Reuters
StoryEditor

Summit G7 sa kvôli sporom o clá skončil fiaskom a osobnými útokmi

10.06.2018, 07:25
Autor:
ČTKČTK
Ťažko dosiahnutý kompromis najskôr schválili všetci členovia, nakoniec však dohodu obrátil hore nohami Trump.

Dvojdňový summit ekonomicky najvyspelejších krajín G7, ktorý sa od piatku konal v Kanade vo veľmi napätej atmosfére kvôli americkým clám na dovoz ocele a hliníka, skončil napriek snahám o uhladenie sporov fiaskom. Americký prezident Donald Trump, ktorý schôdzku opustil predčasne, totiž nakoniec v noci na dnes SELČ stiahol svoju podporu už tak veľmi opatrne formulovaného záverečného vyhlásenia. V príspevkoch na twitteri sa navyše nevyberavo vyjadril na adresu kanadského premiéra Justina Trudeaua, ktorý predtým na tlačovej konferencii správanie USA kritizoval.

Vzhľadom k rozporom ohľadom novozavedených amerických ciel bol summit G7 konfliktný a nezhody nastali aj v prípade ďalších tém. Členovia skupiny napríklad podporili pokračovanie sankcií proti Rusku, ktoré bolo z niekdajšieho zoskupenia G8 vyradené v roku 2014 kvôli okupácii a následnej anexii ukrajinského Krymu; Trump však prekvapivo vyhlásil, že Rusko by sa rokovania skupiny malo znovu zúčastniť.

Sedem priemyselných mocností sa po rokovaniach v záverečnom komuniké najprv okrem iného zaviazalo, že budú bojovať s protekcionizmom a zmodernizujú Svetovú obchodnú organizáciu (WTO), aby bola spravodlivejšia. Vo vyhlásení sa pritom krajiny G7 postavili za systém obchodu založeného na pravidlách a zdôraznili snahu o zníženie colných bariér aj netarifných prekážok a dotácií. Konkrétnej zmienke o amerických clách sa text vyhol.

Prasiatko, z ktorého si všetci berú

Ťažko dosiahnutý kompromis najskôr schválili všetci členovia skupiny G7, ktorú tvorí USA, Kanada, Japonsko, Británia, Nemecko, Taliansko, Francúzsko a tiež Európska únia ako celok, nakoniec však dohodu obrátil hore nohami Trump. Ten na svojej tlačovej konferencii partnerov kritizoval a vyhlásil, že Spojené štáty boli ostatnými desiatky rokov len využívané. "Sme ako prasiatko, z ktorého si všetci berú. Buď to okamžite skončí, alebo s nimi prestaneme obchodovať," povedal prezident.

Šéf Bieleho domu, ktorý vrcholnú schôdzku opustil predčasne kvôli plánovanému rokovaniu so severokórejským vodcom Kim Čong-unom v Singapure, potom dokonca stiahol svoju podporu záverečného vyhlásenia. Vinu zviedol na kanadského premiéra Trudeaua a jeho "falošné vyhlásenie" na tlačovej konferencii, ktorá sa konala po Trumpovom odchode.

"Kanadský premiér Trudeau sa na rokovaní G7 správal veľmi pokorne a umiernene, ale po mojom odchode vystúpil na tlačovej konferencii s tvrdením, že americké clá sú urážlivé a že sa nenechá komandovať. To je veľmi nečestné a slabošské," napísal na twitteri Trump. Reagoval tak na Trudeauov výrok, že Kanada si nenechá od nikoho rozkazovať.

Trudeau sa bráni

"Premiér nepovedal nič, čo by nepovedal už skôr, či už verejne alebo pri súkromnom rozhovore s prezidentom Trumpom," konštatoval neskôr hovorca kanadského ministerského predsedu.

Ostatní lídri ešte pred Trumpovým prekvapivým odvolaním podpory prejavovali opatrný optimizmus. Francúzsky prezident Emmanuel Macron povedal, že sa na summite prejavila snaha situáciu stabilizovať, zdôraznil však, že ani spoločné komuniké situáciu nevyrieši a že členov G7 čaká v nadchádzajúcich týždňoch a mesiacoch dôležitá práca.

Európska únia dala najavo, že napriek Trumpovmu kroku sa postoj Únie k záverom summitu nemení. "Držíme sa komuniké, ktoré schválili všetci účastníci," oznámil v noci na dnes hovorca predsedu Európskej rady Donalda Tuska.

01 - Modified: 2024-04-19 11:38:01 - Feat.: - Title: G7 sa zaviazala pomôcť Ukrajine a vyzvala na deeskaláciu na Blízkom východe 02 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 03 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 04 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 05 - Modified: 2024-04-18 09:23:14 - Feat.: - Title: Geopolitické konflikty predstavujú vážnu hrozbu pre svetové hospodárstvo, píše sa vo vyhlásení skupiny G7
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 18:59