Reuters
StoryEditor

Putin chcel ukázať svoju moc. Ako sa "nefutbalové" Rusko dostalo k šampionátu?

14.06.2018, 15:46
Autor:
redred
Rusko bolo na rozdiel od Anglicka kandidátom s mnohými mínusmi.

Christopher Steele je bývalým britským špiónom, ktorý si otvoril svoju vlastnú firmu v Londýne. Možno predpokladal, že ho čaká lukratívna práca, bez akéhokoľvek väčšieho vzrušenia.

Jeho klientmi sa však stala skupina bohatých ľudí a korporácií podporujúcich Anglicko ako usporiadateľa futbalového šampionátu konaného v roku 2018. Naposledy sa totiž v tejto krajine futbalových šialencov konali majstrovstvá sveta v roku 1966. Kandidatúru podporil rad celebrít, Steelovou úlohou malo byť podľa Kena Bensingera z New York Times poskytovanie informácií ohľadom konkurenčnej kandidatúry Ruska.

Novú futbalovú hymnu s názvom United by love naspievala uruguajsko-argentínska herečka, speváčka a módna návrhárka Natalia Oreiro:

Steele má s ruským prostredím rozsiahle skúsenosti a podľa New York Times dobre vedel, že Rusko pre dosiahnutie podobných cieľov používa všetky možné metódy.

Rusko bolo na rozdiel od Anglicka kandidátom s mnohými mínusmi. Nemá žiadnu futbalovú tradíciu, jeho tím sa ani nekvalifikoval na majstrovstvá sveta v roku 2010, ktoré sa konali v Južnej Afrike. V Rusku však hlavne neboli žiadne zodpovedajúce štadióny a ďalšia infraštruktúra. A keďže krajina hostila olympijské hry v roku 2014, panovali obavy, ako si bude môcť dovoliť potrebné investície, píše NYTimes

FIFA, ktorá je švajčiarskou neziskovou organizáciou usporiadateľského šampionátu, dospela k názoru, že ruská ponuka je zo všetkých najrizikovejšia. Pre väčšinu pozorovateľov sa tak nezdalo, že by ruská kandidatúra bola pre Anglicko veľkým konkurentom. Lenže Steele a jeho zdroje rozprávajú niečo trochu iné, dodáva denník.

Putin bol rozhodnutý získať šampionát

Putin bol podľa informácií Steela pevne rozhodnutý získať šampionát pre Rusko a ukázať tým aj svoju moc. Dal preto dokopy skupinu ľudí vrátane niekoľkých oligarchov, ktorí vďaka dohodám o dodávkach plynu, drahým darom a ďalším krokom získali hlasy niekoľkých krajín.

Steele tieto informácie v roku 2010 poskytol svojim klientom, ktorí však oplývali optimizmom ohľadom šancí Anglicka. A okrem toho sa o informácie podelil aj s jedným agentom FBI.

Nastalo rozsiahle vyšetrovanie

FBI bolo síce ukradnuté, či Anglicko bude usporiadateľskou krajinou alebo nie, ale snažila sa o rozbitie ruskej mafiánske siete, ktorá okrem iného zorganizovala medzinárodné finančné podvody. Medzi jej členmi boli aj niektorí ruskí oligarchovia. A z tohto pohľadu boli Steelove informácie ohľadom pokusov o úplatky FIFA značne prínosné.

Nasledovalo rozsiahle a utajené vyšetrovanie vo všetkých kútoch medzinárodného futbalu a jeho výsledky boli zverejnené až v roku 2015.

"Najpopulárnejšia hra na svete sa otriasla vo svojich základoch, mnoho ľudí z FIFA bolo obvinených z úplatkov. Jej doteraz nedotknuteľný prezident Sepp Blatter ohlásil rezignáciu," píše NYTimes s tým, že celkovo išlo o obrovský úspech vyšetrovateľov. Avšak zarážajúci bol jeden fakt: Nikde nebolo spomenuté Rusko.

Rusko svoj cieľ dosiahlo

Rusko nakoniec so svojou ponukou na organizovanie šampionátu vyhralo. Keď chcela FIFA vykonať audit rozhodovacieho procesu, ukázalo sa, že počítače ruského vyjednávacieho tímu sú zničené.

Ruský futbalový tím nedosiahol od roku 2008 žiadny väčší úspech, ale štrnásteho júna začne majstrovstvá sveta práve súbojom so Saudskou Arábiou. Šampionát budú po celom svete sledovať stovky miliónov divákov a veľa z nich sa bude pýtať, prečo ho zo všetkých možných kandidátov usporadúva práve Rusko. "Šancu na získanie titulu mu bude dávať len málokto, ale to nevadí. Svoje už dosiahlo," uzatvára NYTimes.

Tento článok bol uverejnený na stránke Patria.cz

01 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 02 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 03 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 04 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 05 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 06:05