Memorandum 16 krajín a Číny bude viesť k zjednodušeniu legislatívy pri obchodovaní medzi ázijskou veľmocou a krajinami Európskej únie.Reuters
StoryEditor

Megalomanský prístav na Srí Lanke prevzala Čína. Rozširuje svoj vplyv vo svete

28.06.2018, 18:30
Autor:
pkpk
Čína získava kontrolu nad dôležitými bodmi svetovej obchodnej infraštruktúry a snaží sa vytvoriť novodobú Hodvábnu cestu.

Svetové a európske prístavy menia majiteľa. Čína odkupuje kľúčové body obchodnej infraštruktúry a snaží sa tak vytvoriť novú Hodvábnu cestu. Jedným z takýchto prípadov je prístav v Srí Lanke v meste Hambantota. Číňania najskôr na tento projekt poskytli pôžičku, následne prístav kvôli dlhom Srí Lanky prevzali.

Zakaždým, keď sa prezident Srí Lanky Mahinda Rajapaksa obrátil na čínskeho spojenca s prosbou o pôžičku na ambiciózny projekt prístavu v meste Hambantota, odpovedala Čína áno.

Čína požičala Srí Lanke aj napriek tomu, že štúdie uskutočniteľnosti ukazovali, že prístav nie je životaschopný a stavba bude neekonomická. Úradníci už od začiatku spochybňovali význam druhého veľkého prístavu na Srí Lanke, keď prístav v hlavnom meste Kolombo prosperoval a mal priestor pre expanziu.

Navyše predtým odmietla financovanie stavby napríklad India a dlh Srí Lanky pod vedením prezidenta Rajapaksu rástol. Už počas výstavby sa začali napĺňať predikcie, že sa prístav v meste Hambantota nevyplatí. V roku 2012 v prístave zakotvilo iba 34 lodí. Pritom jednu z najrušnejších námorníckych trás vedúcu cez Indický oceán využívajú desiatky tisíc lodí.

Zadlžená Srí Lanka odovzdala prístav Číne

Mahinda Rajapaksa skončil s funkciou prezidenta Srí Lanky v roku 2015. Vláda však musela splatiť dlhy, ktoré mal Rajapaksa na svedomí. Po niekoľko mesačnom vyjednávaní s Čínou vláda Srí Lanky nakoniec pod tlakom odovzdala prístav s rozlohou vyše šesť tisíc hektárov Číňanom.

Čína so Srí Lankou vytvorila spoločnosť, ktorá riadi prevádzku prístavu a zhromažďuje príjmy, pričom 85 percent vlastní China Merchants Port a zvyšných 15 percent má pod kontrolou vláda Srí Lanky.

Prevod prístavu dal Číne kontrolu nad územím, ktoré sa nachádza neďaleko od konkurenčnej Indie a obchodnej a vojenskej vodnej cesty. Tento prípad je podľa NY Times jedným z príkladov čínskeho ambiciózneho využívanie pôžičiek. Pomocou nich Čína získava vplyv na celom svete.

Vyhliadky Srí Lanky nie sú ružové. Podľa odhadov ministerstva financií Srí Lanka očakáva tento rok príjmy vo výške 14,8 miliardy dolárov. Na splatenie dlhov niekoľkým veriteľom na celom svete musí ale vynaložiť 12,3 miliarda dolárov.

"John Adams (bývalý americký veľvyslanec v Británii - pozn. Red.) kedysi povedal, že spôsob, akým je možné podmaniť krajinu je buď mečom alebo dlhom. Čína si zvolila druhú možnosť," povedal pre NY Times analytik Brahma Chellaney, ktorý často radí indickej vláde a je spojený s Centrom pre politický výskum v Novom Dillí. 

India sa bojí najmä toho, že by Čína poslala na prístav v Hambantote svoju armádu. Obavy majú aj napriek tomu, že posledná nájomná zmluva zakazuje vojenskú činnosť tam, kde to Srí Lanka nedovolí.

Čína je spojená s 35 prístavmi po celom svete

Čína okrem prístavu v Hambantote vlastní alebo aspoň pomáhala financovať 35 prístavov po celom svete. Postupne tak získava kontrolu nad dôležitými bodmi svetovej obchodnej infraštruktúry a snaží sa vytvoriť novodobú Hodvábnu cestu. Čínske štátne spoločnosti, ktoré sa zaoberajú prevádzkou prístavov, napríklad Cosco alebo China Merchants Port Holdings čoraz častejšie nakupujú prístavy aj v Európe.

Prístav v Hambantote nie je jediným veľkým projektom podporeným čínskou investíciou v tejto oblasti Srí Lanky. Ďalšou stavbou je kriketový štadión, ktorý má väčší počet sedadiel ako má mesto obyvateľov. Rovnakým zvláštnym prípadom je medzinárodné letisko, ktoré v júni prišlo o jediný denný komerčný let. Diaľnicu, ktorá prechádza okresom, využívajú namiesto áut slony a poľnohospodári.

01 - Modified: 2024-04-18 07:37:16 - Feat.: - Title: Čína a Indonézia by podporili plné členstvo Palestíny v OSN 02 - Modified: 2024-04-18 04:56:52 - Feat.: - Title: Šéf NASA varuje pred čínskou vojenskou prítomnosťou vo vesmíre 03 - Modified: 2024-04-17 17:49:44 - Feat.: - Title: Prichádza obchodná vojna? Protekcionizmus Číny a Európskej únie do nej môže prerásť 04 - Modified: 2024-04-17 13:11:05 - Feat.: - Title: Biden vyzýva na trojnásobné zvýšenie ciel na čínsku oceľ a hliník. Čína narúša hospodársku súťaž, znie z USA 05 - Modified: 2024-04-17 09:39:43 - Feat.: - Title: Rokovací stôl je jediným východiskom z ukrajinskej krízy, reaguje čínska diplomacia na Scholza
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 21:23