Wizz AirReuters
StoryEditor

Cenová bitka leteckých nízkonákladoviek, dravému Wizz Airu rastú svaly

07.06.2018, 17:32
Autor:
divdiv
Vlani Wizz Air prijal tisíc nových zamestnancov, čo je dvakrát viac ako v roku 2016.

Maďarská letecká spoločnosť Wizz Air sa chystá zaútočiť na vedúcu pozíciu írskeho dopravcu Ryanair v západnej Európe. Vďaka rastúcim ziskom rozširuje svoj tím a zavádza nové lety. Zmeny chystá aj Ryanair, najnovšie bude ponúkať aj ubytovanie či prenájom áut.

Vlani Wizz Air prijal tisíc nových zamestnancov, čo je dvakrát viac ako v roku 2016. Vo februári začal s výstavbou väčšieho školiaceho strediska, kde sa bude učiť ďalších 1 400 členov palubného personálu, ktorý bude spoločnosť potrebovať budúci rok.

Ak by sa tejto expanzie mal niekto obávať, potom by to podľa týždenníka The Economist mala byť najlacnejšia európska letecká spoločnosť Ryanair. Írsky dopravca úspešne súperí s aerolinkami EasyJet a Norwegian, ktoré nedokážu konkurovať nízkym cenám Ryanairu. Wizz Air má teraz podľa analytikov veľkú šancu to zmeniť.

Wizz Air je v nákladoch na personál vo výhode

Maďarská spoločnosť v máji zverejnila rekordné zisky a jej zakladateľ a generálny riaditeľ Jozsef Varadi oznámil, že je na čase začať lietať aj v západnej Európe. Wizz Air, ktorý vznikol v septembri 2003, sa doteraz zameriaval len na lety medzi východnou a západnou Európou. Teraz však otvoril pobočku vo Veľkej Británii a z Londýna lieta napríklad na Island alebo do talianskeho Bari.

Pre Ryanair aj Wizz Air sú zásadné nízke náklady na personál. Wizz Air je v tomto smere vo výhode, pretože jeho domovská krajina má v EÚ najnižšie mzdové náklady. Kým Wizz Air ponúka podľa miestnych merítok dobre platenú prácu, Ryanair je pranierovaný za zlé zaobchádzanie s personálom.

Aj kvôli tomu má írsky dopravca veľké problémy s nedostatkom pracovníkov. Vlani v septembri musel kvôli malému počtu pilotov zrušiť približne 20-tisíc letov. Navyše prehral súdne spory týkajúce sa zmlúv s posádkou.

Ryanair bude predávať aj letenky konkurentov

Wizz Air v tom vidí veľkú príležitosť a snaží sa základné cestovné zlacniť na ešte nižšiu úroveň ako Ryanair. Navyše vďaka tomu, že nakupuje hromadne s ďalšími spoločnosťami Indigo Partners po celom svete, začal získavať zľavy na nové lietadlá.

Finančný riaditeľ Ryanairu Neil Sorahan poukazuje na to, že miesta na krátkych linkách sú komoditou s nízkou maržou. Priznáva však, že je len málo možností, ako zastaviť inú leteckú spoločnosť, ktorá chce o tieto zisky súťažiť.

Ryanair preto bude najnovšie predávať aj ubytovanie či prenajímať turistom automobily. Marketingový riaditeľ spoločnosti Kenny Jacobs chce, aby ich webová stránka bola "Amazonom cestovania". Predávať sa tam budú dokonca aj letenky konkurentov.

01 - Modified: 2024-04-15 11:35:32 - Feat.: - Title: Taliansky protimonopolný úrad vyšetruje Ryanair, ten podozrenia odmieta 02 - Modified: 2024-04-15 10:30:00 - Feat.: - Title: Na dovolenku vďaka vlastným výkalom? Prvá továreň na svete premení ľudské exkrementy na letecké palivo 03 - Modified: 2024-04-03 11:34:46 - Feat.: - Title: hn 04 - Modified: 2024-03-21 08:37:10 - Feat.: - Title: Fantastická správa pre cestovateľov z východu Slovenska. Ryanair z Košíc spúšťa novú linku do milovanej destinácie Slovákov 05 - Modified: 2024-03-01 15:39:51 - Feat.: - Title: Ryanair zhoršil prognózu pre nový finančný rok pre meškajúce dodávky Boeingov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 04:15