cukorReuters
StoryEditor

Svetové zásoby cukru sa blížia k rekordu. Ceny výrazne klesajú

10.07.2018, 11:34
Autor:
ČTKČTK
Zatiaľ čo globálna spotreba cukru stále rastie, tempo rastu v posledných sezónach spomalilo na 1,4 percenta z 1,7 percenta za posledné desaťročie.

Ceny cukru tento rok výrazne klesajú. Svetové zásoby sa blížia k rekordu, rast dopytu spomaľuje a naopak produkcia sa prudko zvyšuje, čo urobilo z cukru v tomto roku komoditu s najhorším výkonom na trhu. Podľa analytikov by ceny mali zostať ešte nejakú chvíľu nízke. Vyplýva to zo správy, ktorú zverejnila agentúra Bloomberg.

Spotrebitelia sa stále viac obávajú dopadu cukru na svoje zdravie a firmy, od výrobcu konzervovaného ovocia Del Monte Foods po potravinársku Mondelēz International, sa snažia získať zákazníkov produktmi s menším obsahom cukru.

Zatiaľ čo globálna spotreba cukru stále rastie, tempo rastu v posledných sezónach spomalilo na 1,4 percenta z 1,7 percenta za posledné desaťročie, uvádza výskumná spoločnosť Green Pool.

Na druhej strane produkcia prudko rastie, najmä v Indii, ktorá je druhým najväčším producentom na svete. Tiež úroda farmárov v Thajsku je vysoká.

Celosvetové zásoby stúpnu na rekord

Celosvetové zásoby by tak mali v tohtoročnej sezóne stúpnuť na rekord a zostať blízko rekordu aj v budúcom roku, odhaduje americké ministerstvo poľnohospodárstva.

Cena termínovaného kontraktu na cukor v New Yorku v tomto roku už klesla o 25 percent, čo je najväčší strata v rámci komoditného indexu Bloombergu, ktorý sleduje výnosy 22 komodít zo siedmich sektorov. A investori sa pripravujú na ďalší pokles. V minulom týždni investori viac ako strojnásobili svoje stávky na pokles cien.

"Každý sa snaží zbaviť cukru a sladkých produktov. Môžete to vidieť v supermarketoch a obchodoch s potravinami," povedal stratég Newbridge Securities Donald Selkin. "Dopyt zostane nižší, ako čo sme videli v posledných rokoch. Ceny sú odsúdené na to, aby ešte chvíľu zostali nízke."

Spoločnosť Green Pool odhaduje, že produkcia cukru za 12 mesiacov do konca septembra prekoná dopyt o rekordných 19,6 milióna ton. Tento nadbytok je zhruba tak veľký, ako ročný dopyt v Číne, ktorá je najväčším dovozcom cukru na svete.

Spracovatelia usilujú zvýšiť kvóty

Po obrovskom zbere indický zväz cukrovarov na začiatku júla oznámil, že spracovatelia usilujú o zvýšenie vývozných kvót na rekordných šesť miliónov ton. Zväz odhaduje, že produkcia krajiny sa tento rok zvýši o 58 percent na 32 miliónov ton. V Brazílii potom rastúce zásoby etanolu a prepad cien biopalív znamenajú, že viac cukrovej trstiny z úrody môže byť spracované na cukor.

Samozrejme situácia sa ešte môže zmeniť a úroda nakoniec môže byť zlá, najmä ak sa proti očakávaniam zhorší počasie. Suchá poškodili rastliny v Brazílii, ktorá je najväčším producentským regiónom. Klimatický jav El Niño by tiež mohol napáchať škody na úrode v Ázii.

Na trhu, kde spomaľuje dopyt, je však malý šok v ponuke zvyčajne bez problémov vstrebaný. Horšie je, že obavy z vplyvu na zdravie a dane zo sladkých nápojov, ktoré majú negatívny vplyv na spotrebu, sa zatiaľ objavovali len v rozvinutých ekonomikách, novo sa však začínajú objavovať aj v rozvíjajúcich sa krajinách, upozornila Green Pool. 

01 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 02 - Modified: 2024-03-23 14:55:42 - Feat.: - Title: Aká potravina zdražela od úvodu roka najviac? Obľúbená pochúťka doplatila na situáciu na Blízkom východe 03 - Modified: 2024-02-02 10:21:03 - Feat.: - Title: Svetové ceny potravín klesli na takmer trojročné minimum, nižšie sú najmä ceny obilnín a mäsa 04 - Modified: 2024-01-15 08:04:44 - Feat.: - Title: Sladkosti sú poslednou obeťou klimatických zmien, cukor je najdrahší za posledných 13 rokov 05 - Modified: 2024-01-08 15:34:53 - Feat.: - Title: Dopravcovia Červené more obchádzajú dlhšou trasou. DHL vyzvala klientov, aby upravili plány zásob
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 04:19