov. Napríklad David Himbara, žijúci v kanadskom Toronte, investíciu považuje za šialenú, keď Rwanda cez všetky veľké plány zhrnuté do programu Vision 2020 zostáva medzi najchudobnejšími kúty planéty. Navrhuje peniaze využiť na dotiahnutie elektrifikácie republiky. Pre Kagameho, ktorý napriek všetkej kritike dokázal svoju vlasť pozdvihnúť, je to len internetové poštekávanie.

01 - Modified: 2024-04-07 09:51:11 - Feat.: - Title: Francúzsko mohlo zastaviť genocídu v Rwande, ale nemalo vôľu, vyhlásil Macron 02 - Modified: 2024-04-06 09:30:00 - Feat.: - Title: Svet si pripomína 20. výročie jednej z najhorších udalostí ľudstva. Genocída v Rwande bola päťkrát horšia ako holokaust 03 - Modified: 2024-03-12 15:23:40 - Feat.: - Title: Dohoda s Orlenom bola predo dvermi, nakoniec je všetko inak. Štadión Slovana však môže mať čoskoro nový názov 04 - Modified: 2024-03-01 14:40:24 - Feat.: - Title: Britský plán na deportácie migrantov do Rwandy by mohol stáť vyše 600 miliónov libier 05 - Modified: 2024-02-25 15:20:27 - Feat.: - Title: Fyzický útok i šokujúce video. Odvrátia sa sponzori od nášho hokeja? Priame riziko ešte nehrozí, tvrdí expert
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 05:55