Saudskoarabské ženy potešilo zrušenie zákazu šoférovania.Reuters
StoryEditor

Saudskoarabská novinárka: Zelená pre šoférky vyvolala v našej krajine ošiaľ​

29.06.2018, 00:00
Kráľovstvo sa od zverejnenia programu Vision 2030 rýchlo mení, tvrdí pre HN popredná saudskoarabská novinárka Lulwa Shalhoub.

Saudská Arábia pred pár dňami zrušila svoj dlhoročný zákaz šoférovania žien. Prečo vláda prijala toto rozhodnutie?
Posilnenie postavenia žien v spoločnosti a zvýšenie ich podielu na pracovnej sile na 30 percent je súčasťou programu Saudi Vision 2030. Krajina prijíma niektoré reformy, aby splnila ciele stanovené v tomto programe. A práve zrušenie zákazu šoférovania žien bolo krokom v súlade s týmito reformami.

Čo predchádzalo tomuto rozhodnutiu? Bol v krajine silný tlak zo strany žien, aby mohli šoférovať?
Niektoré ženy požadovali zavedenie práva na šoférovanie už od 90. rokov minulého storočia. Nie som si však istá, či nedávne zrušenie zákazu bolo priamym dôsledkom ich aktivít.

Ktoré ďalšie reformy čakajú saudskoarabské ženy?
Nasledovať by mal zákon, ktorý ženám umožní, aby nezávisle cestovali a získali či obnovili si cestovné doklady bez povolenia mužského sprievodcu a zároveň strážcu, teda manžela, otca alebo brata. To bude ďalší krok k získaniu väčšej slobody pre ženy.

Budete sa aj vy osobne snažiť získať vodičský preukaz?
Áno, samozrejme. Mám britský vodičský preukaz už od obdobia, keď som žila vo Veľkej Británii. Požiadala som, aby mi ho uznali aj v Saudskej Arábii a dostala som tak vodičské oprávnenie aj doma. Práve na budúci týždeň ma čakajú skúšky v autoškole. Už sa teším na to, ako budem jazdiť po meste, kde bývam.

Zažíva Saudská Arábia v týchto dňoch ošiaľ vodičiek?
Väčšina žien, ktorá získala saudskoarabský vodičský preukaz, ho dostala na základe toho, že im uznali zahraničné vodičské oprávnenie. Tie získali v čase, keď žili mimo Saudskej Arábie. Presne toto je aj môj prípad. Ďalšie ženy sa rozhodli absolvovať hodiny šoférovania v autoškolách, aby získali vodičské oprávnenie. V krajine je naozaj veľký záujem a dopyt zo strany budúcich vodičiek.

Žijete v meste Džidda. Cítiť túto zmenu v každodennej realite?
Áno. Všetky bilbordy saudskoarabského ministerstva dopravy sú adresované vodičom aj vodičkám. Arabčina pozná na rozdiel od angličtiny rody, takže keď sa na niekoho obraciate, rozoznávate, či oslovujete muža a ženy. A práve týmto spôsobom boli upravené všetky bilbordy.

Zaplnili mediálny priestor aj reklamy súkromných spoločností?
Presne tak. Reklamy v televízii či na bilbordoch poisťovacích spoločností, automobiliek a mnohých ďalších firiem sa obracajú na ženy. Niektoré bilbordy umiestnené popri cestách vyjadrujú podporu ženám, ktoré sa rozhodnú šoférovať.

Vidieť už zvýšenú konkurenciu medzi autoškolami či predajcami vozidiel o novú skupinu zákazníkov?
Samozrejme. Automobilky sa teraz snažia vyťažiť z toho, že k ich klientom pribudnú ženy-šoférky, ktoré si budú chcieť kúpiť nové auto. Takže sa očakáva, že trh s automobilmi bude prekvitať. Prispôsobujú sa tomu aj banky, ktoré vo svojich reklamách ponúkajú ženám pôžičky na kúpu áut.

Je takýto súboj o zákazníčky vidieť aj medzi autoškolami?
Autoškoly sú v trochu inej situácii. V krajine má totiž momentálne povolenie ponúkať ženám možnosť získať vodičské oprávnenie iba päť autoškôl. Navyše, poplatky za cvičné jazdy sú stále veľmi vysoké, zaplatíte za ne v prepočte zhruba 670 dolárov. Avšak očakávam, že sa v blízkej budúcnosti otvorí viac autoškôl pre ženy a potom klesnú aj ceny.

