Reuters
StoryEditor

Brusel reaguje na Trumpa, od piatku zavedie odvetné clá

20.06.2018, 13:20
Autor:
TASRTASRredred
V prvej fáze sa bude opatrenie EÚ týkať amerického tovaru, ktorého ročný dovoz do Európskej únie dosahuje hodnoty 2,8 miliardy eur.

Európska komisia (EK) v stredu oznámila, že prijala nariadenie, ktorým zavádza rovnovážne opatrenia EÚ v reakcii na americké clá na európsku oceľ a hliník. Vyrovnávajúce opatrenia sú zamerané na zoznam výrobkov v hodnote 2,8 miliardy eur a nadobudnú účinnosť v piatok 22. júna.

Zoznam dovážaných tovarov z USA, ktoré budú čeliť dodatočným poplatkom na hraniciach EÚ, zahŕňa výrobky z ocele a hliníka, poľnohospodárske výrobky a kombináciu rôznych iných výrobkov. Dokument EK pripomenul, že uplatňovaním týchto povinností EÚ vykonáva svoje práva v súlade s pravidlami Svetovej obchodnej organizácie (WTO).

Čo je to obchodná vojna?

Primeraná reakcia

Eurokomisárka pre obchod Cecilia Malmströmová v tejto súvislosti pripomenula, že Únia sa nechcela dostať do tejto pozície. "Avšak jednostranné a neopodstatnené rozhodnutie USA o uložení ciel na oceľ a hliník z EÚ znamená, že nemáme inú možnosť. Medzinárodný obchod, ktorý sme v priebehu rokov rozvíjali ruka v ruke s našimi americkými partnermi, nemožno porušiť bez reakcie z našej strany," dodala komisárka.

Podľa Malmströmovej je odpoveď EÚ dobre zvážená, primeraná a v súlade s pravidlami WTO. Zdôraznila, že ak Spojené štáty odstránia uvedené sadzby na oceľ a hliník, aj EÚ odstráni svoje protiopatrenia.

Komisia zdôraznila, že oznámenie o zavedení protiopatrení nasleduje po odovzdaní úplného zoznamu dotknutých tovarov WTO a po schválení tohto kroku kolégiom komisárov. Exekutíva EÚ protiopatrenia odobrila 6. júna v nadväznosti na predošlé rozhodnutie USA uvaliť clá na oceliarske a hliníkové výrobky z EÚ. Členské štáty EÚ vyjadrili jednomyseľnú podporu pre takýto prístup.

Obchod chcú vyrovnať

EÚ chce vyvážiť bilaterálny obchod s USA podľa hodnoty vývozov ocele a hliníka ovplyvnených americkými sadzbami. Podľa odhadov ide o sumu vo výške 6,4 miliárd eur. Okamžité protiopatrenia EÚ majú hodnotu 2,8 miliárd eur. Zostávajúcu hodnotu 3,6 miliárd eur chce EÚ "vyrovnať" neskôr, do troch rokov alebo po pozitívnom zistení v rámci riešenia sporu na pôde WTO, ak k tomu dôjde skôr ako za tri roky.

Nariadenie o protiopatreniach, ktoré nadobudne účinnosť 22. júna, stanovuje výrobky a úroveň sadzieb, ktoré sa majú uplatňovať na vybrané americké výrobky v súčasnosti a ak to bude potrebné aj v budúcnosti. Zoznam výrobkov je rovnaký ako v predchádzajúcom vykonávacom nariadení zo 16. mája a ako bol oznámený WTO (18. mája).

Stredajšie rozhodnutie eurokomisie je súčasťou širšej, trojúrovňovej reakcie EÚ na americké clá, ktorá zahŕňa súdne konanie proti Spojeným štátom na pôde WTO (od 1. júna) a zavedenie opatrení na ochranu európskeho trhu pred narušeniami spôsobenými úbytkom európskej ocele z amerického trhu.

Dopad na Slovensko

Americké clá môžu mať dopad aj na slovenskú ekonomiku. Slovensko môže prísť o viac ako 90 miliónov eur. Taký dosah na náš HDP môžu mať clá na dovoz automobilov, o ktorých Trump v rámci odvety na sankcie zo strany Európskej únie uvažuje. Vyplýva to z najnovšej makroekonomickej prognózy, ktorú včera publikoval Inštitút finančnej politiky.

​Spojené štáty zaviedli clá na dovoz ocele vo výške 25 percent a na dovoz hliníka vo výške desiatich percent už v marci. Európska únia, Kanada a Mexiko mali z platenia týchto poplatkov dočasnú výnimku, ktorá ale koncom mája vypršala.

Kanada následne oznámila, že od 1. júla zavedie odvetné clá na americký tovar v celkovej hodnote 16,6 miliardy kanadských dolárov. Okrem oceliarskych výrobkov bude ich terčom rad ďalších produktov, vrátane potravín a nápojov. Tiež Mexiko sa rozhodlo uvaliť clo na dovoz oceliarskych a niektorých potravinárskych produktov zo Spojených štátov.

Správu budeme aktualizovať.

01 - Modified: 2018-06-20 07:38:06 - Feat.: 0 - Title: Americké clá nás môžu vyjsť na 90 miliónov eur
01 - Modified: 2024-04-18 18:12:07 - Feat.: - Title: USA nepodporí palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Podľa Izraela nespĺňajú kritériá 02 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 03 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 04 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 05 - Modified: 2024-04-18 13:15:53 - Feat.: - Title: Počet prvých žiadostí o podporu v USA zotrval na pôvodnej úrovni
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 22:30