Flickr.com/Thomas Galvez
StoryEditor

Saigon ťahá raketový rast Vietnamu

09.07.2018, 00:00
Hočiminovo Mesto, v minulosti známe pod historickým koloniálnym názvom Saigon, ponúka dnešnému cestovateľovi dve tváre.

Majú najlepšie predpoklady na to, aby sa v blízkej budúcnosti zaradili medzi popredných ekonomických hráčov. Ich hospodársky rast je sľubne naštartovaný, stredná trieda naberá na sile, technologicky predbiehajú Európu. Redaktor HN Pavel Novotný absolvoval nedávno päťtýždňový okruh po Ázii, počas ktorého navštívil budúce motory ekonomiky. Dnes sa spolu s ním môžete vybrať do Vietnamu.

Metropola južného Vietnamu, ktorá sa bežnému Európanovi spája s pohnutou históriou výroby a pašovania ópia či krvavých vojen medzi komunistickým severom a kapitalistickým juhom. A zároveň moderné sedemmiliónové mesto plné mrakodrapov so sídlami nadnárodných korporácií, startupov vyvíjajúcich unikátne technológie aj sebavedomých mladých ľudí, ktorí tvoria základ rýchlo rastúcej strednej triedy.

Hočiminovo Mesto, v minulosti známe pod historickým koloniálnym názvom Saigon, ponúka dnešnému cestovateľovi dve tváre. Zdanlivý kontrast medzi históriou a súčasnosťou najväčšieho vietnamského mesta dotvára unikátnu podobu mesta, ktoré sa stáva jednou z kľúčových finančných aj ekonomických bášt juhovýchodnej Ázie.



Komunizmus alebo kapitalizmus?
„Vidíte tieto mrakodrapy? Ešte pred dvoma či troma desaťročiami tu nič nestálo. Len malé domy, ktoré padli za obeť výstavbe po začiatku ekonomického boomu,“ vysvetľuje Linh Quan, zamestnanec jednej z veľkých bánk v centre Saigonu. Ukazuje mi pritom na komplex vysokých budov, ktorým dominuje 262,5 metra vysoký mrakodrap Bitexco Financial Tower, sídlo saigonskej pobočky vietnamského priemyselného giganta Bitexco.

Veža je dnes neodmysliteľným symbolom panorámy Hočiminovho mesta. Z futuristického mrakodrapu vyčnieva v jeho vrchnej tretine disk, ktorý slúži ako heliport pre vrtuľníky patriace majiteľom a manažérom koncernu. Ešte pred siedmimi rokmi to bola najvyššia budova vo Vietname, kým ju nepredbehli hanojské mrakodrapy. Napriek večnému súpereniu s vietnamským hlavným mestom zostáva práve Saigon finančnou a ekonomickou metropolou vyše 90-miliónovej krajiny.

Nachádzame sa vo finančnom centre Hočiminovho Mesta – District 1. Pri jeho návšteve vás premôžu zmiešané pocity. Ste v kapitalistickom alebo komunistickom svete? Všade okolo vidíte moderné železobetónové sídla veľkých bánk a korporácií. Na bilbordoch však svietia päťcípe červené hviezdy a kresby vojakov s usmievajúcimi sa robotníkmi. Presne takými, akých sme mohli vidieť aj my v Československu pred pádom komunizmu v novembri 1989. Na všetkých dozerá strýčko Ho Či Min, zakladateľ komunistického Vietnamu. Práve on má tu neďaleko, na najznámejšom saigonskom bulvári Nguyen Hue, sochu v nadživotnej veľkosti. Bulvár lemujú butiky najdrahších a najprestížnejších západných módnych domov.

Raketový rast krajiny
Americké európske značky sa pritom predbiehajú v tom, kto ponúkne Vietnamcom čo najzaujímavejšie produkty. Niet sa čo čudovať – počet obyvateľov sa pomaly šplhá k magickej stomiliónovej hranici. Ešte dôležitejšie sú iné ekonomické ukazovatele – kým napríklad európske krajiny či Spojené štáty sa s v poslednom období uspokojili s rastom niekde medzi dvoma až štyrmi percentami, Vietnam stúpa raketovým tempom prakticky permanentne. Vlani dosiahol jeho rast 6,8 percenta hrubého domáceho produktu.

Rast nad šesť percent nepoľaví ani v najbližších rokoch. „Očakávame, že ekonomika bude stúpať rýchlym tempom aj tento rok. Dôvodom je zvýšený dopyt po výrobných exportoch a pokračujúci rast prílevu priamych zahraničných investícií. Toto všetko by mohlo podporiť priemyselné sektory orientované na vývoz,“ uvádza sa v analýze spoločnosti FocusEconomics.

Rast ekonomiky zrýchľuje nárast kúpnej sily strednej triedy. Nezamestnanosť je tu veľmi nízka – v posledných dvoch rokoch bolo bez práce len 3,2 percenta Vietnamcov. „Spotreba domácností bude poháňaná nárastom príjmov a rýchlou expanziou súkromných úverov. To v strednodobom horizonte prináša riziká pre finančnú stabilitu krajiny. V snahe o zníženie týchto rizík vláda obmedzila pôžičky pre menej produktívne segmenty,“ dodáva správa FocusEconomics. Experti tejto analytickej spoločnosti predpovedajú, že vietnamská ekonomika bude tento rok rásť o 6,6 percenta. Rovnaký rast očakávajú aj na budúci rok.

