Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
12.06.2018, 00:00

Nový zákon EÚ: Jedlo z hmyzu realitou

Od Nového roku sa z hmyzu stali hospodárske zvieratá. Česko patrí v ich chove k špičke.

Nový zákon EÚ: Jedlo z hmyzu realitou
Zdroj: Petr Lemberk, MAFRA

Na prvý pohľad vyzerá biela prepravka naplnená múkou úplne bez života. Potom však Ivan Papagáj, konateľ hmyzej farmy Papek, substrát prehrabe rukami. V tej chvíli sa obsah premení na pohyblivý piesok. Celá prepravka ožíva a červy sa snažia rýchlo schovať späť na dno.

Podobných krabíc je na farme vyše sedemtisíc. V niektorých žijú ešte len larvy, v iných už dospelé chrobáky. „Na väčšine nemusí byť ani veko, po plastovej stene tento hmyz nevylezie,“ vysvetľuje Papagáj, ktorý je jedným zo siedmich hlavných prvovýrobcov v Česku s 13-ročnou praxou. Farma Papek, ktorá sídli v Jaroměřiciach nad Rokytnou, vyprodukuje mesačne približne tri tony múčnych červov a tonu ďalšieho hmyzu, medzi ktorý patria napríklad šváby. Konečnými zákazníkmi spoločnosti boli doteraz zvieratá. Papek dodáva larvy do šiestich českých zoologických záhrad. Najväčšia časť ide však na export do zahraničných hmyzích spracovní. Ako proteín či olej potom mieria hmyzie produkty napríklad do zvieracích krmív.


Múka z cvrčkov

Okrem toho sa hmyz na tanieri týkal len festivalov či degustácií, kde záujemcovia mohli špeciality ochutnať. To sa však teraz zmení. Na začiatku roka schválil Európsky parlament a Rada EÚ nariadenie, vďaka ktorému sa hmyz zaradil medzi takzvané nové potraviny. Novelu veterinárneho zákona, ktorá by reagovala na európsku legislatívu, momentálne pripravuje Štátna veterinárna správa. „Pre kon

Nenechajte sa obmedzovať

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu HN. Pokiaľ si ho chcete dočítať do konca, predplaťte si jeden z troch nasledujúcich balíkov

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta politiky, ekonomiky a biznisu.

Pred zadaním e-mailovej adresy si prečítajte pravidlá ochrany osobných údajov a používania cookies. Súhlas na odoberanie noviniek môžete kedykoľvek odvolať.

Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk. Bližšie informácie nájdete v Pravidlách používania cookies. Spracovanie a správu cookies nastavíte priamo vo Vašom prehliadači.