ČínaReuters
StoryEditor

USA zavedú ďalšie clá na čínsky tovar, Peking v reakcii hovorí o najčernejšej hodine

11.07.2018, 07:21
Autor:
ČTKČTK
Predbežný zoznam na webe Úradu obchodného splnomocnenca USA má asi 200 strán.

Americký obchodný splnomocnenec Robert Lighthizer v utorok podľa agentúry Reuters oznámil, že Spojené štáty uvalia ďalšie clá na dovoz čínskeho tovaru. Do platnosti vstúpia najskôr v septembri. Zavedenie desaťpercentných ciel na import čínskych produktov, ktorého ročný dovoz do USA dosahuje hodnoty 200 miliárd dolárov (takmer 171 miliárd eur), je ďalšou etapou obchodného sporu medzi dvoma najväčšími ekonomikami sveta. Tentoraz budú však mať nové clá zrejme priamy vplyv na amerického spotrebiteľa, pretože sa budú týkať aj bežného tovaru, ako sú kabelky alebo digitálne fotoaparáty, uviedla agentúra Bloomberg.

Zástupca čínskeho ministerstva obchodu Li Čcheng-kang v prvej reakcii na jednom fóre v Pekingu povedal, že navrhované clá zvyšujú obchodné napätie, narušujú systém Svetovej obchodnej organizácie (WTO) a poškodzujú globalizáciu. Globálne investičné prostredie zažíva svoju "najčernejšiu hodinu", uviedol Li podľa Reuters.

Pozrite aj video, ktoré vysvetľuje princípy obchodných vojen:

Čínske ministerstvo obchodu potom vo vyhlásení napísalo, že je "šokované" najnovšou akciou USA, ktorú považuje za "úplne neprijateľnú" a bude sa sťažovať u WTO. Zatiaľ však neupresnilo, aké urobí protiopatrenia. Peking len varoval, že môže podniknúť komplexné opatrenia, čo vyvoláva medzi americký firmami podnikajúcimi v Číne obavy, že to môže znamenať čokoľvek od zvýšených kontrol po zdĺhavé schvaľovanie investícií či dokonca bojkot spotrebiteľov.

​Washington začal v piatok uplatňovať clo vo výške 25 percent na import čínskeho tovaru v hodnote 34 miliárd dolárov (vyše 29 miliárd eur) ročne. Peking okamžite reagoval protiopatreniami v rovnakom rozsahu a obvinil USA zo začatia najväčšej obchodnej vojny. Americký prezident Donald Trump už skôr pohrozil, že v prípade odvetných krokov Číny je pripravený zaviesť ďalšie clá.

Zverejnili predbežný zoznam

Zavádzanie ciel je súčasťou protekcionizmu šéfa Bieleho domu. Podľa neho majú clá ukončiť "nekalé prevody amerických technológií a duševného vlastníctva do Číny" a ochrániť americké pracovné miesta.

Clá na čínsky dovoz vo výške 200 miliárd dolárov postihnú podľa agentúry DPA asi polovicu akéhokoľvek vývozu z Číny do USA. Washington teraz poskytol dva mesiace na verejné konzultácie a až potom zverejní konečný zoznam produktov podliehajúcich navrhnutým clám.

Podľa analytikov banky Goldman Sachs tieto clá najviac dopadnú na sieťové zariadenia, počítačové komponenty a nábytok. Predbežný zoznam na webe Úradu obchodného splnomocnenca USA má asi 200 strán. Sú na ňom rôzne tovary, od štetiek na holenie po mrazené chobotnice, sójovú omáčku, chemické látky, matrace, svietidlá, športové potreby a starožitnosti staré viac ako 100 rokov. Nie sú v ňom však napríklad mobilné telefóny.

Trump porušil sľub, znie kritika

Agentúra Bloomberg pripomenula, že čínsky minister obchodu už skôr vyhlásil, že ak USA podobný zoznam zverejní, prijme Čína "vyčerpávajúce kvantitatívne a kvalitatívne opatrenia". Bloomberg však podotkol, že Čína teraz nemôže na americký krok odpovedať rovnakou mierou, lebo americký dovoz do Číny vlani dosiahol iba 116 miliárd dolárov.

Americký národný zväz maloobchodu NRF, ktorý je najvplyvnejším obchodným združením vo Washingtone, označil notifikovaný krok za "ľahkovážnu stratégiu, ktorá sa USA vráti, čo poškodí americké rodiny a pracovníkov". Nové clá ako ľahkomyselné kritizoval aj republikánsky predseda finančného výboru Senátu Orrin Hatch.

"Prezident porušil svoj sľub, že (clá) 'maximálně zabolia Čínu a minimálne zabolia spotrebiteľov'. Najviac potrestané budú americké rodiny," uviedla Hun Quachová, zástupkyňa združenia vedúcich predstaviteľov maloobchodu RILA.

O ďalších clách na čínsky tovar za 16 miliárd dolárov sa má rozhodnúť 13. júla, účinnosť by potom nadobudli začiatkom augusta. Celkovo by sa clá mohli dotknúť tovarov v objeme 550 miliárd dolárov, čo je viac, než bol celkový minuloročný čínsky dovoz do USA. V roku 2017 Čína do Spojených štátov doviezla tovar za 506 miliárd USD.

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta politiky, ekonomiky a biznisu.

01 - Modified: 2024-04-19 11:02:04 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 02 - Modified: 2024-04-19 09:24:29 - Feat.: - Title: Omán odsudzuje útoky na Irán, Čína nesúhlasí so stupňovaním napätia 03 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma 04 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 05 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 13:26