StoryEditor

Cesta na dovolenku do Talianska sa predraží. Ceny benzínu lámu rekordy a budú ďalej rásť

16.06.2018, 00:00
Už dnes natankujete na niektorých pumpách v Taliansku za dve eurá.

Na talianskych diaľniciach je dnes celkom bežná cena za liter benzínu 1,7 eura, overil reportér iDNES.cz priamo na mieste. Mimo diaľnice sa dá tankovať lacnejšie, pod 1,6 eua sa aspoň na severe krajiny pravdepodobne natankovať nedá. V Taliansku sú pohonné hmoty teraz najdrahšie od roku 2015, a zdražovanie vraj ešte nekončí.

Bežná cena benzínu na talianskych diaľniciach na hlavných ťahoch, ktorými sa cez rakúske hranice dostanú vodiči od severu do Talianska, osciluje okolo 1,7 eura za liter. Pri Verone už však stoja cez dve eurá. A bude horšie, predpovedá taliansky magazín Quattroruote.

Lacnejšie u susedov

Pomerne veľká časť turistov vyráža na dovolenku vlastným vozidlom. Ceny pohonných hmôt v posledných mesiacoch vytrvalo rastú a aj Slovensko patrí k drahším krajinám.

V najobľúbenejších destináciách, ako je Taliansko, sú však ceny benzínu a nafty o dosť vyššie. Lacnejšie možno tankovať v Rakúsku alebo Maďarsku ale aj v Česku. Absolútne najlacnejšie v celej EÚ je dlhodobo Bulharsko.

Ceny ropy rastú

Najčerstvejšie údaje Európskej komisie zo začiatku júna ukazujú, že liter benzínu stojí Na Slovensku priemerne 1,42 a nafta 1,29 eura za liter. Priemerné ceny napríklad nafty narástli na Slovensku od začiatku roka o približne desať centov.

Ceny pohonných hmôt v posledných mesiacoch reagovali na zdražovanie ropy na svetových trhoch. Jej cena za posledný rok vzrástla podľa ekonóma českej Komerčnej banky Viktora Zeisela zhruba o 60 percent.

Ceny nafty v jednotlivých krajinách EÚ k 11.6. 2018:

Európska komisia

"Ceny ropy tlačilo nahor najmä zvýšené geopolitické napätie kvôli situácii na Blízkom východe," vysvetľuje Zeisel a dodáva, že oba tieto dôvody pre zdražovanie postupne vymiznú a pohonné hmoty budú tento rok mierne zlacňovať. Zo súčasných úrovní by sa tak cena benzínu mala na konci roka dostať pod 1,2 eura za liter.

Absolútne najlacnejšie je tradične Bulharsko, kde stojí liter nafty v priemere skoro rovnako ako liter benzínu. Nafta je tu v porovnaní so Slovenskom lacnejšia o 16 centov a liter benzínu o skoro 29 centov.

Ušetríte u susedov

Iná je situácia v motoristov viac obľúbených turistických destináciách. V Taliansku si oproti Slovensku výrazne priplatíte. Nafta je drahšia priemerne o 24 centov za liter a benzín o 23 centov za liter. V Chorvátsku si Slováci priplatia za naftu, priemerne o sedem centov za liter, ceny benzínu sú tu podľa štatistík približne rovnaké ako u nás. 

Približne rovnako ako na Slovensku stoja ceny aj v Slovinsku, lacnejšie sa dá tankovať u všetkých našich susedov. Naftu výrazne lacnejšie kúpiť v Poľsku (priemerná cena 1,18 eura za liter), benzín aj v ostatných okolitých krajinách.

Ceny benzínu v jednotlivých krajinách EÚ k 11. 6. 2018:

Európska komisia

Superdrahé Taliansko

Predovšetkým Taliansko, ktoré patrí k obľúbeným dovolenkovým destináciám Slovákov, má ceny veľmi nepríjemné. Redaktor iDNES.cz v uplynulom týždni tankoval v severnej časti Talianska benzín bežne za ceny okolo 1,75 eura za liter. "Najlacnejšie som tankoval pri Rimini na pumpe mimo diaľničné ťahy za 1,599 eura, najdrahší benzín som kupoval na autostráde z Udine na sever k rakúskej hranici za 1,739 eur za liter," opisuje.

Ceny palív sú podľa talianskeho motoristického magazínu Quattroruote na Apeninskom polostrove najvyššie od roku 2015. Vyskočil hlavne v máji. Ešte pred mesiacom sa držala cena benzínu bežne pod 1,6 eura.

Podľa denníka Energia sa dnes ceny benzínu pohybujú medzi 1,645 a 1,833 eura za liter a pri nafte medzi 1,518 a 1,709 eura. Avšak na diaľnici A22, ktorá spája Modenu s rakúskou hranicou sú ceny ešte šialenejšie. Na pumpe Nogarole Rocca pri Verone už vyvesili na výveske benzínky cenu 2,08 eura za benzín a 1,96 eur za naftu.

Kamionisti šetria

Prevádzkovatelia benzíniek si potom sťažujú, že vodiči na cestách cez Európu tankujú v Rakúsku. "Vodiči kamiónov, ktorí natankujú lacno na druhej strane hranice, tak na jednej nádrži ušetria vyše 600 eur," dodáva Haim Staffler, prezident asociácie prevádzkovateľov benzíniek z Trentina. Veľké kamióny majú pokojne nádrže na 1600 litrov paliva.

Quattroruote pripomína, že zdražovaniu nemusí byť koniec, s prázdninovú sezónou totiž ceny obvykle ešte rastú.

"Pred rokom stál barel ropy 50 dolárov. Dnes stojí 67 dolárov a Goldman Sachs predpovedá rast cien až k osemdesiatich dolárom," vypočítava magazín Quattroruote. 

01 - Modified: 2024-03-28 09:18:10 - Feat.: - Title: Ceny benzínov pred Veľkou nocou stúpli, vyšplhali sa najvyššie od začiatku novembra 02 - Modified: 2024-02-23 09:10:45 - Feat.: - Title: Najpredávanejšie pohonné látky opäť zdražujú, cena nafty sa zvýšila o päť centov za liter 03 - Modified: 2024-01-05 15:54:29 - Feat.: - Title: Ceny pohonných látok sa podľa analytika postupne dostávajú do normálu 04 - Modified: 2023-12-27 10:04:40 - Feat.: - Title: Po vlne zlacňovania prišla na slovenské pumpy cenová otočka. Zdraželo druhé najpredávanejšie palivo 05 - Modified: 2023-12-01 08:47:23 - Feat.: - Title: Pohonné látky na Slovensku v minulom týždni zlacneli na ďalšie minimum od leta
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 12:01