Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
01.06.2018, 12:03

Ako veľmi belgická je belgická čokoláda? Zahraničné firmy skupujú tradičných výrobcov

Poslednou predanou čokoládovňou je Galler, ktorú kúpila katarská kráľovská rodina.

Ako veľmi belgická je belgická čokoláda? Zahraničné firmy skupujú tradičných výrobcov
Zdroj: Flickr.com

Stále viac tradičných belgických výrobcov čokolády preberajú zahraničné firmy, čo v krajine spôsobilo takmer existenčnú krízu. Čokoláda totiž nie je len jedným z hlavných vývozných artiklov krajiny s hodnotou exportu v prepočte 2,8 miliardy eur ročne, ale spolu s hranolkami a pivom tiež jej kultúrnym dedičstvom, píše britský denník The Guardian.

"Ako veľmi belgická je belgická čokoláda, keď sú skoro všetci hlavní výrobcovia v zahraničných rukách," pýta sa napríklad flámsky denník Het Nieuwsblad.

Poslednou predanou čokoládovňou je Galler, ktorú kúpila katarská kráľovská rodina. Firma z Liege mala vlani rekordný obrat vo výške 35 miliónov eur  a hrubý prevádzkový zisk predstavoval 2,5 milióna eur.

Zakladateľ Jean Galler mal podľa The Guardian aspoň to šťastie, že si ho noví majitelia ponechali. V spoločnosti bude pôsobiť ako kreatívny riaditeľ.

Firmu Guylian, založenú v roku 1958, vlastní juhokórejský konglomerát Lotte. Ďalšieho výrobcu Jacques, ktorý vznikol v roku 1896, drží holandská spoločnosť Baronia. Côte d'Or (1883) a Meurisse (1845) patria americkému výrobcovi cukroviniek Mondelez.

"Je to samozrejme škoda, že zahraničné spoločnosti kupujú naše národné klenoty. Pociťujem to sám: každý týždeň mi volá nejaký Arab alebo Číňan, že chce investovať milióny, priviesť firmu k rastu a dobyť svet," povedal Het Nieuwsblad čokolatiér Dominique Persoon.

Generálny tajomník belgického združenia výrobcov čokolády a cukroviniek (Choprabisco) Guy Gallet ale zostáva optimistický. Podľa neho je hlavné, že zahraniční vlastníci vytvárajú v Belgicku pracovné miesta.

"Je veľa francúzskych vinárstiev, ktoré majú zahraniční majiteľa, ale víno je stále francúzske. Je to to isté," povedal Gallet The Guardian. Podľa neho ani nie je možné, aby belgická čokoláda bola vyrábaná mimo Belgicka, a vlastníci firiem to vedia.

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta politiky, ekonomiky a biznisu.

Pred zadaním e-mailovej adresy si prečítajte pravidlá ochrany osobných údajov a používania cookies. Súhlas na odoberanie noviniek môžete kedykoľvek odvolať.