Reuters
StoryEditor

Coca-Cola pozastavila výrobu, nemá bublinky. V Európe chýba oxid uhličitý

27.06.2018, 15:16
Autor:
tantan
Zmenšujúcim sa zásobám plynu neprispelo ani netradične teplé počasie či prebiehajúce majstrovstvá sveta vo futbale.

Letné grilovanie bez steaku a piva? Európa má problém s nedostatkom stlačeného oxidu uhličitého, ktorý sa používa pri výrobe perlivých nealkoholických nápojov, piva či spracovaní mäsa. Spoločnosť Coca-Cola musela preto dočasne pozastaviť svoje linky. Zasiahnutý bol aj Heineken alebo najväčší škótsky výrobca mäsa.

Nedostatok stlačeného oxidu uhličitého, ktorý už zastavil výrobu niektorých pív, zasiahol tiež spoločnosti, ktoré spracovávajú potraviny, informuje britský spravodajský portál BBC. Najväčší škótsky výrobca bravčového mäsa Quality Pork Limited, ktorý každý týždeň usmrtí šesťtisíc ošípaných, v utorok dokonca stopol výrobu. CO2 podnik používa na uspanie dobytka pred zabitím.

Zasiahnutý bol aj pivovar Heineken, ktorý oxid uhličitý používa pri výrobe piva. "V našej európskej dodávateľskej základni sa usilujeme o vyriešenie tejto situácie a spolupracujeme s odberateľmi na tom, aby narušenie ich podnikania bolo len minimálne," konštatovať pivovar.

Zlé načasovanie

Čo sa týka nealkoholických sýtených nápojov, okrem Coca-Coly, ktorá už pozastavila výrobu, pociťujú maloobchodníci nedostatky tiež v dodávkach Pepsi. Podľa internetového portálu denníka The Guardian títo podnikatelia očakávajú, že do budúceho týždňa bude problém aj s dodávkami nápojov 7Up, Tango či Mountain Dew.

Núdza o oxid uhličitý je dôsledkom zlého načasovania, kedy viac európskych výrobcov amoniaku zastavilo výrobu, ktorej vedľajším produktom je práve CO2. Napríklad vo Veľkej Británii momentálne fungujú len dve z piatich fabrík.

Zmenšujúcim sa zásobám plynu neprispelo ani netradične teplé počasie či prebiehajúce majstrovstvá sveta vo futbale. Kvôli týmto skutočnostiam dopyt po malinovkách a pive znateľne stúpol. A keďže sa najviac hnojív vyrába v zime, chemické spoločnosti v lete tradične znižujú produkciu. "Kvôli súčasnej nízkej cene amoniaku nemajú navyše príliš veľký podnet na to, aby reštartovali jeho výrobu," píše BBC.

Obchodníci sa obávajú, že budú na druhej koľaji

Brigid Simmonds, generálna riaditeľka Asociácie britského piva, odporúča všetkým členom, aby aj napriek nedostatku CO2 neprestávali spolupracovať so svojimi dodávateľmi.

"Vyzývame vládu, aby napríklad zvýšila kapacitu na skladovanie CO2 vo Veľkej Británii, čím by zabránila tomu, že sa bude scenár opakovať," uviedla pre The Guardian.

Podľa BBC sa hovorí o tom, že by sa dodávky CO2 mohli vrátiť do normálu už začiatkom júla. Magazín Gasworld však odhaduje, že sa situácia okolo plynu do týždňa nezlepší. Či tak alebo onak, obchodníci sa obávajú, že sa ocitnú na druhej koľaji na úkor veľkých podnikov. Dodávatelia podľa nich uspokoja najprv požiadavky svojich najväčších zákazníkov.

Pozrite si aj video o faktoch a mýtoch o colových nápojoch:

01 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 02 - Modified: 2024-01-04 14:30:25 - Feat.: - Title: Emisie CO2 v Nemecku klesli vlani na najnižšiu úroveň za 70 rokov 03 - Modified: 2023-12-07 12:30:00 - Feat.: - Title: Už bude len horšie. Rok 2023 bude oficiálne najteplejším v histórii, do vzduchu sme vypustili aj rekordné množstvo CO2 04 - Modified: 2023-11-28 10:39:51 - Feat.: - Title: Klesajúce emisie CO2 z USA a Európskej únie nahradia rastúce emisie zo "zvyšku" sveta 05 - Modified: 2023-08-25 08:35:15 - Feat.: - Title: Holandský pivovar Heineken sa úplne stiahol z Ruska. Biznis tam predal za jedno euro
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 05:52