Reuters
StoryEditor

Nový Zéland môže vydať zakladateľa pirátskeho servera do USA

05.07.2018, 08:31
Autor:
ČTKČTK
V Spojených štátoch hrozí Kimovi Dotcomovi 20 rokov väzenia.

Novozélandský odvolací súd dnes potvrdil rozhodnutie súdu nižšej inštancie, že zakladateľ pirátskeho servera Megaupload Kim Dotcom môže byť vydaný do Spojených štátov, kde čelí obvineniam z vydierania a porušovania autorských práv. Jeho právnik podľa agentúry Reuters oznámil, že sa jeho klient ešte odvolá k najvyššiemu novozélandskému súdu.

Odvolací súd teraz zamietol Dotcomovo odvolanie a potvrdil rozhodnutie o vydaní z minulého roka. Americké úrady tvrdia, že internetový magnát nemeckého pôvodu a traja spoluobvinení spoluzakladatelia servera Megaupload Mathias Ortmann, Bram van der Kolk a Finn Batata pripravili filmové štúdiá a nahrávacie spoločnosti o viac ako 500 miliónov dolárov a zarobili viac ako 175 miliónov dolárov tým, že nabádali používateľov internetu na ukladanie a zdieľanie obsahu chráneného autorskými právami.

V USA hrozí Dotcomovi 20 rokov väzenia. Dotcom obvinenia odmieta a tvrdí, že nemôže byť zodpovedný za činy ľudí, ktorí sa rozhodli využiť jeho server k ilegálnemu sťahovaniu pesničiek alebo filmov.

Americkí žalobcovia však Dotcoma, ktorý na Novom Zélande získal povolenie na pobyt, vinia okrem porušovania autorských práv aj z prania špinavých peňazí, vydierania a internetového podvodu.

"Môj právny tím si je istý, že (novozélandský) najvyšší súd sa mojím odvolaním bude zaoberať vzhľadom k tomu, že sú v stávke veľmi významné právne otázky," reagoval Dotcom vo vyhlásení na dnešný verdikt odvolacieho súdu. Spochybnil pritom, ako súd interpretoval predpisy upravujúce autorské práva. "Ide o precedens a o jeho dôsledky na Novom Zélande v iných prípadoch," uviedol.

Dotcomovi obhajcovia už v predchádzajúcich súdnych konaniach argumentovali tým, že narušenie autorských práv nie je na Novom Zélande trestným činom. Navyše podľa nich neexistuje dostatok dôkazov o tom, že sa Dotcom a ďalší predstavitelia Megaupload spolčili s úmyslom spáchať trestný čin.

Ak najvyšší súd Dotcomovo odvolanie prijme a bude sa ním zaoberať, pôjde o posledné odvolanie v rámci súdov. Avšak v snahe vyhnúť sa vydaniu do USA by mohol pokračovať v prípade, že minister spravodlivosti extradíciu schváli. Totiž aj toto rozhodnutie môže nechať preveriť justíciou.

Novozélandská polícia zadržala nemeckého rodáka s pôvodným menom Kim Schmitz v januári 2012 na žiadosť amerických úradov. Dotcom strávil mesiac vo väzbe, než bol prepustený do domáceho väzenia. Server Megaupload.com úrady zablokovali.

01 - Modified: 2024-04-26 04:34:27 - Feat.: - Title: USA oznámia dlhodobú vojenskú pomoc pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 02 - Modified: 2024-04-25 21:36:56 - Feat.: - Title: Kampusy sú otrasené. Zatýkanie propalestínskych demonštrantov na amerických univerzitách pokračuje 03 - Modified: 2024-04-25 20:38:20 - Feat.: - Title: Americké akcie klesli kvôli údajom o ekonomike, výrazne oslabila Meta 04 - Modified: 2024-04-25 20:36:34 - Feat.: - Title: Americká armáda začala pri Gaze stavať mólo pre dodávky humanitárnej pomoci. Terajší koridor kontroluje Izrael 05 - Modified: 2024-04-25 19:28:05 - Feat.: - Title: Vedeli sme, že nemal spravodlivý súdny proces, tvrdí Weinsteinov právnik. Rozsudok zrušili
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 07:50