Reuters
StoryEditor

Uber finančne krváca. Záchranu hľadá na burze

02.06.2018, 11:00
Autor:
tantan
Vlani spoločnosť riešila hneď niekoľko škandálov, medzi nimi bol aj hackerské útoky na viac ako 57 miliónov zákazníkov a vodičov, či sexuálne obťažovanie.

Uber sa chce vymaniť z červených čísel vstupom na burzu. V priebehu tohto týždňa o tejto možnosti prehovoril generálny riaditeľ spoločnosti Dara Khosrowshahi.

Spoločnosť alternatívnej taxislužby tiež potvrdila, že do budúcnosti dúfa v investíciu známeho investora Warrena Buffetta.

V Bratislave má Uber pozastavenú činnosť. Pozrite si jeho poslednú jazdu v hlavnom meste.

"Pokiaľ ide o profil spoločnosti, sme v dobrej pozícii. Čo sa týka zisku a marže, stále sa zlepšujeme," povedal Khosrowshahi.

Uber zatiaľ neoslovil žiadnu z bánk, ktorá by vstup na burzu realizovala. Podľa svojho generálneho riaditeľa má však spoločnosť veľmi silnú platobnú bilanciu. "Myslím, že máme nakročené k tomu, aby sme prvé akcie ponúkli v roku 2019," povedal Khosrowshahi pre CNBC.

Vlani spoločnosť riešila hneď niekoľko škandálov, medzi nimi bol aj hackerské útoky na viac ako 57 miliónov zákazníkov a vodičov, či sexuálne obťažovanie.

Do toho sa spoločnosť dlhodobo prepadá do straty. Prevádzkovateľ Uber Technologies v minulom roku hospodáril so stratou 4,5 miliardy dolárov.

Koncom mája spoločnosť Uber však uviedla, že v prvom štvrťroku tohto roka došlo k silnému rastu príjmov a k zníženiu strát.

Čisté príjmy podľa firmy Uber vzrástli oproti roku 2004 o 67 percent a straty sa medziročne znížili o 49 percent. V januári potom Uber uzavrel dohodu so spoločnosťou SoftBank, japonský konglomerát spolu s ďalšími investormi získal v spoločnosti Uber podiel 17,5 percenta.

Podľa agentúry Bloomberg situáciu firmy ešte viac komplikuje situácia na trhu práce - vodičov je málo. Miera nezamestnanosti sa navyše neustále znižuje.

Rodí sa manažérsky tím

Skôr ako Uber vstúpi na burzu, chce Khosrowshahi vybudovať svoj prvý manažérsky tím. Prvým krokom bude najatie finančného riaditeľa.

Generálny riaditeľ Khosrowshahi v rozhovore pre CNBC spomenul tiež investora Warrena Buffetta, ktorý by sa mohol stať jedným z investorov. Buffett v minulosti uviedol, že šéfa Uberu obdivuje. Začiatkom tohto roka sám uvažoval o investícii troch miliárd dolárov práve do spoločnosti Uber Technologies, podľa agentúry Bloomberg však dohoda padla kvôli nezhodám ohľadom podmienok.

Ide to aj bez Buffetta

"Jedným z mojich životných cieľov bolo získať Buffetta ako investora do niečoho, čoho som sám súčasťou. Ale sklamal som," zveril sa Khosrowshahi s tým, že dúfa, že by sa na investícii mohli jedného dňa dohodnúť. "Nemyslím si, že by sme sa museli nutne prispôsobovať typickej Buffettovskej investícii. Rozdielnosť by pre nás naopak mohla byť výhodou," konštatoval.

Aj keď Khosrowshahi v investíciu Buffetta dúfa, nepovažuje ju za prioritu. Tou je momentálne spomínané budovanie manažérskeho tímu, postavenie funkčného a udržateľného ekonomického modelu a hlavne verejný úpis akcií.

Khosrowshahi tiež povedal, že chce pole pôsobnosti Uberu rozšíriť. "Či už ide o auto, bicykel, chôdzu alebo cestu autobusom či metrom, chceme byť tí, ktorí cestujúcich prepravia z A do B," vyhlásil. Začiatkom mája Uber predviedol aj prototyp takzvaného lietajúceho auta, ktoré vzhľadom pripomína obrí dron.

01 - Modified: 2023-04-21 16:15:11 - Feat.: - Title: Uber končí v Rusku, Yandex kúpil jeho podiel v spoločnom podniku 02 - Modified: 2022-08-02 14:34:27 - Feat.: - Title: Uber sa v 2. štvrťroku prepadol do straty, tržby sú však nadpriemerné 03 - Modified: 2022-07-29 16:46:19 - Feat.: - Title: TIsk: Uber rokuje o možnom spojení s indickým konkurentom Ola 04 - Modified: 2022-07-14 10:37:30 - Feat.: - Title: Vyše 500 žien žaluje Uber pre sexuálne obťažovanie od vodičov 05 - Modified: 2022-07-12 07:53:52 - Feat.: - Title: Uniknuté dáta ukazujú pochybné spôsoby pri expanzii podnikania Uberu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 06:53