Reuters
StoryEditor

YouTubu hrozí vážny problém, rozhodnutie súdu môže mať výrazný vplyv na online videá

11.06.2018, 17:09
Autor:
redred
Platforma online videí YouTube je priamo zodpovedná za porušovanie autorských práv, ktorého sa dopustili jeho používatelia, rozhodol súd vo Viedni.

Viedensky súd rozhodol, že YouTube nie je neutrálnym hostiteľským poskytovateľom, ale musí zabrániť tretím stranám nahrávať obsah porušujúci autorské práva. Toto predbežné rozhodnutie by mohlo mať výrazný vplyv na oblasť online videa. 

Obchodný súd vo Viedni uviedol, že platforma online videí YouTube je priamo zodpovedná za porušovanie autorských práv, ktorého sa dopustili jeho používatelia. YouTube a jeho materská spoločnosť Google doteraz tvrdili, že ide o neutrálnu technickú platformu, ktorá nemôže byť právne zodpovedná za obsah, ktorý je na nej uložený. 

Rozhodnutie zatiaľ nie je právne záväzné, ale v prípade, ak by vstúpilo do platnosti, mohlo by to mať veľký vplyv na to, ako v Európe funguje nielen YouTube, ale aj iné online platformy ako napríklad Facebook. Informoval o tom portál The Hollywood reporter. 

Rakúsky televízny kanál Puls4 podal žalobu proti YouTubu už v roku 2014, keď obsah chránený autorskými právami z jeho kanálov bol umiestnený na platformu online videa. YouTube vtedy argumentoval, že ide o technickú službu tzv. hostiteľského poskytovateľa, a preto spadá pod ustanovenia zákona o elektronickom obchode EÚ, v ktorom je uvedené, že poskytovatelia technických služieb nie sú sprostredkovatelia zodpovední za obsah uverejnený ich používateľmi.

Súd vo Viedni s touto argumentáciou nesúhlasil. Aktivity YouTubu v oblasti filtrovania či triedenia obsahu pomáhajú určovať správanie ich používateľov. Na základe toho nemôže byť, podľa súdu, YouTube považovaný za neutrálnu platformu. 

Ak by sa stalo rozhodnutie právoplatným, dopad by mohol byť obrovský. Služby ako YouTube a Facebook by museli dôkladne monitorovať obsah na svojich stránkach. 

Vo vyjadrení pre rakúske médiá predstavitelia YouTubu uviedli, že skúmajú rozhodnutie a sú pripravení na všetky možnosti, vrátane odvolania.    

01 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie 02 - Modified: 2024-04-23 18:23:27 - Feat.: - Title: Útočníci, ktorí posprejovali Brandenburskú bránu, dostali podmienečné tresty 03 - Modified: 2024-04-20 08:13:11 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž. Zraneniam podľahol 04 - Modified: 2024-04-18 09:41:14 - Feat.: - Title: Tesla trvá na mnohomiliardovej odmene pre Elona Muska, ktorú zamietol súd v Spojených štátoch 05 - Modified: 2024-04-18 11:00:00 - Feat.: - Title: Muž tvrdil, že je jasnovidec, ľudí pripravil o takmer 200 miliónov dolárov. 10-ročné väzenie vo svojej budúcnosti ale nevidel
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 01:45