Už teraz nie je Rusko schopné držať krok s novou vlnou zbrojenia vo svete – prvýkrát po 30 rokoch vypadlo z prvej päťky štátov na základe ročného vojenského rozpočtu. Je až šieste.Reuters
StoryEditor

Ako môže byť Rusko ekonomickým trpaslíkom a zároveň vojenskou veľmocou?

27.06.2018, 16:01
Autor:
PatriaPatria
V roku 2017 Rusko dalo na armádu 61 miliárd dolárov, Američania takmer desaťkrát viac, Čína asi 151 miliárd dolárov, Francúzsko a Nemecko dohromady asi 90 miliárd.

Paul De Grauwe z London School of Economics si na stránkach VoxEU kladie zaujímavú otázku: Prečo je Rusko politicky a vojensky silné, ale jeho ekonomika je malá? Inak povedané, prečo je globálny význam Ruska oveľa vyšší, ako by zodpovedalo jeho HDP?

Podľa niektorých názorov môže byť príčinou jeho jadrový arzenál alebo úloha, ktorú hrá na trhoch s ropou a zemným plynom. Ekonóm však tvrdí, že hlavná príčina spočíva trochu inde.

V archívnom rozhovore Alexander Duleba analyzuje situáciu v Rusku:

Ruský vplyv vo svete​

"Minulý týždeň som videl pár prekvapivých čísel. HDP Ruska sa pohybuje zhruba na úrovni súčtu HDP Belgicka a Holandska. V roku 2017 totiž ruský produkt dosiahol 1 469 miliárd dolárov (podľa dát z MMF). Belgicko vytvorilo produkt vo výške 491 miliárd dolárov a Holandsko vo výške 824 miliárd dolárov. Ruský HDP je teda len o 12 percent vyšší ako produkt Belgicka a Holandska," píše De Grauwe. Je však zrejmé, že ruský vplyv vo svete je v porovnaní s Belgickom a Holandskom neporovnateľný.

Pozrime sa ešte na pár ekonomických čísel: Americký produkt v roku 2017 dosiahol 19 362 miliárd dolárov a z tohto pohľadu sú teda Spojené štáty trinásťkrát väčšie ako Rusko. Z rovnakej perspektívy je Čína osemkrát väčšia ako Rusko, Nemecko 2,5 krát väčšie, Francúzsko takmer dvakrát a EÚ ako celok 12-krát väčšia.

Podpora ruskej armády

Ekonomická veľkosť danej krajiny je pritom podľa ekonóma jedným z najdôležitejších faktorov určujúcich jej politický a vojenský význam vo svete. Veľká ekonomika je totiž potreba na vytváranie zdrojov pre armádu a je teda jasné, že "Rusko boxuje vo váhovej kategórii oveľa vyššej, než by zodpovedalo jeho globálnej ekonomickej sile."

Malý význam ruskej ekonomiky implikuje, že krajina musí na podporu svojej armády vyvíjať mimoriadnu snahu. V roku 2017 dala na armádu 61 miliárd dolárov, Američania takmer desaťkrát viac, Čína asi 151 miliárd dolárov, Francúzsko a Nemecko dohromady asi 90 miliárd.

Tieto sumy sú však v porovnaní s celkovým produktom oveľa nižšie ako výdavky Ruska. Inak povedané, Rusko musí kvôli svojej armáde oveľa viac zaťažovať svoje hospodárstvo výdavkami na zbrojenie. K tomu má jadrové zbrane a okrem USA je jedinou krajinou na svete, ktorá je nimi schopná úplne zničiť svojho protivníka. To samo o sebe dáva Rusku výnimočnú pozíciu vo svete.

Vzťahy Ruska s EÚ

Vyjednávaciu pozíciu voči Západu zlepšujú Rusku aj jeho zdroje ropy a zemného plynu. Túto páku by sme však nemali preceňovať, pretože ak by to Rusko s jej používaním prehnalo, Západ si bude intenzívne hľadať iného dodávateľa a zdroje.

"Najdôležitejším bodom je, že Rusko je mocné, pretože mu Európa túto moc prenecháva. Vybudovala totiž ekonomickú úniu, ale nie úniu obrannú. EÚ je dvanásťkrát väčšia ako Rusko a jej potenciálna sila je obrovská. Ekonomická moc tu však nie je pretavená do moci vojenskej, pretože obrana zostáva predmetom národnej politiky. Stačilo by, aby len Nemecko a Francúzsko spojili svoje vojenské sily a nemuseli by ani dohromady míňať viac. Aj napriek tomu by vytvorili významnú protiváhu Ruska," píše De Grauwe. Podľa jeho názoru by EÚ obrannú úniu skutočne vytvoriť mala, pretože by to v konečnom dôsledku prispelo k stabilite vo svete.

Tento článok bol uverejnený na stránke Patria.cz

01 - Modified: 2024-04-24 14:03:56 - Feat.: - Title: Ako ovplyvnia Rusko rakety dlhšieho doletu pre Ukrajinu? Putinov hovorca hovorí, čo musí Kremeľ spraviť 02 - Modified: 2024-04-24 10:47:17 - Feat.: - Title: Ruská pravoslávna cirkev suspendovala kňaza, ktorý viedol omšu za Navaľného 03 - Modified: 2024-04-24 09:05:09 - Feat.: - Title: V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné 04 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup 05 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 18:06