Reuters
StoryEditor

Trump: Sankcie proti KĽDR stále platia. Likvidácia jadrového arzenálu je zdĺhavý proces

12.06.2018, 12:12
Autor:
ČTKČTK
Šéf Bieleho domu pritom verí, že KĽDR začne ničiť svoje jadrové kapacity veľmi skoro.

Sankcie proti Severnej Kórei naďalej platia, ich postupné uvoľňovanie bude možné až potom, čo Pchjongjang začne nezvratný proces jadrového odzbrojenia. Na svojej tlačovej konferencii po skončení dnešného summitu so severokórejským vodcom Kim Čong-unom to vyhlásil americký prezident Donald Trump.

Šéf Bieleho domu pritom verí, že KĽDR začne ničiť svoje jadrové kapacity veľmi skoro. Zdôraznil však, že likvidácia jadrového arzenálu a zariadení na jeho výrobu je po vedeckej stránke zložitý a zdĺhavý proces. Akonáhle sa s tým však raz začne, je to nezvratné, dodal. 

Rozhovory budú pokračovať

Trump tiež povedal, že v budúcnosti chce navštíviť Pchjongjang a že vo vhodnom čase pozve Kim Čong-una do Bieleho domu. Tieto cesty ale podmieňuje konkrétnymi krokmi zo strany KĽDR.

"Pravdepodobne budeme potrebovať ďalší summit," povedal o ďalšom možnom kole rokovaní s Kimom. Medzitým budú pokračovať vzájomné rozhovory na nižšej úrovni, ktorých sa za americkú stranu zúčastní minister zahraničia Mike Pompeo a bezpečnostný poradca Bieleho domu John Bolton.

Smrť amerického študenta nebola zbytočná

Trump tiež vyhlásil, že smrť amerického študenta Otta Warmbiera, ktorý vlani po návrate zo severokórejského väzenia zomrel, nebola zbytočná, pretože viedla k dnešnej vrcholnej schôdzke so Severnou Kóreou. Dodal, že pre rodičov Warmbiera, ktorý sa z KĽDR vrátil s poškodeným mozgom, môže byť dnešok zadosťučinením.

Na otázku novinárov Trump povedal, že s Kimom hovoril aj o stave ľudských práv v Severnej Kórei. Spomenul, že ľudia uväznenie v severokórejských pracovných táboroch sú jednou zo skupín, ktorá bude z dnešného summitu najviac ťažiť. Prezident tiež zdôraznil, že v KĽDR sa veci zmenia k lepšiemu.

Počas tlačovej konferencie šéf Bieleho domu odmietol kritiku za to, že si vrelo potriasol pravicou s diktátorom, ktorého režim v minulosti označil za najbrutálnejší.

Dnes povedal, že situácia v KĽDR je síce drsná, ale hlavnou témou summitu bolo jadrové odzbrojenie. Kima navyše označil za veľmi talentovaného, ​​lebo moci sa ujal veľmi mladý a krajinu dokázal viesť.

01 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie 02 - Modified: 2024-04-19 18:50:24 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž 03 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 06:28