Reuters
StoryEditor

Vláda zvýšila Rusom vek odchodu do dôchodku. Muži sa penzie v priemere nedožijú

17.06.2018, 12:25
Muži v Rusku sa priemerne dožívajú 64,7 roka, do dôchodku by mali ísť v 65-ke.

Ruská vláda rozhodla, že muži pôjdu do dôchodku až v šesťdesiatichpiatich rokoch. Štatistika je ale neúprosná: silnejšie pohlavie v Rusku umiera čoskoro a štátu tým šetrí miliardy rubľov na dôchodkoch. Muži sa totiž v priemere dožívajú iba 64,7 rokov.

V deň, kedy celá krajina upierala svoju pozornosť na moskovský štadión Lužniki, kde odštartovali majstrovstvá sveta vo futbale, sa Rusi dozvedeli, že ich šance dožiť sa dôchodku sa rapídne znižujú.

Putin počas otvárania futbalových majstrovstiev sveta:

Sledovali futbal

Vláda rozhodla, že ženy majú na odpočinok nárok v 63 rokoch, muži až v 65 rokoch. Médiá aj sociálne siete v tú chvíľu ale venovali hlavnú pozornosť športu a ospevovali genialitu ruského lídra Vladimira Putina, ktorý po zimnej olympiáde dokázal pre Rusko získať aj prestížny futbalový turnaj.

Správy o tom, že si milióny Rusov neužijú ani tú skromnú penziu, ktorá im je vymeraná, tak boli prekryté víťazstvom ruského tímu nad Saudskou Arábiou 5: 0.

Vek museli zvýšiť

Desať rokov trvala diskusia o nutnom zvýšení veku odchodu do dôchodku, ale až teraz, po víťazstve Putina v prezidentských voľbách, sa v Kremli odhodlali ku kroku, ktorý podľa sociológov pobúril 82 percent Rusov.

Ruský premiér Dmitrij Medvedev vysvetlil nutnosť opatrenia jasne: priemerný vek Rusov sa zvyšuje, mladých ubúda, starých nemá kto živiť. To, že Rusky môžu teraz na penziu už ako 55-ročné a muži v šesťdesiatich, je neúnosné.

Aby bola nepríjemná správa nariedená niečím pozitívnym, vláda sa rozhodla zavádzať zmenu postupne. Začne v roku 2019 a prechodné obdobie bude pre ženy trvať až do roku 2034. Muži sa na svoj strop dostanú v roku 2028.

Nízke dôchodky čaká navýšenie

Upokojiť občanov má aj sľub, že vďaka reforme dôjde k zásadnému zvýšeniu dôchodkov, ktoré sú dnes v Rusku skutočne slabé. Priemerná penzia je v súčasnosti niečo vyše 14 tisíc rubľov (asi 190 eur), avšak existujú ľudia, ktorí nepoberajú ani celých 5 tisíc rubľov.

Vzhľadom k cenám vo veľkých ruských mestách je to príjem, z ktorého si ruskí dôchodcovia nemôžu nakúpiť ani tie najzákladnejšie potraviny, nieto zaplatiť napríklad za komunálne služby a energie, ak bývajú v nájomných bytoch.

Sociálna priepasť

Pritom 10 percent najbohatších Rusov má naopak príjmy také, že ich reformy ako je táto ani nemusia zaujímať - výška dôchodku nezodpovedá ani vreckovému, ktoré dávajú na týždeň svojim predškolskom deťom. Sociálna priepasť v spoločnosti je aj podľa oficiálnych údajov Ruskej štatistickej agentúry alarmujúca.

V priemere za celé Rusko je desať percent najbohatších 15-krát bohatších ako desať percent najchudobnejších. V niektorých oblastiach tento rozdiel činí až štyridsaťnásobok.

Chudobným beriete a bohatí bohatnú, vyčítajú ľudia vláde

Občania teraz obviňujú vládu z toho, že opakovane chudobným berie a bohatí stále bohatnú. Znepokojenie sa ozýva aj z politických kruhov: "Zvýšením veku odchodu do dôchodku vláda každému pracujúcemu mužovi ukradne okolo milióna rubľov z jeho budúcej penzie, každej žene 1,7 milióna," napísal na Twitteri poslanec petrohradského zákonodarného zboru Boris Višněvskij.

Pritom v májových výnosoch Putin prikázal vláde, aby znížila počet chudobných v Rusku na polovicu - z dvadsiatich miliónov na desať. K tomu však podľa doktora sociologických vied Vjačeslava Lokosova táto dôchodková reforma nepodarí.

V skutočnosti totiž v Rusku dosahuje počet chudobných ľudí, ktorým stačia peniaze iba na základné potraviny a oblečenie, najmenej 50 miliónov. Z nich tretinu tvoria tí, ktorí nemajú ani na jedlo. Práve pre nich je dôchodková reforma ďalšou ekonomickou ranou.

01 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 02 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 03 - Modified: 2024-04-18 18:44:23 - Feat.: - Title: Plánovanie atentátu na Zelenského? V Poľsku zatkli muža podozrivého zo spolupráce s ruskou tajnou službou 04 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 05 - Modified: 2024-04-18 16:13:34 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali muža, ktorý vraj chcel Rusom pomôcť s atentátom na Zelenského
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 07:54