StoryEditor

Trump uvalili 25-percentné clá na čínske tovary. Peking chystá odvetu

15.06.2018, 14:19
Autor:
ČTKČTK
Trump tvrdí, že clá sú odvetou za postup Číny v oblasti duševného vlastníctva.

Americký prezident Donald Trump rozhodol o uvalení cla vo výške 25 percent na čínsky tovar, ktorého ročný dovoz dosahuje hodnoty 50 miliárd USD. Ak Čína prijme odvetné opatrenia, USA proti nej podniknú ďalšie finančné kroky.

Clá sa začnú vyberať v dvoch fázach, na tovar, ktorého ročný dovoz dosahuje hodnoty 34 miliárd USD, sa začnú vyberať 6. júla. Oznámil to Úrad amerického obchodného splnomocnenca (USTR). Peking bezprostredne potom oznámil, že chystá opatrenia obdobných rozmerov a intenzity.

Odvetné clá Číny

"Čína nechce obchodnú vojnu, ale čínska strana nemá inú možnosť, než aby sa k tomu dôrazne postavila, keď krátkozraký postoj Spojených štátov poškodzuje obe strany a narúša svetový obchodný poriadok," uviedlo čínske ministerstvo obchodu na svojich internetových stránkach. Čína už na začiatku apríla predstavila zoznam amerického tovaru, na ktorý chce uvaliť odvetné clá. Patrí medzi ne sója, hovädzie mäso, automobily, chemikálie a lietadlá.

Nové americké clá budú uplatnené na širokú škálu výrobkov, od osobných vozňov a vrtuľníkov k buldozérom a priemyselným nástrojom. Clá na produkciu, ktorej import dosahuje ročne hodnoty 34 miliárd dolárov, nadobudne platnosť 6. júla, zoznam ďalších položiek v hodnote ročného dovozu 16 miliárd dolárov je predmetom pripomienkového konania a clá budú zavedené neskôr.

V prípade, že Peking podnikne odvetné kroky, Spojené štáty chystajú ďalšie opatrenia. Už skôr oznámili, že majú pripravený ďalší zoznam čínskeho dovozu, ktorého ročná hodnota dosahuje 100 miliárd dolárov.

"Nekalé obchodné praktiky"

Trump tvrdí, že clá sú odvetou za postup Číny v oblasti duševného vlastníctva. Clá sú podľa neho "nevyhnutné, aby sa zabránilo ďalšiemu nespravodlivému presunu amerických technológií a duševného vlastníctva do Číny a na ochranu pracovných miest" v Spojených štátoch a stanú sa prvým krokom na ceste k dosiahnutiu rovnováhy obchodných vzťahov medzi USA a Čínou. "Spojené štáty nemôžu už dlhšie tolerovať stratu technológií a duševného vlastníctva prostredníctvom nekalých obchodných praktík", vyhlásil Donald Trump.

Rozhodnutie o uvalení ďalších ciel na čínsky tovar prichádza po rokovaní medzi zástupcami USA a Číny, ktoré boli zamerané na zvýšenie čínskych nákupov amerických poľnohospodárskych a energetických komodít a na zníženie obchodného deficitu s Čínou.

Americký minister obchodu Wilbur Ross sa tento mesiac stretol s predstaviteľmi Číny, ktorí mu predložili návrh na kúpu ďalších komodít a priemyselných tovarov za zhruba 70 miliárd USD. Podľa zdrojov však Trump ponuku neprijal, napísala agentúra Reuters.

Kľúčový bod predvolebnej kampane

Obchodná politika Trumpa by sa tiež mohla dostať do kolízie so snahou zbaviť Kórejský polostrov jadrových zbraní, upozornila agentúra AP. Trump dlho sľubuje, že splní svoje predvolebné sľuby a zasiahne proti tomu, čo označuje za nekalé čínske obchodné praktiky. Clá však môžu skomplikovať jeho snahy zaistiť si podporu Číny v rokovaniach so Severnou Kóreou.

Americká vláda tiež pracuje na návrhu obmedzenia čínskych investícií, ktorý by mal byť hotový do konca júna. Trump zatiaľ nenaznačil, že by chcel od tohto zámeru ustúpiť.

Trump urobil zo zníženia deficitu obchodu s Čínou jeden z kľúčových bodov svojej predvolebnej kampane. Čínu viní z nekalých obchodných praktík, okrem iného z krádeží amerického duševného vlastníctva. Vlani deficit obchodu USA s Čínou predstavoval 336 miliárd USD. Trump už skôr žiadal Čínu, aby svoj obchodný prebytok s USA znížila až o 200 miliárd USD.

01 - Modified: 2024-04-19 20:08:10 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Chery plánuje zamestnať v španielskom závode 1250 ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 16:47:38 - Feat.: - Title: Čína má v armáde nový útvar, cieľom je posilniť jej schopnosť bojovať a vyhrávať 03 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 04 - Modified: 2024-04-19 09:24:29 - Feat.: - Title: Omán odsudzuje útoky na Irán, Čína nesúhlasí so stupňovaním napätia 05 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 23:59