Reuters
StoryEditor

Johnson dlho bojoval za brexit. Teraz pripustil, že môže skončiť krachom

08.06.2018, 11:48
Autor:
ČTKČTK
Na stredajšej súkromnej večeri so skalnými podporovateľmi brexitu z radov vládnych konzervatívcov tiež priznal rastúci obdiv k americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi.

Britský minister zahraničia Boris Johnson pripustil, že odchod krajiny z Európskej únie by mohol nakoniec skončiť krachom.

Na stredajšej súkromnej večeri so skalnými podporovateľmi brexitu z radov vládnych konzervatívcov tiež priznal rastúci obdiv k americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi, ktorý by vraj viedol rokovania s Bruselom o podmienkach odchodu z EÚ oveľa razantnejšie než samotní Briti.

Johnsonové výroky si tajne nahral jeden z účastníkov akcie a odovzdal ich spoločenskému webu Buzzfeed.

Briti začnú byť bojovnejší

Johnson vyhlásil, že rokovania spejú ku "chvíli pravdy" a do fázy, kedy Briti začnú byť bojovnejší. Brexit sa podľa neho tak, či onak uskutoční a bude nezvratný. Je tu ale riziko, že to nebude ten brexit, aký by Briti chceli.

"Musíte sa zmieriť so skutočnosťou, že to taktiež môže skončiť krachom. Nechcem, aby niekto počas krachu spanikáril. Žiadnu paniku," vyhlásil Johnson, ktorý ale zároveň vyjadril presvedčenie, že všetko nakoniec dobre dopadne.

Obdiv k Trumpovi

Johnson sa tiež priznal, že stále viac obdivuje Donalda Trumpa, pretože verí, že jeho "šialenstvo" má svoju metodiku.

"Predstavte si, keby brexit robil Trump. Išiel by do toho čertovsky tvrdo. Všetko by sa rozpadlo, nastal by všade chaos. Všetci by si mysleli, že sa zbláznil. Lenže ono by to niekam mohlo viesť," zdôraznil minister pred dvoma desiatkami členov skupiny Conservative Way Forward (Konzervatívna cesta vpred), ktorá tvrdí, že sa k nej hlási stovka poslancov Konzervatívnej strany.

Johnson obvinil vyjednávačov EÚ, že konajú tvrdo len preto, aby odradili ďalších potenciálnych odpadlíkov od snahy EÚ opustiť.

Zľahčil tiež problém otvorených hraníc medzi Severným Írskom a Írskou republikou, ktorý komplikuje rokovania o tom, či Británia zostane alebo nezostane členom colnej únie. Rastúci počet členov oboch komôr britského parlamentu si myslí, že ju Británia opustiť nebude môcť.

01 - Modified: 2024-04-19 11:29:51 - Feat.: - Title: Európska únia prvýkrát uvalila sankcie na izraelských osadníkov kvôli útokom na Palestínčanov 02 - Modified: 2024-04-18 11:32:05 - Feat.: - Title: Európska stavebná produkcia vo februári vzrástla, najviac v Rakúsku a Nemecku 03 - Modified: 2024-04-18 09:45:50 - Feat.: - Title: Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, vyhlásil Borrell 04 - Modified: 2024-04-17 14:21:15 - Feat.: - Title: Nemecko vyzvalo EÚ a NATO, aby čo najrýchlejšie posilnili ukrajinskú obranu 05 - Modified: 2024-04-18 09:27:28 - Feat.: - Title: Slováci si viac uvedomujú význam eurovolieb, reaguje hovorca europarlamentu na výsledky Eurobarometra
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 00:40