Dalmácia, ChorvátskoDreamstime
StoryEditor

Chorváti bedákajú: Nie sú ľudia. Na Jadrane turistov už teraz nemá kto obslúžiť

02.06.2018, 16:38
So začiatkom sezóny sa množstve hotelov a reštauráciam stále nedarí nájsť potrebný personál.

"Drahí hostia, pretože sa nám ešte nepodarilo zohnať servírky a čašníkov, dočasne vás nemôžeme obslúžiť pri stole. Zdvorilo vás preto prosíme, aby ste si objednali pri predajnom pulte." Takýto odkaz našli hneď pri vchode v posledných dňoch zákazníci, ktorí si to namierili do jednej z obľúbených cukrární v chorvátskej Pule.

Cedule podobné tej, o ktorej pred pár dňami informoval chorvátsky web Glas Istre, ale zrejme neminie návštevníkov ani v ďalších letoviskách na Jadrane.

So začiatkom sezóny sa množstve hotelov a reštauráciam stále nedarí nájsť potrebný personál. Chorvátsko, ktoré si z roka na rok pochvaľuje rastúce počty turistov z cudziny a s tým aj príjmy do štátnej pokladnice, už dlhší čas naráža na nedostatok pracovných síl v tomto odvetví.

Rekordná sezóna

Všetko pritom naznačuje, že krajinu tento rok čaká ďalšia rekordná sezóna. Len za prvý štvrťrok evidujú úrady 2,3 milióna nocľahov v turistických zariadeniach, čo je o 20 percent viac ako vlani za rovnaký čas. Môže za to dlhodobo zhoršená bezpečnostná situácia v populárnych dovolenkových destináciách, ako je Tunisko či Egypt, i napríklad klesajúca cena leteckej prepravy.

Podľa šéfa chorvátskeho odborového zväzu cestovného ruchu a služieb Eduarda Andrica tento rok v tomto odvetví chýba najmenej 15 tisíc pracovníkov. Nedostatok je najmä kuchárov, čašníkov a pomocného personálu v pohostinstve. Teda v odbore, v ktorom už tak panuje veľká fluktuácia.

Mnoho zamestnávateľov sa po personále pre tohtoročnú sezónu preto muselo začať obzerať už dlhé mesiace dopredu, niektorí už koncom minulého roka. Iní radšej rovno v cudzine. Pri hľadaní personálu za hranicami ale narážajú chorvátski zamestnávatelia na prekážky: podľa zákona totiž cudzinca musí zamestnať najmenej na šesť mesiacov, a to je pre niektoré hotely alebo reštaurácie, ktoré fungujú len štyri alebo päť mesiacov cez leto, problém.

A zďaleka nie jediný. Chorvátske úrady totiž síce pre tento rok počítali s tým, že nedostatok síl budú kompenzovať pracovníci z Ukrajiny alebo zo susednej Bosny, kde žije niečo vyše pol milióna etnických Chorvátov. Zatiaľ to tak ale v praxi nevyzerá.

"Ani oni tu nechcú pracovať a radšej si vyberú inú európsku krajinu, kde si čašník príde na vyššie peniaze, ubytovanie a jedlo bezplatne," posťažoval si serveru Balkan Insight šéf chorvátskeho odborového zväzu cestovného ruchu a služieb Andric.

Kvôli nedostatku síl letia platy v letoviskách strmo nahor

Odchod za prácou do cudziny volí už po niekoľko rokov tiež rad nezamestnaných z chudobnejších a menej rozvinutých vnútrozemských oblastí Chorvátska. V uplynulých rokoch bolo najčastejšie ich cieľom Nemecko, kde žije početná krajanská komunita.

Chorvátska vláda doteraz márne hľadala spôsob, ako exodu zabrániť. Zlepšenie si teraz sľubuje od novej kampane, ktorú tento týždeň oficiálne predstavila. Láka na rekvalifikačné kurzy či ponúka dotácie živnostníkom na rozjazd podnikania.

Bezprecedentný hon po zamestnancoch na chorvátskom pobreží Jadranu núti s príchodom sezóny k prehodnoteniu situácie aj hotelierov a reštaurátorov. Ľudí si preťahujú a platy letia hore.

V prímorských letoviskách začínajú podľa serveru Index.hr pri kuchároch na 12 tisícoch kún, teda v prepočte okolo 1600 eur . Skúsení šéfkuchári si ale prídu aj na 20-tisíc kún, bezmála 2700 eur. Tí najlepší v prestížnych podnikoch potom až na dvojnásobok. Všetkých z nich ale zhodne čaká spravidla jedno: hodiny a hodiny nekonečnej driny. Často 16-hodinové smeny bez jediného voľného dňa.

01 - Modified: 2024-04-18 06:01:30 - Feat.: - Title: Chorvátske demokratické spoločenstvo začne vo štvrtok rokovať o novej vláde. Voľby vyhralo tretíkrát v rade 02 - Modified: 2024-04-17 19:36:41 - Feat.: - Title: Chorvátske parlamentné voľby podľa prvých odhadov vyhrá vládna strana HDZ 03 - Modified: 2024-04-16 21:43:09 - Feat.: - Title: Teploty na severe Chorvátska klesli za 24 hodín o takmer 30 stupňov Celzia 04 - Modified: 2024-04-08 10:26:38 - Feat.: - Title: Česi potrestali Chorvátsko za drahotu, odradili ich aj poplatky za plážové sprchy. Slovensko sa doťahuje 05 - Modified: 2024-04-01 17:25:00 - Feat.: - Title: Prekonanie počtu turistov spred pandémie sa v tomto roku ešte neočakáva
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 09:56