chudobaDreamstime
StoryEditor

Chudoba v USA je rozsiahla a nerovnosť sa prehlbuje, píše sa v správe experta

02.06.2018, 17:17
Autor:
ČTKČTK
V Spojených štátoch žije v chudobe 41 miliónov ľudí,z toho 18,5 milióna v krajnej núdzi.

Chudoba v Spojených štátoch je rozsiahla a prehlbuje sa za vlády Donalda Trumpa, ktorej politika sa zdá byť zameraná na ničenie záchrannej siete u miliónov chudobných a na odmeňovanie bohatých.

Uviedol to podľa agentúry Reuters osobitný spravodajca OSN pre extrémnu chudobu a ľudské práva Philip Alston. Americké úrady vyzval, aby radšej poskytli solídnu sociálnu ochranu a riešili základné problémy, než aby "trestali a väznili chudobných".

Sociálne dávky poklesli

Kým sociálne dávky poklesli a prístup k zdravotnému poisteniu sa sťažil, Trumpová daňová reforma udelila mega-bohatým a veľkým spoločnostiam neočakávané finančné bonusy, čo nerovnosť ďalej prehĺbilo, uviedol Alston v správe.

Hoci americký prezident Lyndon Johnson už v 60. rokoch vyhlásil boj proti chudobe, americká politika v tomto smere bola podľa spravodajcu "prinajlepšom pomalá".

"Avšak politiky, ktoré začali vlani, sa zdajú byť zámerne navrhnuté tak, aby zrušili základnú ochranu najchudobnejších, potrestali tých, ktorí nemajú prácu, a premenili aj základnú zdravotnú starostlivosť vo výsadu, na ktorú je nutné si zarobiť, než právo občanov," upozornil Alston.

V Spojených štátoch podľa neho žije v chudobe 41 miliónov ľudí, z toho 18,5 milióna v krajnej núdzi.

Najvyššia miera chudobnej mládeže

Tretinu chudobných predstavujú deti. Z priemyselných krajín majú USA najvyššiu mieru chudobnej mládeže.

"Ich občania umierajú skôr a bývajú chorľavejší ako občania z iných bohatých demokracií, stále častejšie sa v USA vyskytujú vyhladiteľné tropické choroby. Majú najvyššiu mieru uväznených občanov na svete a najväčšiu mieru obezity z vyspelých krajín," uviedol expert.

Agentúra Reuters však upozornila, štatistické údaje, ktoré Alston citoval, sa týkajú len obdobie do roku 2016, a tak chýbajú dáta pre porovnanie, či a ako sa chudoba rozšírila od Trumpovho nástupu do Bieleho domu v januári 2017. V Ženeve neboli k dosiahnutiu americkí predstavitelia, aby sa k správe vyjadrili.

Správu predloží tento mesiac

Austrálčan Alston, ktorý je považovaný za skúseného experta na ľudské práva a prednáša právo na univerzite v New Yorku, má predložiť svoju správu Rade OSN pre ľudské práva ešte tento mesiac.

Tá vychádza z návštevy niekoľkých amerických štátov, vrátane vidieckej Alabamy, slumov v Los Angeles či Portorika.

"Hanebné štatistiky"

Alston tiež upozornil na "hanebné štatistiky" ohľadom rasovej diskriminácie, podľa ktorých majú Afroameričania 2,5 krát väčšie vyhliadky na život v chudobe než belosi.

Oproti nim sú na tom horšie tiež ženy, Hispánci, prisťahovalci či indiáni. Bezdomovcov je v Amerike "prinajmenšom 550 tisíc".

Daňová reforma podľa spravodajcu ešte zhorší situáciu a zabezpečí, že USA zostanú krajinou s najväčšími sociálnymi nerovnosťami vo vyspelom svete. Plánované drastické škrty v sociálnej starostlivosti osudovo postihnú už aj tak deravú sociálnu sieť.

"Neexistuje žiadny čarovný recept, aby extrémna chudoba zmizla. Úrady na každej úrovni musia prijímať vlastné rozhodnutia v dobrej viere. Avšak, zvlášť v tak bohatej krajine, ako sú Spojené štáty, je pretrvávanie extrémnej chudoby politickým rozhodnutím tých, ktorí sú pri moci," dodal.

01 - Modified: 2024-04-18 11:00:00 - Feat.: - Title: Muž tvrdil, že je jasnovidec, ľudí pripravil o takmer 200 miliónov dolárov. 10-ročné väzenie vo svojej budúcnosti ale nevidel 02 - Modified: 2024-04-17 04:35:57 - Feat.: - Title: Spojené štáty plánujú nové sankcie voči Iránu a rovnaký krok očakávajú aj od spojencov 03 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Zomreli najstaršie spojené dvojčatá. Lori a George boli spätí hlavami, nezávislé životy dokázali žiť viac ako 60 rokov 04 - Modified: 2024-04-11 08:30:00 - Feat.: - Title: Spojené štáty sa doslova vracajú do stredoveku. Súd rozhodol, že Arizona môže vymáhať 160 rokov starý zákaz potratov 05 - Modified: 2024-04-14 08:00:00 - Feat.: - Title: Na škole zastrelil štyroch spolužiakov, no odsúdili jeho rodičov. O úmysloch svojho syna vedeli, no nijako nezasiahli
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 11:42