Reuters
StoryEditor

Trump naplnil obavy Bruselu, zaviedol clá aj pre Úniu. Hrozí obchodná vojna

31.05.2018, 16:04
Brusel varoval, že v prípade zavedenia ciel prikročí k odvetným opatreniam.

Spojené štáty začnú od piatku uplatňovať clá vo výške 25 percent na oceľ a desať percent na hliník tiež na dovoz z Európskej únie, Kanady a Mexika. Oznámil to dnes americký minister obchodu Wilbur Ross.

Spojené štáty zaviedli nové clá na oceľ a hliník 23. marca. Európska únia mala doteraz z platenia týchto poplatkov výnimku.

Americké rozhodnutie uvaliť clo na dovoz ocele a hliníka z EÚ nedáva podľa šéfa Európskej komisie Jeana-Claudea Junckera EÚ inú možnosť, ako riešiť vec sporom v Svetovej obchodnej organizácii (WTO).

Únia sa bude brániť

Juncker, ktorý krok administratívy prezidenta Donalda Trumpa označil za čistý a jasný protekcionizmus, doplnil, že EÚ tiež uvalí dodatočné clá na najrôznejší dovoz z USA.

"Budeme brániť záujmy Únie plne v súlade s medzinárodným obchodným právom," uviedol Juncker.

Podľa eurokomisárky pre obchod Cecilie Malmströmovej, ktorá sa do poslednej chvíle snažila o zisk trvalej výnimky z amerických ciel, je krok administratívy prezidenta Donalda Trumpa jednoznačne v rozpore s medzinárodne uznávanými pravidlami. Únia dlhodobo zdôrazňuje, že považuje za absurdné zdôvodnenie poplatkov na dovoz z Európy hrozbou americkej národnej bezpečnosti.

Juncker aj Malmströmová pripomenuli, že únia v posledných mesiacoch opakovane ponúkala americkej strane diskusiu o spôsoboch, ako podobu vzájomného obchodu zlepšiť. Podmienkou však bolo práve trvalé vyňatie z teraz spustených ciel.

"V priebehu rokovaní sa Spojené štáty snažili využívať hrozby obmedzenia obchodu ako páky na to, aby získali ústupky od EÚ. To nie je spôsob, ako obchodovať - a rozhodne nie medzi dlhodobými partnermi, priateľmi a spojencami," uviedla dnes Malmströmová.

Žiga neočakáva priamy dosah na našich výrobcov

Podľa slovenského ministra hospodárstva Petra Žigu ide o zlú správu pre medzinárodný obchod. Na Facebooku napísal, "že Slovensko podporuje spoločný a jednotný postup EÚ a odvetnú reakciu EK na vybrané americké produkty."

Neočakáva priamy dosah na slovenských výrobcov, pripúšťa však, že ich to môže zasiahnuť nepriamo. A to v prípade, "keď štáty EÚ, ktoré nebudú môcť exportovať do USA, umiestnia svoju produkciu v rámci Únie. Očakávane, že Komisia podnikne aj kroky na ochranu trhu EÚ pred presmerovanými dovozmi ocele a hliníka."

Výnimka len odďaľovala obchodnú vojnu

„Clo na dovoz je protekcionistické opatrenie, ktoré ochraňuje domácich výrobcov a zvyšuje ich konkurencieschopnosť na zahraničnom trhu. Na druhej strane však pôsobí negatívne na svetový obchod. Z mikroekonomického hľadiska síce zvyšuje prebytok výrobcov, s tým však súvisí znižovanie prebytku spotrebiteľa. V konečnom dôsledku tak clo zasiahne domácich spotrebiteľov,“ tvrdí analytik Capital Markets Radoslav Tupý.

„Výnimka, ktorú Trump udelil Európskej únii a ďalším štátom, bolo viac menej len oddialenie obchodnej vojny,“ dodal analytik.

Analytik Boris Tomčiak zo spoločnosti Finlord si myslí, „že na zavedenie ciel zareaguje EÚ len mierne v oblasti colnej politiky. Tvrdší postup sa však dá očakávať proti technologickým firmám, ktoré generujú obrovské tržby a zisky. Stále sa uvažuje o zavedení dane z obratu. V tejto oblasti môže EÚ významne zvýšiť svoje príjmy a vykompenzovať zhoršenie v oblastiach postihnutým americkým clom.“

Dočasná výnimka

Dnes sa tak končí dočasná výnimka na clá pre hliník a oceľ, ktorú Spojené štáty poskytli Európskej únii, Mexiku a Kanade. Hrozba amerických ciel mala donútiť obchodných partnerov, aby súhlasili s podmienkami Trumpovej administratívy.

Medzi ne patrí napríklad obmedzenie dovozu ocele a hliníka, alebo obchodné podmienky, ktoré uprednostňujú americké spoločnosti a pracovníkov, uvádza portál nytimes.com

Biely dom sa pokúsil využiť clá na to, aby Kanada a Mexiko súhlasili s požiadavkami Trumpa prepracovať Severoamerickú dohodu o voľnom obchode a presvedčiť Európsku úniu, aby urobila obchodné ústupky, vrátane zníženia vývozu kovov do Spojených štátov.

Clá na nemecké autá

Okrem toho Trump minulý týždeň pohrozil, že uvalí clá na automobily, ktoré pochádzajú aj od spojencov ako je Kanada, Mexiko, Južná Kórea, Japonsko či Európska únia. 

Clo by podľa denníka The Wall Street Journal mohlo predstavovať až 25 percent. "Požiadal som ministra (obchodu Wilbura) Rossa, aby zvážil skúmanie dovozu áut, vrátane kamiónov a náhradných dielov, aby si dal zistiť vplyv na národnú bezpečnosť," uviedol teraz americký prezident.

01 - Modified: 2024-04-16 12:24:37 - Feat.: - Title: Fico: V Prahe bol pripravovaný rozpad V4, Fialovi sme v Michalovciach nastavili zrkadlo 02 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 03 - Modified: 2024-04-14 15:37:34 - Feat.: - Title: Šéfovia diplomacie Európskej únie budú v utorok rokovať o iránskom útoku na Izrael 04 - Modified: 2024-04-14 13:08:41 - Feat.: - Title: Európska únia zvoláva schôdzku ministrov zahraničia kvôli iránskemu útoku proti Izraelu 05 - Modified: 2024-04-14 07:34:00 - Feat.: - Title: Európska únia, Kanada a Nemecko odsudzujú útok Iránu, Egypt a Saudská Arábia žiadajú zdržanlivosť
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. apríl 2024 00:42