Aký dosah bude mať toto rozhodnutie na saudskoarabskú ekonomiku? Vytvoria sa nové pracovné miesta, zvýši sa predaj áut či posilní spotreba ropy?
Vytváranie nových pracovných miest sa už začalo. Napríklad Uber a ďalšia spoločnosť s rovnakým konceptom nazvaná Careem odštartovali nábor saudskoarabských vodičiek za rovnakých podmienok, aké u nich majú mužskí šoféri. A čo je dôležité, tieto šoférky môžu viezť aj mužských zákazníkov. To však ešte stále nie je všetko. Saudskoarabské úrady začali zamestnávať inšpektorky, ktoré budú mať na starosti riešenie dopravných nehôd. Takisto už máme inštruktorky v autoškolách. Tým pádom nebude potrebné najímať vodičov či ostatné profesie zo zahraničia. Saudská Arábia tým ušetrí množstvo peňazí, ktoré budú môcť byť presmerované inam.

Sú nároky na ženské šoférky väčšie než u mužských vodičov?
Nie, požiadavky sú rovnaké ako v prípade mužov. Musia mať viac ako 20 rokov, aby mohli šoférovať vozidlá verejnej dopravy alebo sa stať vodičkami Uberu.

Myslíte si, že toto všetko je ešte stále iba začiatok novej slobody pre ženy vo vašej krajine?
Vlna reforiem sa od minulého roka šíri veľmi rýchlo. Mladý korunný princ Muhammad bin Salmán tieto zmeny podporuje. Ženy napríklad dostali povolenie zúčastňovať sa na štadiónoch na športových zápasoch, môžu chodiť na hudobné koncerty a na ďalšie podujatia, ktoré pre ne boli predtým zakázané. Možnosť šoférovať a pohybovať sa bez toho, aby museli mať pri sebe muža, je rozhodne posilnením ich postavenia a oslobodením. Ženy sa teraz môžu stať nezávislejšími. Stále nás čaká dlhá cesta k väčšej slobode. Avšak Saudská Arábia napreduje správnym smerom.

Sú niektoré profesie vo vašej krajine vyhradené výlučne pre ženy?
Väčšina pracovných pozícií je dostupná pre obe pohlavia. A v Saudskej Arábii neexistuje žiadna nerovnosť platov na základe toho, či ste muž alebo žena. Je to niečo, s čím stále bojuje množstvo žien v ďalších rozvinutých krajinách.

Myslíte si, že Saudská Arábia sa môže vďaka programu Vision 2030 aj viac otvoriť svetu, než je to dnes?
Určite áno. Vlastne sa to už deje. Kráľovstvo sa od zverejnenia programu Vision 2030 rýchlo mení. Napreduje vďaka tomu, že využíva energiu mladých ľudí a posilňuje úlohu žien v pracovnej sile.

Saudskoarabská ekonomika je stále do veľkej miery závislá od zdrojov nerastných surovín, predovšetkým ropy. Existujú v krajine signály, že vláda chce situáciu zmeniť a túto závislosť znížiť?
Keď sa bližšie pozriete na program Vision 2030, tak uvidíte, že hlavným cieľom je diverzifikovať ekonomiku krajiny a vytvoriť iné zdroje príjmov než je ropa. Saudská Arábia smeruje vpred aj vďaka tomu, že podniká opatrenia na rast turistického sektora, ktorý je založený na prírodnej scenérii krajiny, historických miestach a Červenom mori. Naša krajina bude takisto čoskoro vydávať turistické víza.

Máte v krajine aj nové investície do sektorov informačných technológií alebo zelenej energie?
Áno. Najmä obnoviteľná energia sa teraz stáva veľkým a rýchlo rastúcim priemyselným segmentom.

Kto je Lulwa Shalhoub
Saudskoarabská novinárka má 14 rokov skúseností. Píše pre Arab News, BBC World online a BBC Arabic online. Predtým pracovala ako reportérka pre BBC Arabic Service v Londýne.

01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 03 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej? 04 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 05 - Modified: 2024-04-16 13:30:00 - Feat.: - Title: Budúcnosťou pre autá môže byť vodík. Na Slovensku má potenciál, tvrdí konateľ Orlenu (rozhovor)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 18:45