Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
15.07.2018, 22:51

Slovenka ukazuje Londýnu brazílsku kultúru

Biznis originalite medze nekladie. Ukážka sviežich nápadov, ktoré sa vymykajú sivej mase. A fungujú.

Londýnske prevádzky Slovenky sa vyznačujú živou hudbou a farbami.
Zdroj: BARBORA KOČNEROVÁ PAZIAM

Túžba „vyskúšať“ si zahraničie počas štúdia. Takto sa začal podnikateľský príbeh Barbory Kočnerovej Paziam, ktorá momentálne vlastní dve úspešné brazílske reštaurácie v Londýne.
Podniky Made in Brasil, ktoré sa nachádzajú v štvrti Camden Town, sa vyznačujú živou hudbou a pestrými farbami. Mladá Slovenka sa tu stará o to, aby zákazníci dostávali nielen chutné jedlo a nápoje, ale aby si užili aj autentickú brazílsku atmosféru.


Od čašníčky k majiteľke
Počas štúdia na gymnáziu v Prievidzi dostala Barbora Kočnerová Paziam príležitosť odísť na rok do Ameriky. Ako sama vraví, to bol pre ňu najväčší podnet pre život v zahraničí. Strednú školu absolvovala v Prahe, kde počas voľných chvíľ pracovala v kokteilovom bare. Tam spoznala pár Angličanov, vďaka ktorým sa dostala do svojho súčasného domova, Londýna.


V roku 2004 začala pracovať v novootvorenom podniku Made in Brasil. Zamestnala sa ako čašníčka, pričom za barom pracoval jej už súčasný manžel Renato. „Latinskoamerická kultúra ma vždy veľmi zaujímala. Baví ma pracovať v prostredí, ktoré je s ňou spojené,“ dodáva. Z pozície čašníčky sa vypracovala na manažérku. Napriek tomu, že reštauráciu na dva roky opustila, našla si k nej cestu späť. V roku 2009 jej a Renatovi totiž vtedajší majiteľ podniku ponúkol, že im reštauráciu prenajme. Odvtedy si ju riadia sami.


Začiatky, samozrejme, neboli najľahšie. Kočnerová Paziam však tvrdí, že ak človek verí vo vlastný cieľ a je motivovaný pozitívnym ohlasom zákazníkov, všetko sa dá. „Prvých pár rokov sme spolu s Renatom pracovali v podstate stále. Teraz už máme aj manažérov, takže sa môžeme venovať viac marketingu a papierovačkám,“ dodáva.


Nová výzva
Pred štyrmi rokmi k už zabehnutej reštaurácii otvorili manželia ďalšiu. Ako sama tvrdí, jedna reštaurácia ich už začala nudiť. „Mali sme vytrénovaný personál a manažérov, ktorí svoju prácu zvládali aj bez nás. Otvorili sme si preto ešte jednu,“ vysvetľuje. Napriek tomu, že druhý podnik je zariadený v rovnakom brazílskom štýle, predstavuje skôr bar ako reštauráciu. Podľa majiteľky bolo cieľom vytvoriť miesto, ktoré by bolo čiastočne aj kultúrne centrum.


Otvorenie druhého podniku s názvom Boteco stálo partnerov okolo 30-tisíc libier. Priestory novej reštaurácie sú v dlhodobom prenájme. Do čiastočného prerobenia reštaurácie pred otvorením majiteľ budovy investoval okolo 25-tisíc libier. „Prvé dva roky boli zložité, ale už teraz je to jednoduchšie, keďže už máme vybudovanú väčšiu klientelu,“ tvrdí.


Podniky sú od seba vzdialené len kúsok a zákazníci sa preto ľahko môžu rozhodnúť, či ich viac láka jedlo, alebo skôr nočný život. Brazílska téma pri tom priamo zapadá do neustále rušného Camden Townu. Podľa majiteľky je vo štvrti veľa trhov, obchodov a turistov.

Zabehnutá prevádzka
V súčasnosti už oba podniky fungujú hladko a Kočnerová Paziam je väčšinu pracovného času v kancelárii. Momentálne je jej primárnou pracovnou úlohou riešiť marketing, objednávky či rezervácie. Napriek tomu sa stále rada chodí pozerať priamo na chod reštaurá

Nedozvedeli ste sa všetko?

Predplaťte si jeden z troch digitálnych balíkov a získajte neobmedzený prístup k digitálnemu obsahu s ktorým vám nič neunikne.

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta politiky, ekonomiky a biznisu.

Pred zadaním e-mailovej adresy si prečítajte pravidlá ochrany osobných údajov a používania cookies. Súhlas na odoberanie noviniek môžete kedykoľvek odvolať.

Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk. Bližšie informácie nájdete v Pravidlách používania cookies. Spracovanie a správu cookies nastavíte priamo vo Vašom prehliadači.