HN/Peter Mayer
StoryEditor

Koniec montovní v Česku. Stimul dostane iba ten, kto ľuďom dobre zaplatí

09.06.2018, 00:00
K zásadnej zmene sa politici odhodlávajú posledné dva roky a prinútila ich k tomu až situácia na trhu práce.

Vláda bude mať do konca júna na stole novelu zákona o investičných stimuloch, ktorá zmení pravidlá hry. Podporovať sa už nebudú montovne hľadajúce lacnú pracovnú silu, ale podniky, ktoré zamestnajú vzdelaných a kvalifikovaných ľudí a ktoré im sú ochotné vyplácať aspoň priemernú mzdu v regióne.

Po rokoch, kedy si Česko pustilo do krajiny každého investora bez ohľadu na jeho výrobný program a ešte mu vrátilo až 65 percent (do roku 2007) jeho investície, končí.

K zásadnej zmene sa politici odhodlávajú posledné dva roky a prinútila ich k tomu až situácia na trhu práce. "Veľkí investori prídu, ale asi ich nebude toľko, pretože ekonomika v túto chvíľu nie je schopná absorbovať veľké množstvo väčších investícií," hovorí Silvana Jirotková, ktorá od tohto roku riadi štátnu Agentúru pre podporu podnikania a investícií CzechInvest. 

Lacní pracovníci sú cennejší ako stimulačný balíček

Čisto výrobno orientovaní investori sa rozhliadajú skôr v destináciách na východ od nás - v Bulharsku či na Ukrajine. Lacní pracovníci sú pre nich cennejší ako stimulačný balíček: zľavy na dani z príjmov, príspevok na vytvorenie pracovného miesta alebo príspevok na nákup nehnuteľností či strojov. Česko týmto spôsobom rozdalo investorom za uplynulých dvadsať rokov 225 miliárd korún. Výsledok?

"Príliš vysoký podiel procyklických odborov a odborov koncentrovaných najmä do automobilového priemyslu. V dobrých časoch našich obchodných partnerov rastú rýchlejšie ako celá ekonomika, a o to viac prepadajú v časoch zlých," uviedla v rozhovore pre MF DNES ekonómka Eva Zamrazilová, predsedníčka Národnej rozpočtovej rady a bývalá banková radkyňa ČNB.

Česko by si mohlo začať medzi investormi lepšie vyberať. "Cieľom bude lákať investície s vyššou pridanou hodnotou a nie primárne na stimuly. Sme v srdci Európy, máme priemyselnú históriu, je tu nastavená základňa pre výskum a vývoj, možnosť spolupráce s univerzitami, výskumno vývojové centrá," vymenováva Jirotková.

A lákať chce CzechInvest tiež na šikovných ľudí. "Sme národ domácich majstrov. Zahraniční investori zisťujú, že Česi sú schopní opraviť a vymyslieť si veci nadštandardne dobre," dodáva riaditeľka.

Stimuly nekončia, len sa menia podmienky pre investorov

To neznamená, že štát s finančnou podporou investorov končí. Nový zákon bude vyžadovať, aby výmenou za stimul firma zamestnávala aspoň 10 percent ľudí s vysokoškolským vzdelaním alebo minimálne dve percentá špecialistov vo výskume a vývoji.

A najmenej 80 percent zamestnancov bude musieť mať prinajmenšom priemernú mzdu v kraji. Stimul na pracovné miesto bude pre výrobné firmy len v okresoch s nezamestnanosťou nad 7,5 percenta. Pri technologických centrách a centrách strategických služieb dotácie na miesto zostanú - a budú celorepublikové.

Zvýhodnenie centier má za cieľ presunúť ľudí z výroby k sofistikovanejšej práci. To bude mať z dlhodobého hľadiska vplyv na dopyt po vzdelanejšej pracovnej sile a odraziť by sa to mohlo pozitívne vo vzdelávacom systéme. Novo bude možné na dotovaných miestach tiež zamestnávať cudzincov s trvalým pobytom.

Chystané investície

Niekoľko projektov s vyššou pridanou hodnotou už má CzechInvest rozjednaných. "Aktuálne rokujeme s asi dvadsiatimi projektmi, očakávame, že v najbližších mesiacoch od nich príde žiadosť," hovorí riaditeľka.

CzechInvest podľa nej odkláňa svoju aktivitu k malým a stredným českým firmám. Podporí to aj novela - zníži sa prah, kedy firma na stimul dosiahne, miesto minimálnej investície 100 miliónov bude stačiť polovica a povinnosť vytvoriť minimálne dvadsiatku nových pracovných miest pri výrobných podnikov tiež padá. Novela by mohla začať platiť v roku 2019.

Dve veľké zahraničné investície sa do Česka tiež chystajú. Továreň na letecké motory GE Aviation za 10 miliárd korún by mohla vzniknúť aj bez stimulu, pokiaľ sa ju investor rozhodne postaviť vo svojom súčasnom areáli v pražských Letňanoch. Na druhej strane automobilka BMW, ktorá chce na Sokolovsku stavať testovacie centrum autonómnych vozidiel za šesť miliárd, vládu žiada o zhruba polmiliardový stimul.

01 - Modified: 2024-04-19 09:13:32 - Feat.: - Title: Top farmár pre HN: Sektor je paralyzovaný. Jediná cesta je prenášať problémy na dodávateľov alebo na banky 02 - Modified: 2024-04-17 16:00:00 - Feat.: - Title: Zistenie HN: elektrické Porsche v Bratislave sa už vyrába. Fabrika aktuálne pracuje na „vychytávaní múch“ 03 - Modified: 2024-04-15 18:12:06 - Feat.: - Title: Hľadá sa záujemca o 600 miliónov eur. V hre nie je dôležité kto ich chce, ale kto ich stihne minúť 04 - Modified: 2024-04-12 14:35:08 - Feat.: - Title: Ako je to s krachom top zamestnávateľa? Poplašné správy zmietol zo stola novým rekordom 05 - Modified: 2024-04-15 09:00:00 - Feat.: - Title: Podnikanie formou franšízingu rastie na popularite. Čoraz častejšie aj v oblasti financii
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 11:21