Reuters
StoryEditor

Deutsche Bank neprešla druhou časťou záťažových testov v USA

29.06.2018, 12:01
Autor:
ČTKČTK
Najväčšia nemecká banka minulý týždeň prešla jednoduchšou časťou testov, ktorá hodnotí úroveň kapitálu proti hlbokej recesii.

Americká súčasť nemeckého finančného ústavu Deutsche Bank v USA neprešla druhou časťou záťažových testov, ktoré každoročne organizuje americká centrálna banka (Fed). Dôvodom sú podľa Fedu rozšírené a zásadné nedostatky v kontrole kapitálu banky. Fed zároveň stanovil podmienky ďalším trom bankám, u ktorých zistil menej závažné nedostatky.

Jednomyseľné námietky Fedu voči kapitálovému plánu Deutsche Bank znamenajú ďalšiu ranu pre najväčšiu nemeckú banku, čo sa okamžite odrazilo na cene jej akcií. Výsledky testov síce boli oznámené až po skončení obchodovania na burze v New Yorku, v elektronickom obchodovaní, kedy sa ešte s akciami môže ďalej obchodovať, cena klesla asi o jedno percento.

Po začatí obchodovania v Európe akcie Deutsche Bank naopak o viac ako tri percentá spevnili. Podľa niektorých analytikov Fed v podstate nepovedal nič nové. Banka Goldman Sachs napísala svojim klientom, že problém trvá dlho a nie je ničím novým. Hoci hodnotenie Fedu bolo tvrdé, banka neverí, že pre účastníkov trhu bolo prekvapením.

"Celkový vplyv hodnotenia bude obmedzený, banka možno bude musieť v tejto súvislosti investovať asi desať miliónov dolárov, nehovoríme ale o miliardách," vyhlásil Octavio Marenzi z analytickej firmy Opimas.

Finančné zdravie Deutsche Bank je teraz cieľom podrobného skúmania vo viacerých krajinách sveta, zvlášť potom, čo medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's banke znížila úverový rating a spochybnila jej plán návratu k ziskovému hospodáreniu.

Fed zároveň stanovil podmienky ďalším trom bankám: Goldman Sachs Group a Morgan Stanley nemôžu zvýšiť dividendu, zatiaľ čo State Street musí zlepšiť analýzu a riadenie rizika vo vzťahu k protistranám. Záťažovými testami ako takými ale všetky tri banky prešli.

Deutsche Bank minulý týždeň bez problémov prešla jednoduchšou časťou testov, ktorá hodnotí úroveň kapitálu proti hlbokej recesii. Druhá časť testov sa zamerala na to, ako plán banky na výške a riadenie tohto kapitálu obstojí v scenári, keď by banka musela čeliť tým najnáročnejším podmienkam, ako je napríklad ďalšia finančná kríza. Testy prihliadajú aj k plánom investícií a výplaty dividend.

01 - Modified: 2024-04-18 14:31:27 - Feat.: - Title: Fed k redukcii úrokov pristúpi, netreba sa však ponáhľať, povedala prezidentka Federálnej rezervnej banky 02 - Modified: 2024-04-18 08:22:28 - Feat.: - Title: Zbohom plánom na lacnejšie doláre aj dočasnosti cenových tlakov 03 - Modified: 2024-04-15 12:18:53 - Feat.: - Title: Žiadne uvoľnenie a korekcia? 04 - Modified: 2024-04-13 11:03:26 - Feat.: - Title: Ako málo stačí na to, aby sa Európa dostala pred Ameriku 05 - Modified: 2024-04-11 14:41:18 - Feat.: - Title: Trhy vrátane slovenských ostro reagovali na udalosť v Amerike. Lagardová naznačila nový kurz Európy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 10:52