Reuters
StoryEditor

Nedopustím, aby nás v záležitostiach obchodu naďalej využívali, napísal Trump po summite G7

11.06.2018, 08:31
Autor:
ČTKČTK
Americký prezident sa na sociálnej sieti vrátil k summitu G7.

Americký prezident Donald Trump sa dnes v sérii príspevkov na twitteri vrátil k roztržke na víkendovom summite ekonomicky najvyspelejších krajín G7 v Kanade.

Spor sa týkal amerických ciel na dovoz ocele a hliníka. "Je mi ľúto, ale nemôžeme dopustiť, aby naši priatelia - alebo nepriatelia - nás v záležitostiach obchodu naďalej využívali," napísal Trump. Dodal, že musí dbať na záujmy amerických pracovníkov.

V inom tweete zase kritizoval niektoré krajiny EÚ, že na rozdiel od USA málo prispievajú do rozpočtu Severoatlantickej aliancie, a pritom svojho spojenca kritizujú za jeho obchodnú politiku.

"Nemecko na NATO (pomaly) platí jedno percento HDP, zatiaľ čo my platíme štyri percentá omnoho väčšieho HDP. Myslí si snáď niekto, že to dáva zmysel? Chránime Európu (čo je dobré) za cenu veľkých finančných strát, a potom nás nespravodlivo kritizujú kvôli obchodu. Zmena je na dohľad! " napísal Trump v Singapure, kam prišiel na utorkový summit so severokórejským vodcom Kim Čong-unom.

Trump tiež zmienil schodok zahraničného obchodu Spojených štátov, ktorý podľa neho "nie je k Američanom spravodlivý". "Prečo by som mal ako prezident Spojených štátov dovoliť krajinám pokračovať vo vytváraní masívnych obchodných prebytkov, ako to robili desaťročia, keď za to naši farmári, pracovníci a daňoví poplatníci musia platiť tak veľkú a neférovú cenu?" uviedol Trump.

Dvojdňový summit G7, ktorý sa od piatku konal v Kanade v napätej atmosfére kvôli americkým clám na dovoz ocele a hliníka, skončil fiaskom napriek snahám o uhladenie sporov. Trump, ktorý schôdzku opustil predčasne, totiž nakoniec v noci na nedeľu SELČ stiahol svoju podporu už tak veľmi opatrne formulovanému záverečnému vyhlásení.

V príspevkoch na twitteri sa navyše nevyberavo vyjadril na adresu kanadského premiéra Justina Trudeaua, ktorý predtým na tlačovej konferencii správanie USA kritizoval. Kanadského premiéra Trump na twitteri kritizoval aj dnes, predviedol podľa neho ublížené správanie.

01 - Modified: 2024-04-18 14:32:33 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 03 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-16 21:55:15 - Feat.: - Title: Proces s Trumpom: šesť porotcov zložilo prísahu, výber ďalších pokračuje 05 - Modified: 2024-04-15 13:52:58 - Feat.: - Title: V New Yorku začína proces s Trumpom, aj v prípade viny by sa stále mohol stať prezidentom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 16:49