Európska úniaReuters
StoryEditor

Európska komisia zhoršila výhľad rastu ekonomiky eurozóny aj celej Únie

12.07.2018, 12:30
Autor:
ČTKČTK
Budúci rok tempo rastu hrubého domáceho produktu zvoľní na dve percentá, a to ako v eurozóne aj v EÚ.

Európska komisia (EK) zhoršila výhľad tohtoročného rastu ekonomiky eurozóny aj celej Európskej únie. Celkovo ale tempo zostane relatívne silné, tohtoročný rast má v eurozóne aj v EÚ predstavovať 2,1 percenta, uviedla dnes Komisia vo svojej letnej prognóze. V jarnom výhľade ešte predpovedala v oboch prípadoch rast o 2,3 percenta.

Budúci rok tempo rastu hrubého domáceho produktu (HDP) zvoľní na dve percentá, a to ako v eurozóne aj v EÚ. Rovnaké tempo Komisia predpovedala aj v predchádzajúcom výhľade.

V druhej polovici tohto roka by tempo rastu malo nepatrne zrýchliť. Komisia očakáva, že sa zlepšia podmienky na trhu práce, dlh domácností klesne, dôvera spotrebiteľov zostane vysoká a menová politika bude aj naďalej oporou pre ekonomiku.

Podpredseda EK Valdis Dombrovskis ale upozornil, že revíziu májovej prognózy smerom nadol spôsobil nepriaznivý vonkajší vývoj, ako je rastúce obchodné napätie s USA, ktoré poškodzuje dôveru a vyberá si daň v podobe pomalšej ekonomickej expanzie.

Rizikom pre ekonomický rast je aj zdražovanie energií. Ohroziť rast by ale mohla tiež politická neistota v niektorých členských krajinách Únie. Základy ekonomiky však podľa prognózy zostávajú solídne.

Súčasný rast cien ropy bude mať vplyv na infláciu. Tá by mala tento rok v eurozóne dosiahnúť v priemere 1,7 percenta, v celej EÚ potom 1,9 percenta. To je o 0,2 percentuálneho bodu viac, než Komisia čakala v jarnej prognóze. Na budúci rok zvýšila Komisia výhľad inflácie v eurozóne o 0,1 percentuálneho bodu na 1,7 percenta, v 28 krajinách Únie ale výhľad ponechala bez zmeny na 1,8 percenta.

Ekonomický vývoj regiónu sa podľa komisie ukázal síce v poslednej dobe odolný, od jari sa však zvyšujú riziká, ktoré by mohli mať negatívny vplyv na rast. Ak by sa ďalej zvýšilo napätie v medzinárodnom obchode, bude to mať negatívny vplyv na obchod a investície a zhorší to situáciu vo všetkých zúčastnených krajinách. Ďalšími rizikami spomalenia rastu je možná nestabilita finančných trhov spojená okrem iného s geopolitickým vývojom, varovala EK.

Detailné informácie z jednotlivých krajín ukazujú, že Nemecko a Francúzsko, teda dve najväčšie ekonomiky eurozóny, budú tento rok aj na budúci rok strácať dych. Rast HDP Nemecka tento rok spomalí na 1,9 percenta z pôvodne očakávaných 2,3 percenta. Budúci rok má rovnako predstavovať 1,9 percenta, zatiaľ čo na jar Komisia čakala zvýšenie o 2,1 percenta.

Francúzska ekonomika má tento rok aj na budúci rok vykázať rast 1,7 percenta. Ešte na jar ale čakala Komisia zvýšenie HDP Francúzska tento rok o dve percentá a v budúcom roku potom spomalenie na 1,8 percenta.

Najpomalšie majú rásť Taliansko a Británia. Pri oboch Komisia zhoršila výhľad tohtoročného rastu na 1,3 percenta z májových 1,5 percenta.

01 - Modified: 2024-04-17 09:51:26 - Feat.: - Title: Rast inflácie v eurozóne sa v marci spomalil 02 - Modified: 2024-04-12 14:19:25 - Feat.: - Title: Zmena kurzu? Čakať tento rok lacnejší úver na byt je nereálne, Slovákom zostala ešte druhá možnosť 03 - Modified: 2024-04-07 10:30:00 - Feat.: - Title: Kde v Európe sa oplatí kúpiť dom? V niektorých krajinách ceny nehnuteľností klesli, prekvapivo je medzi nimi aj Slovensko 04 - Modified: 2024-04-04 13:14:21 - Feat.: - Title: Inflácia v eurozóne podľa ECB smeruje k jej cieľovej hodnote. Sadzby by mohli klesnúť 05 - Modified: 2024-04-04 10:07:32 - Feat.: - Title: Ceny výrobcov v eurozóne opäť klesli, zrýchlilo sa aj tempo poklesu. Dôvodom sú lacnejšie energie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 04:58