Reuters
StoryEditor

Financial Times: Vráťme Ameriku do roku 1929

01.06.2018, 14:37
Autor:
ČTKČTK
Trump rozbil základné pravidlo transatlantických obchodných vzťahov a teraz ich nebude môcť znovu zlepiť.

Republikánsky senátor Ben Sasse to vyjadril najlepšie: Vráťme Amerike jej veľkosť by nemalo znamenať Vráťme Ameriku do roku 1929. Väčšina sveta, vrátane väčšiny amerických obchodníkov, vidia trestajúce obchodné kroky Donalda Trumpa podobne. Hľadajú ekonomickú logiku tam, kde žiadna nie je.

Jeho impulzy sú politické. Aj keď uvalenie ciel na kovy a dovoz áut povedie k strate amerických pracovných miest, kroky Donalda Trumpa sú mienené pre "zabudnutých Američanov". Budú cítiť, že si ich niekto všíma, aj keď ich to príde draho, napísal dnes komentátor denníka Financial Times Edward Luce.

Najväčšia cena je ale geopolitická. Trump sa rozhodol zdôvodniť uvalenie ciel národnou bezpečnosťou len preto, že sa to hodilo. Neslávne známy paragraf 232 obchodného zákona (z roku 1962 umožňujúci prezidentovi obmedziť dovoz a uvaliť neobmedzená cla, ak je ohrozená národná bezpečnosť, pozn. ČTK) bol použitý doteraz len dvakrát - zakaždým to bolo do určitej miery oprávnené.

Donald Trump sa len minimálne snaží zdôvodniť uvalenie ciel na oceľ z Kanady a EÚ na základe národnej bezpečnosti. Vybral si paragraf 232, pretože ponúka americkému prezidentovi maximálny priestor robiť, čo chce.

Používa rovnaký zákon na ospravedlnenie nadchádzajúcich represívnych ciel na dovoz zahraničných áut. Ale môže sa stať, že dôjde na príslovie "Ako sa do hory volá, tak sa z hory ozýva."

Nahrádza systém pravidiel politickým rozmarom

Trump rozbil základné pravidlo transatlantických obchodných vzťahov a teraz ich nebude môcť znovu zlepiť. Nahrádza systém pravidiel politickým rozmarom. Správna odpoveď Európy - ako stúpenca voľného obchodu - by bola, aby nereagovala vôbec nijako.

Ale EÚ, ktorá má pripravený zoznam odvetných cieľov vrátane Harley-Davidson, bourbonu a džínsov, má politickú povinnosť podniknúť odvetu. EÚ sa tiež obráti na Svetovú obchodnú organizáciu (WTO). 

Odcudzenie partnerov

A potom tu je Čína. Podľa zdravého rozumu by sa Donald Trump mal spojiť s hlavnými obchodným partnermi a spojencami k tlaku na Čínu, aby svoj projekt rozvoja spracovateľského priemyslu Made in China 2025 otvorila svetovým pravidlám pre investície.

Ďalšie krajiny si ako USA sťažujú na čínsku prax núteného prevodu zahraničných technológií. Ale Donald Trump si odcudzuje spojencov vo chvíli, keď by ich mohol najviac potrebovať.

Začať súčasne obchodnú vojnu s americkými spojencami aj protivníkmi nezodpovedá žiadnym známym medzinárodným pravidlám logiky. Zvýši ceny doma, zníži počet amerických pracovných miest a obmedzí globálny vplyv Ameriky.

Ako porozumieť Trumpovi

Varovanie, že by Trumpové kroky mohli rozbiť WTO tiež nepadnú na úrodnú pôdu. Takýto výsledok si Donald Trump možno aj praje. Jeho hlavný obchodný vyjednávač Robert Lighthizer si dlho na túto globálnu inštitúciu sťažuje. Trump často napáda nezvolených amerických sudcov. Bezpochyby by mohol získať viac retweetov tirádou proti nezvoleným zahraničným sudcom.

Americkí obchodní partneri sa učia, ako rozumieť Donaldovi Trumpovi a je to pre nich tvrdá škola. Americký prezident je odhodlaný viesť obchodné vojny všetkých proti všetkým. Francúzsky prezident Emmanuel Macrona tento týždeň robil paralelu ku 30. rokom a hovoril o "moderných námesačných ľuďoch". Ale to je hrozná metafora. Donald Trump vie presne, čo robí. Fakt, že ohrozuje globálny poriadok, je dôležitým znakom jeho akcií, nie nedopatrením.

01 - Modified: 2024-04-22 18:10:50 - Feat.: - Title: Exprezident čelí ďalšiemu obvineniu. Trump sa snažil nelegálne ovplyniť prezidentské voľby, tvrdí obžaloba 02 - Modified: 2024-04-23 07:11:59 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Výhra Kyjeva, prehra Trumpa. Kandidát na prezidenta má problém 03 - Modified: 2024-04-21 07:10:00 - Feat.: - Title: Trump zrušil prvý predvolebný míting od začiatku súdu pre zlé počasie 04 - Modified: 2024-04-21 09:45:00 - Feat.: - Title: Analýza: Blíži sa deň zúčtovania s dolárom a Amerikou 05 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 14:06