Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
09.07.2018, 13:48

Svetová spotreba rýb je dlhodobo neudržateľná, píše sa v správe OSN

Spotreba rýb dosiahla v rokoch 2013 až 2015 historického maxima, v priemere predstavovala 20,2 kilogramov na osobu, zatiaľ čo v roku 1961 to bolo deväť kilogramov.

Svetová spotreba rýb je dlhodobo neudržateľná, píše sa v správe OSN
Zdroj: World Wildlife Fund

Rybolov v tretine vôd svetových oceánov je nadmerný a spotreba rýb je rekordne vysoká. Situácia vyvoláva obavy z dlhodobej udržateľnosti tohto kľúčového zdroja bielkovín pre milióny ľudí na celom svete, píše sa v dnešnej správe Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO).

Nadmerný rybolov je obzvlášť citeľný v rozvojových krajinách, kde mnoho ľudí už dnes nemá dostatok nutrične hodnotnej potravy. "Morské zdroje sú pod veľkým tlakom a my žiadame vlády, aby pre zlepšenie stavu rybolovu urobili podstatne viac," uviedol v rozhovore s organizáciou Thomson Reuters Foundation riaditeľ oddelenia FAO pre rybolov a akvakultúru Manuel Barange.

Predpokladá, že v budúcnosti bude ryby dovážať Afrika. Práve africký kontinent má podľa neho v oblasti akvakultúry veľký potenciál, potrebuje však predovšetkým finančnú podporu.

Na druhej strane vďaka chovu rýb, ktorý je v posledných 40 rokoch najrýchlejšie sa rozvíjajúcim poľnohospodárskym sektorom, sa ponuka rybieho mäsa na trhu zvyšuje. Vzhľadom k tomu, že úlovky na otvorenom mori neustále klesajú, stále viac krajín obracia pozornosť na rybie farmy.

Podľa kritikov táto činnosť ale môže životné prostredie poškodiť a do prírody pustiť choré alebo agresívne druhy. Barange v tejto súvislosti zdôrazňuje, že je potrebné mať "riadnu reguláciu, zákony a kontrolu".

Podiel populácií rýb lovených neudržateľným spôsobom sa celosvetovo do roku 2015 zvýšil na 33,1 percenta z 31,4 percenta v roku 2013 a desiatich percent v roku 1974. Spotreba rýb dosiahla v rokoch 2013 až 2015 historického maxima, v priemere predstavovala 20,2 kilogramov na osobu, zatiaľ čo v roku 1961 to bolo deväť kilogramov. V súvislosti s trendom zdravého stravovania sa očakáva ďalší rast.

Východisko ponúka výskumná organizácia WorldFish. Navrhuje zamerať sa na možnosti využitia rybieho odpadu, ktorého objem odhaduje na 35 percent úlovkov.

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta politiky, ekonomiky a biznisu.

Pred zadaním e-mailovej adresy si prečítajte pravidlá ochrany osobných údajov a používania cookies. Súhlas na odoberanie noviniek môžete kedykoľvek odvolať.

Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk. Bližšie informácie nájdete v Pravidlách používania cookies. Spracovanie a správu cookies nastavíte priamo vo Vašom prehliadači.