kávaReuters
StoryEditor

Indonézia zažíva kávový boom. Miestni chcú viac, čím ohrozujú export

24.06.2018, 17:39
Autor:
tantan
Podľa údajov amerického ministerstva poľnohospodárstva klesol export štvrtého najväčšieho vývozcu kávy na svete približne o dvadsať percent.

Po desaťročia zásobovala Indonézia kávou takmer celý svet. Teraz sa odroda z tejto oblasti možno stane vzácnym tovarom. Teda aspoň pre záujemcov z iných štátov. Indonézsky trh s kávou totiž zažíva prudký rozmach a zásobovanie stoviek nových kaviarní potom negatívne ovplyvňuje export do zahraničia.

Viac kávy pre Indonézanov, menej pre okolitý svet. Podľa údajov amerického ministerstva poľnohospodárstva klesol export štvrtého najväčšieho vývozcu kávy na svete približne o dvadsať percent.

Posledných päť rokov sa totiž zvyšuje dopyt medzi indonézskou mladou generáciou. Po celom súostroví sa tak objavujú stovky nezávislých kaviarní, ktorých zásobovanie negatívne ovplyvňuje zahraničný export. Informovala o tom britská spravodajská agentúra Reuters.

Rýchlo rastúci kávový trh

Vďaka kávovému boomu sa Indonézia zaradila medzi krajiny s najrýchlejšie rastúcim kávovým trhom. Poľnohospodári teraz očakávajú zvýšený dopyt od indonézskych podnikov, ktoré budú bojovať o tie najkvalitnejšie zrná. Úroda bobúľ arabiky totiž práve prebieha.

"Predaj domácich kávových zŕn zvyčajne predstavuje dvadsať až tridsať percent z celkového zisku," povedal majiteľ spoločnosti Frinsa Coffee Collective Wildan Mustofa s tým, že sa dopyt zo strany Indonézanov za posledných niekoľko rokov zdvojnásobil. V Západnej Jáve vlastní Mustofa s rodinou celkovo 30 hektárov kávových plantáží.

Kávová kultúra

Rozmach kávového obchodu sa už odráža aj v prvom kvartáli tohto roka. Podľa indonézskych štatistík bol export vlani v túto dobu o 26 percent vyšší. Viac indonézskych spotrebiteľov totiž prešlo z lacnejšej instantnej kávy či čaju na zrnkovú kávu miestnej výroby.

K tomu koniec koncov prispeli aj sociálne siete, ktoré kávovú kultúru pomohli rýchlejšie rozšíriť do povedomia miestnych teenagerov. "Mládeži nejde len o pitie kávy ako takej, ale aj o jej servis," píše Reuter

Pokles exportu súvisí aj s nízkou produkciou, ktorá za posledných päť rokov klesla o viac ako osem percent, okrem iného aj vplyvom nepredvídateľného počasia. Niektorí farmári sa obávajú, že ak bude dopyt miestnych rásť aj naďalej, do roku 2025 nezostane na vývoz vôbec nič.

01 - Modified: 2024-04-18 07:37:16 - Feat.: - Title: Čína a Indonézia by podporili plné členstvo Palestíny v OSN 02 - Modified: 2024-04-18 07:00:29 - Feat.: - Title: Indonézia po erupcii sopky Ruang vydala varovanie pred cunami a uzavrela letisko 03 - Modified: 2024-04-17 19:08:43 - Feat.: - Title: Indonézia vyhlásila výstrahu pred cunami po erupcii sopky Ruang 04 - Modified: 2024-04-17 08:38:43 - Feat.: - Title: Kvôli výbuchu sopky Ruang museli v Indonézii evakuovať stovky ľudí 05 - Modified: 2024-04-15 06:35:10 - Feat.: - Title: Po zosuve pôdy v Indonézii potvrdili najmenej 18 obetí
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 09:05