Rýchlym tempom bude rásť aj spotreba domácich i zahraničných produktov. Vietnamské exporty aj importy sa zvyšujú podobným tempom. Kým ešte pred piatimi rokmi dosiahol dovoz aj vývoz tejto krajiny lemujúcej východné pobrežie Zadnej Indie zhodne 133 miliárd dolárov, tento rok už oba ukazovatele atakujú dvojnásobok tejto hodnoty.

História verzus budúcnosť
Zvyšujúca sa ekonomická sila Vietnamcov zákonite mení aj panorámu Hočiminovho Mesta. Keď sa naň pozriete z mosta cez rieku Saigon, uvidíte celé zástupy žeriavov pracujúcich na stavbách nových obytných komplexov či administratívnych centier. Čoraz viac ľudí sa sťahuje do Saigonu z vidieckych častí Vietnamu. Zároveň si čoraz viac ľudí môže dovoliť kúpiť byt v niektorom z nových rezidenčných sídel. Napríklad v Rivergate Residences, ktoré ležia len na skok od najslávnejšieho saigonského trhoviska Cho Bén Thánh. Vďaka predajným trikom, ktoré si miestni trhovníci zachovali celé veky, sa v ňom ocitnete akoby v inom storočí. A práve tu ochutnáte hovädziu polievku pho bo pripravenú tým najoriginálnejším spôsobom, ktorý sa tak líši od toho, čo vám ponúknu vo vietnamských bistrách na Slovensku. Aj toto všetko je dôkaz, ako Hočiminovo Mesto zvláda skĺbiť na jednom mieste dávnu históriu a modernú budúcnosť. Napokon, i samotné pho bo a spôsob jeho podávania nájdete i v modernej, teda viac-menej západnej verzii – v mekke saigonského streetfodu Sense Market.
Ekonomický rast Vietnamu priťahuje aj záujem zahraničných turistov. Ich počet sa každý rok dramaticky zvyšuje. Do Hanoja či Hočiminovho Mesta lieta čoraz viac aeroliniek. Rastie aj počet ubytovacích jednotiek v hoteloch medzinárodných sietí.

Ak však chcete zažiť skutočnú chuť Saigonu, vyhnite sa luxusným hotelovým zariadeniam. V okolí spomínaného trhoviska Cho Bén Thánh nájdete množstvo malých hotelíkov, kde sa vrhnete do skutočného saigonského života. Napríklad na preslávenej ulici Bui Vien, ktorá sa v poslednom období stala rajom backpackerov z celého sveta.

Prirodzene, nie všetko je vo Vietname idylické. Krajina sa netají tým, že jej hlavným ideologickým aj ekonomickým vzorom je komunistická Čína. A práve prílišná naviazanosť a ústretovosť voči najľudnatejšiemu štátu sveta sa nepáči mnohým Vietnamcom.

Protesty proti Číne
Prednedávnom sa vo viacerých mestách Vietnamu konali protesty proti vytvoreniu nových špeciálnych ekonomických zón, ktoré by mali poskytovať veľké výhody zahraničným investorom. Tí si budú môcť v týchto zónach prenajať pozemky na 99 rokov. A mnoho domácich sa obáva, že tieto pozemky ovládnu práve bohaté koncerny zo susednej Číny.
Demonštranti v Hočiminovom Meste, Hanoji či v iných lokalitách niesli protičínske transparenty. Na jednom z nich bol nápis „Žiadne prenajatie pôdy Číne ani na jeden deň“.
Oficiálna politika Vietnamu však naďalej zostáva verná jeho čínskemu vzoru. Oba štáty spája veľká ekonomická previazanosť. Vietnamci sú od Číňanov doslova závislí. Vláda sa netají tým, že k rozhodnutiu zriadiť tieto zóny dospela aj v úsilí o prilákanie ďalších čínskych investorov. Tri špeciálne administratívne a ekonomické zóny by mali zahŕňať Van Don v provincii Quang Ninh, Bac Van Phong v provincii Khanh Hoa a Phu Quoc v provincii Kien Giang.
Po demonštráciách a masovej kritike vietnamský premiér Nguyen Xuan Phuc miestnym médiám povedal, že pôvodne navrhovaná možnosť prenajať pôdu cudzincom na 99 rokov sa zmení na kratšie obdobie. Nekonkretizoval však, na koľko to bude po novom.

01 - Modified: 2024-04-25 09:36:27 - Feat.: - Title: Vo Vietname odsúdili z korupcie ďalšieho popredného podnikateľa 02 - Modified: 2024-04-14 09:00:00 - Feat.: - Title: Jeden z najväčších bankových podvodov ju bude stáť život. Za zmiznutie dvanástich miliárd eur dostala Vietnamka trest smrti 03 - Modified: 2024-04-11 11:13:32 - Feat.: - Title: Vietnamská realitná magnátka dostala trest smrti za obrovský bankový podvod 04 - Modified: 2024-04-11 04:50:52 - Feat.: - Title: Vietnam chce do roku 2030 začať s výstavbou železničných tratí do Číny 05 - Modified: 2024-03-21 07:57:21 - Feat.: - Title: Vietnamský parlament odobril demisiu prezidenta Vo Van Thuonga
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 06:17